دهمین شماره دوفصل‌نامه علمی پژوهشی مطالعات ادبیات کودک منتشر شد

تیتر:
دهمین شماره دوفصل‌نامه علمی پژوهشی مطالعات ادبیات کودک منتشر شد

دومین شماره از پنجمین سال نشریه «مطالعات ادبیات کودک» (پاییز و زمستان ١٣٩٣) در صدونود صفحه در روزهای نخست اردیبهشت ماه ١٣٩۴ منتشر شد.

این شماره از نشریه مطالعات ادبیات کودک، دربر گیرنده هفت مقاله پژوهشی است:

  • بینامتنیت در فراداستان نوجوان «قلب زیبای بامور» نوشته جمشید خانیان

نرگس باقری در مقاله پژوهشی خود با روش توصیفی تحلیلی به بررسی مقایسه‌ای و یافتن ردّپای عناصر بینامتنی، دریافت مناسبات آن با متن و نقش مخاطب نوجوان در درک این شیوه از داستان‌نویسی پرداخته است.

  • تارنمای برهم‌کنشانه‌ی متن و تصویر با بررسی تطبیقی کتاب‌های برتر داستانی تصویری ایرانی و غیرایرانی (بر پایه‌ی نظریه‌ی ماریا نیکولایوا و کارول اسکات)

پژوهشگران سعید حسام‌پور، ملیحه مصلح و فریبا خوشبخت در مقاله‌ خود با رویکرد توصیفی تفسیری و توصیفی تجریدی و با دو روش تحلیل محتوای کیفی قیاسی و استقرایی به واکاوی و مقایسه رابطه‌ی متن و تصویر بر پایه نظریه ماریا نیکولایوا و کارول اسکات، در سه کتاب‌ داستانی تصویری ایرانی: «دو دوست»، «قوقولی غوغول» و «هفت روز هفته دارم» و سه کتاب داستانی تصویری خارجی: «آبی کوچولو و زرد کوچولو»، «به آب نزدیک نشو دخترم» و «سفر به سرزمین وحشی‌ها» پرداخته‌اند.

  • نقد رویکرد پدیدارشناختی هوسرلی در «قصه‌های مجید»

علی‌اکبر سام خانیانی و سیده‌زهرا موسوی‌نیا در پژوهش خود می‌خواهند نشان دهند که مؤلفه‌های نگرش پدیدارشناسی در رفتار شخصیت‌های قصه‌های مجید نوشته مرادی کرمانی، به‌ویژه در رفتار و سازمان ذهنی «مجید»، بازتاب دارد.

  • بررسی اصلی‌ترین ویژگی‌های زبانی و تصویرآفرینی در اشعار رحماندوست

محمود صادق‌زاده و مریم زارع بیدکی در نوشته خود کوشیده‌اند به شیوه‌ی توصیفی و تحلیل محتوای کیفی و کمّی، اصلی‌ترین ویژگی‌های تصویرآفرینی مصطفی رحماندوست در بیست عدد از مجموعه شعرهایش را آشکار کنند.

  • بررسی موضوع‌ها و درون‌مایه‌های موجود و [درون مایه‌های] تهی داستان‌های کودک (پنجاه داستان برگزیده‌ی شورای کتاب کودک در سال‌های ١٣٨٠ تا ١٣٨۵)

پژوهندگان منصوره صداقت، فریبا خوشبخت و محبوبه البرزی در مقاله مشترک‌شان، با هدف استخراج موضوع‌های موجود، مورد انتظار و تهی (حذف شده)، به صورت تصادفی پنجاه داستان منتشر شده برای خردسالان پیش‌دبستانی و کودکان دبستانی (گروه‌های سنی الف، ب و ج) را بر مبنای الگوی پیشنهادی مرتضی خسرونژاد و به روش اسنادی و داده‌کاوی، تحلیل محتوای قیاسی و استقرایی کرده‌اند و دستاورد خود را از این پژوهش، قلمی نموده‌اند.

  • بررسی فیلم "کلاه قرمزی و پسرخاله" از منظر «ادب‌مندی»

در این مقاله فیلم کلاه قرمزی و پسرخاله بر پایه پژوهش‌های زبان‌شناسی در حوزه‌ی «ادب‌مندی» از سوی منیژه عبدالهی، احیاء عمل‌صالح و محمدصادق محقق‌زاده بررسی شده و با همین رویکرد به شیوه‌ی گفتار «کلاه قرمزی» و «آقای مجری» توجه شده‌است.

بررسی تطبیقی شعر کودک در هوپ‌هوپ‌نامه‌ی «علی‌اکبر صابر» و دیوان «نسیم شمال»

هفتمین مقاله دهمین شماره نشریه مطالعات ادبیات کودک، بازتاب پژوهش و بررسی سنجشی و مقایسه‌ای رامین محرّمی از شعرهای کودکانه علی‌اکبر صابر و نسیم شمال، دو شاعر مردمی دوره‌ی مشروطه در ایران است.

دوفصل‌نامه مطالعات ادبیات کودک با هدف «تقویت روشمندی در پژوهش‌های ادبیات کودک و نوجوان و با کمک به رشد بیش‌تر و بهتر نقد و تولید نظریه در عرصه‌ی ادبیات کودک و نوجوان ایران»، از سوی مرکز مطالعات ادبیات کودک دانشگاه شیراز و انجمن ترویج زبان و ادب فارسی تدوین و هر نیم‌سال منتشر می‌شود.

دهمین شماره دوفصل‌نامه علمی پژوهشی مطالعات ادبیات کودک منتشر شد

نویسنده
گروه خبر کتابک - مسعود میرعلایی
exp:
2015-05-31
تاریخ:
۹۴/۲/۱۹
Submitted by editor3 on