فراخوان مقاله برای پژوهشنامه کودک و نوجوان با موضوع شعر کودک و نوجوان

 فراخوان مقاله برای دومین شماره از سری جدید پژوهشنامه کودک و نوجوان منتشر شد. موضوع این شماره از پژوهشنامه شعر کودک و نوجوان است. متن فراخوان را در زیر می خوانید:

موضوع ویژه: آیا عمر شعر نوجوان در ایران به پایان رسیده؟

شعر نوجوان در ایران شعری خاص است که از یک سو با شعر کودک مرز بندی آشکار دارد و از سوی دیگر با شعر بزرگسال. برخی از صاحب نظران معتقدند که پدیده‌ای به نام شعر نوجوان ممکن نیست و آن‌چه به این نام عرضه می‌شود، مورد توجه نوجوانان قرار نمی‌گیرد. از سوی دیگر برخی با ارجاع به دوره‌هایی نشان می‌دهند که شعرنوجوان در مقاطعی از رونق برخوردار بوده و هنوز هم از آثار برخی از شاعران این حوزه استقبال می‌شود. شاید بتوان با توجه به این موضوع نتیجه گرفت که شعر نوجوان هم ممکن است و هم می‌تواند مورد توجه قرار بگیرد، اما احتمالا در شعرنوجوان ما ویژگی‌ها یا آسیب‌هایی دیده می‌شود که با مخاطبان ارتباط برقرار نمی‌کند.

از سوی دیگر برخی، وضعیت نشر کتاب‌های کودک و نوجوان را نیز در کم رمقی شعر نوجوان موثر می‌دانند. آنچه مسلم است در سال های اخیر با وجود بهبود وضعیت رمان و داستان نوجوان، از رونق شعر نوجوان کاسته شده است. طبیعی است که بخشی از علل و عوامل این موضوع را باید در وضعیت کلی شعر جست‌و‌جو کرد که در دنیای امروز کمتر از داستان مورد توجه است. هرچند درباره این موضوع کمتر نوشته شده است، اما همین نوشته‌های اندک نشان می‌دهد که شعرنوجوان از نظر موضوعی و هم چنین فرم و شکل و زبان در دایره‌ای محدود و بسته حرکت می‌کند و چه بسا همین محدودیت‌ها باعث پیش آمدن چنین وضعیتی شده باشد. با این همه به دلیل این که پژوهش‌های گسترده و دقیقی درباره این موضوع وجود ندارد، نمی‌توان اشاره‌های پیشین را به عنوان عللی قطعی و دقیق برشمرد، بلکه به تامل جدی‌تر و دقیق‌تر نیاز است.

با توجه به آنچه گفته شد، تصمیم گرفتیم این شماره از پژوهشنامه را به موضوع شعرنوجوان اختصاص دهیم، اما بیشتر از این‌که بخواهیم درباره‌ی ویژگی‌های شعرنوجوان سخن بگوییم، می‌خواهیم در این شماره این موضوع را بررسی کنیم که: آیادوره ی شعر نوجوان در ایران به پایان رسیده است؟

همین پرسش خود می تواند آغازگر بحث باشد که: این پرسش تا چه اندازه دقیق است؟

 از پژوهشگران، نویسندگان و صاحب نظران دعوت می‌کنیم که با ارائهٔ مقاله‌های تألیفی و ترجمه‌ای در این زمینه ما را در بهبود کیفی این شماره یاری دهند. ممنون می‌شویم اگر این فراخوان را برای دوستان و همکارانتان هم ارسال کنید.

محورهای پیشنهادی مقاله‌ها:

  • موضوعات شعرنوجوان و دنیای نوجوانان امروز
  • انتظارات نوجوانان از شعر
  • شعرهای بزرگسالی که نوجوانان هم می‌پسندند
  • نقد آسیب‌شناسانه شعرنوجوان ایران
  • مطالعات تطبیقی درباره‌ی شعرنوجوان ایران و دیگر کشورها
  • ویژگی‌های شعرنوجوان در کشورهای دیگر
  • شعرنوجوان و سنت‌های شعرفارسی
  • مطالعه‌ی موردی درباره‌ی آثار شاعرانی که برای نوجوانان شعرمی گویند
  • گزارش از بازار کتاب کودک و نوجوان ایران و جایگاه شعر در آن

 نقد ویژه: سوسن طاقدیس

نقد ویژه این شماره به سوسن طاقدیس اختصاص دارد که از نویسندگان برجسته به خصوص در زمینه ی‌ داستان کودکان است. او سال‌هاست که برای کودکان می‌نویسد و تا کنون آثار مختلفی برای این گروه سنی منتشر کرده است.در صورت تمایل، می‌توانید درباره‌ی آثار این نویسنده نقد بنویسید و یا موضوعی خاص را در آثارش بررسی کنید.

فهرست لاک‌پشت پرنده

در دوره‌ی جدید پژوهشنامه بخشی به فهرست کتاب‌های پیشنهادی به خانواده‌ها، مدارس و مراکز آموزشی، کتابفروشی‌ها و.... اختصاص یافته است. در این شماره گروه کار‌شناسی پژوهشنامه با ارزیابی کتاب‌های منتشر شده در فصل تابستان ۱۳۹۰ فهرستی را پیشنهاد خواهد داد. با این حال امکان پیشنهاد کتاب از سوی منتقدان دیگر نیز فراهم است.

چنان چه به نظرتان کتابی از میان کتاب‌های تابستان ۱۳۹۰ قابل توصیه است، می‌توانید آن را به پژوهشنامه پیشنهاد کنید و در صورت تصویب گروه کار‌شناسی، معرفی آن کتاب را بنویسید. در این بخش کتاب‌ها نقد نمی‌شوند و تنها معرفی خواهند شد. حجم معرفی‌ها حداکثر ۴۰۰ کلمه است.

 شرایط مقاله و نقد


  • مقاله می‌تواند به صورت ترجمه یا تألیف باشد.
  • محورهای ارائه شده صرفاً پیشنهادی است و مقالات مرتبط با موضوع اصلی، می‌توانند با محورهای دیگری تألیف یا ترجمه شوند.
  • حداکثر حجم مقالات ۲۵۰۰ کلمه است.
  • مقاله تا حدامکان تایپ شود، اما در صورتی که به صورت دست نویس ارائه می‌شود، لطفاً در یک روی کاغذ، با فاصلهٔ مناسب بین سطر‌ها و به صورت خوانا باشد.
  • آخرین مهلت برای رساندن مقاله به دفتر یا ایمیل پژوهشنامه: ۳۰ آذر۱۳۹۰
  • به مقاله‌های پذیرفته شده حق التحریر پرداخت می‌شود.

ایمیل: pazhuheshnameh.a.k@gmail.com

نشانی: تهران، خیابان انقلاب، خیابان دوازده فروردین، خیابان شهید نظری غربی، کوچه‌ی جاوید یکم، شماره‌ی ۲ طبقه‌ی سوم، موسسه‌ی نشر افق.

صندوق پستی: ایران - تهران ١٧٨٧ – ۱۳۱۴۵

Submitted by admin on