جایی که کوه بوسه می زند بر ماه

عنوان لاتین
Where the mountain meets the moon

«مین لی» دختری نوجوان است از خانواده ای فقیر و کشاورز که در دره ی «کوه بی ثمر» و در کنار مزرعه ی برنج زندگی می کند. شب ها پدرش با گفتن قصه های زیبا او را سرگرم و به دنیای خیال می برد.

مادر که از سرنوشت خود گله مند است از شنیدن قصه هایی که مین لی را خیالپرداز می کند ناراضی است. مین لی برای پرسیدن راز تغییر سرنوشت و خوشبخت شدن خانواده اش از «پیرمرد ماه» به سفری شگفت انگیز می رود و با اژدهایی که نمی تواند پرواز کند و او هم در جست و جوی این راز است همراه می شود. در پایان هر دو راز  برملا و کشف می شود.

داستان فانتزی جایی که کوه بوسه می زند بر ماه  داستان جسارت و شجاعت دختری شرقی است که به دنبال کشف راز تغییر سرنوشت خود و خانواده اش به سفر می رود. داستان با درونمایه روانشناسی اسطوره ای با شگرد قصه در قصه گاه با راوی اول شخص و گاه سوم شخص روایت می شود. شخصیت اصلی یعنی «مین لی» که نویسنده عمدا او را دختری چینی انتخاب کرده که فارغ از محدودیت های فرهنگی واقعی که برای دختران چینی وجود دارد، به جست و جوی پاسخی برای نجات خانواده اش از فقر و نداری بپردازد. او دختری فداکار و ایثارگر هم هست و درست در لحظه ای که باید بین پاسخ سوال خود و آرزوی پدر و مادرش برای نجات از شرایط سخت فقر و آرزوی اژدها یکی را انتخاب کند با گذشت تمام دست از درخواست خود برمی دارد و از پیرمرد ماه تنها سوال اژدها را می پرسد و به خواننده پیامی تربیتی اخلاقی می دهد.

نکته دیگر داستان بیان قدرت قصه های شفاهی عامیانه در تحول شخصیت ها است. داستان اگر چه یک فانتزی است اما سرشار از قصه های کوتاه عامیانه است که ظاهرا در حاشیه ی داستان قرار دارند اما در ارتباط کامل با آن هستند.

زبان بار ادبی غنی دارد. زیر نویس های جالب کتاب خواننده را با فرهنگ مردم چین آشنا می کند و به خواننده شناخت می دهد.


«مین لی»، دخترکِ ده ساله ی خانم گریس لین، با پدر قصه گو ومادر نا امیدش در روستای کوچکی زندگی می کنند؛ جایی در چین. این روستا با دو نشانه ی طبیعی شناخته می شود: یکی، «کوه بی ثمر» و دیگری «رود سبز». آن ها زندگی سخت و دشواری دارند و پدر مین لی گذر از این غم و رنج ها به داستان های کهن و افسانه های خیالیِ سرزمین آبا و اجدادی اش پناه می برد و هر شب برای دخترش قصه ای تعریف می کند. در عوض، مادر مین لی معتقد است قصه گویی و قصه بافی کاری عبث و بیهوده است، دردی از آن ها دوا نمی کند و بهتر است چاره ی بهتری پیدا کنند. با این حال، مین لی نظر و رویای دیگری دارد. برای همین، شبی از شب ها، از خانه بیرون می رود تا با پیدا کردن « پیرمرد ماه» راز و رمز خوش بختی را برای پدر و مادر و مردم روستای شان به ارمغان بیاورد. می پرسید « پیرمرد ماه» کیست؟ او یکی از شخصیت های افسانه ای چینی است که پدر مین لی قصه اش را تعریف کرده. بله، مین لی پیِ پیرمرد ماه راهی «کوه بی پایان» می شود و به ماجراها وقصه های بسیاری وارد می شود تا سرنوشت خود خانواده اش را تغییر دهد.

داستانِ تخیلی جایی که کوه بوسه می زند بر ماه یک رمان هزار قصه است که برای نوجوانان منتشر شده، ولی بچه های کم تر از دوازده سال و حتی بزرگ تر ها هم می توانند مخاطب آن باشند؛ برای این که رمانِ خانم لین زبانِ ساده ای دارد و ماجراهای آن مبتنی بر افسانه ها واسطوره های شرقی است.

نویسنده تلاش کرده است شهامت مبارزه را در زندگی به مخاطب منتقل کند؛ هم چنین، به او یادآوری می کند که رویاهایت را دنبال کن. علاوه بر این، افسانه های کوتاهی هم که لابه لای قصه اصلی روایت می شود درباره ی مسائل اخلاقی وانسانی است. مثلا چی؟ مثلا درباره ی دوستی و راستی و ... راستی، کتاب مصور است و با تصویر زیبایی تزیین شده که شبیه مینیاتورند.

گزیده‌هایی از کتاب

چوب، هم چنان داشت رشد می کرد! رفته رفته، بلند و بلندتر و
قطورتر شد تا آن که به قطر بازوی مین لی رسید. موقعی که مین لی دیگر
نمی توانست نوک چوب را ببیند، شاخه ها و شکوفه های صورتی آن نمایان شدند!

برگردان
پروین علی پور
تهیه کننده
قسمت نخست: ژاله فروهر، قسمت دوم: پژوهشنامه ادبیات کودک و نوجوان سال پانزدهم شماره ی ۷
سال نشر
۱۳۹۱
ناشران
نویسنده
Grace Lin, گریس لین
Submitted by editor3 on