از آن‌چه به دریافت پول مربوط است بیزارم!

خاویر زابالا، تصویرگر و نویسنده کتاب‌های کودکان، سال ۱۹۶۲ در "‌لئون"، یکی از شهرهای کوچک اسپانیا زاده شد.  پس از به دست آوردن مدرک دیپلم در رشته‌های دامپزشکی و قانون، تصمیم گرفت تحصیلاتش را در زمینه تصویرسازی و طراحی گرافیک درمدرسه هنرهای "‌اُوویدو" مادرید ادامه دهد.

 خاویر، در سال ۱۹۸۹ به مادرید نقل مکان کرد و به عنوان تصویرگر در زمینه‌های مختلفی مانند: مجله، تبلیغات، کارتون و... شروع به کار کرد. او معمولا برای دانشگاه‌های مختلف، كتابخانه‌های عمومی، مدارس هنر اروپا و آمريكای لاتين، انجمن‌های شهر و... درس و كنفرانس و کارگاه آموزشی، برگزار می‌كند. از سال ۲۰۰۳ به این طرف، خاویر زابالا توانست جایگاه تثبیت شده ای را در تصویرگری جهان به دست آورد و در واقع از این پس بود که حضور او و آثارش برای شركت در جشنواره‌ها و نمايشگاه‌های بين‌المللی، وزنه بسیار مهمی برای آن رویداد فرهنگی بشمار آمد. سال ۲۰۰۵، او برای نمایش کارهایش در نمایشگاهی كه توسط وزارت فرهنگ برای معرفی اسپانيا در نمايشگاه بين المللی بولونیا سازماندهی شده بود، انتخاب شد.

در همان سال او جايزه بين‌المللی تصويرسازی را به خاطر كتابش با نام "سرباز سالوُمُون‌" كه توسط انتشارات SM  منتشر شده بود دریافت کرد. در واقع، اين مهم‌ترين جايزه‌ای است كه به يك تصويرگر در اسپانيا اهدا می‌شود. در سال ۲۰۰۸، موفق به دریافت جایزه ویژه "بلونیا راگزی" برای کتاب "سانتیاگو" شد. اشعار این کتاب اثر – فدریکو گارسیا لورکا-  سروده شده است. 

خاویر زابالا هم اکنون با مهم‌ترین ناشران اسپانیایی و خارجی همکاری می کند و تاکنون بیش از ۷۰ جلد کتاب برای کودکان، نوجوانان و بزرگسالان تصویرسازی کرده که برخی از آن‌ها را خودش نوشته است. کتاب‌های او به  زبان‌های گوناگونی ترجمه شده اند و درسال‌های اخیر توانسته، مخاطبان گسترده ای را در سطح بین المللی به خود جلب کند. مرتضی زاهدی، تصویرگر ایرانی در حاشیه چهل و هفتمین نمایشگاه کتاب کودک بولونیا در ایتالیا، با این هنرمند گفت و گویی انجام داده که می خوانید:

  • پنج کلمه، برای توصیف دوران کودکی خود؟

خانواده، سرما، گرما، نور. دریا، 

  • نقاشی کشیدن را از کی آغاز کردید؟

فکر می کنم از هفت سالگی. 

  • موضوع های مورد علاقه تان چه چیزهایی بود، آن‌ها را به یاد می آورید؟

بله سربازان دوران باستان موضوعی بود که همیشه در نقاشی‌هایم دیده می شدند. 

  • چه چیزی باعث شد که تصمیم بگیرید هنرمند شوید؟ 

من چنین تصمیمی نگرفتم، این هنربود که من را برگزید! 

  • اولین پرژه تصویرسازی که به دست گرفتید به سفارش چه کسی و یا کدام انتشارات بود؟

اولین سفارش حرفه ای من در واقع یک پوستر برای تبلیغات بود... 

  • موثرترین گامی که در جهت خودسازی و رشد هنری‌تان برداشتید چه بود؟

شاید بشود گفت اولین باری که به نمایشگاه کتاب بولونیا رفتم! رو در رو شدن با هنرمندان تصویرگر، ناشرین، نویسندگان، دیدن و شنیدن کنفرانسهای جدی در حوزه نشر و توسعه کتاب و مخاطبین گسترده از سراسر جهان، چشم انداز جدیدی را از این حرفه و به طور کلی هنر تصویرگری به رویم گشود. در آن‌جا می شد امکان واقعی رشد و توسعه و مهارت‌های حرفه‌ای و هنری را از نزدیک لمس کرد. 

  •  آیا جایی که در آن زندگی می کنید روی کار شما تاثیر می‌گذارد؟

 بله قطعا. بسیاری از تصاویری که می کشم - مردم، مناظر،اشیاء - همه آمیخته از تأثیراتی است که در دوران کودکی از محل زادگاهم "‌لئون" گرفته‌ام. خانه‌هایی که معمولا در کتاب‌هایم می‌کشم و می‌بینید درست خانه‌های روبروی استادیوم در شهر مادرید هستند. من فکر می‌کنم وقتی هنرمند اثری خلق می‌کند، بدون شک محیط و اتفاق‌های پیرامونش در آن نقش خواهند داشت. 

  • بیشتر کدام یک از جنبه های حرفه‌ای گری را نمی‌پسندید؟

راستش را بخواهید، از تمامی مراحلی که به دریافت پول مربوط می شود بیزارم !

  •  چه کسانی یا چه مکاتبی در روند شکل گیری شما در هنر تاثیرگذار بوده اند؟  

مکتب اکسپرسیونیسم آلمان، مکتب کوبیسم به خصوص آثار پیکاسو، نقاشی سبک بیزانسی، هنر رمانسک و... از هنرمندانی که روی نحوه نگرشم موثر بوده‌اند می توانم به شاگال، کله، ماتیس، گویا، تاپیس، پیرو دلا فرانچسکا، جوتو، بروگل، دورر، هوکوسای و بسیاری بسیاری دیگر نام‌ها اشاره کنم. همچنین بعضی از تصویرگران مانند یوزف ویلکن، کوتا پاکوفسکا، آندره فرانسوا، لوزاتی، ولف ایرل بروخ  نیز در گسترش دید و اندیشه ام تأثیرات زیادی گذاشته اند.

  • اگر شما صد سال پیش از این زندگی می کردید، تمایل داشتید در کدام جنبش یا گروه هنری حضور می داشتید؟ 

در جنبش امپرسیونیست. 

 

  • آیا به نظر شما بین نقاشی و تصویرگری تفاوتی هست؟

من هیچ مرزی بین این دو نمی گذارم و معتقدم که خط کشی و دسته بندی کردن هنرها در دوران معاصر تلاشی بیهوده است.این پرسش بیشتر مربوط می‌شود به این‌که از این دو حوزه چه تعریف و یا برداشتی در ذهن داشته باشیم. زبان هر دو از نظر من یکی است، شاید فقط رفتارهای نقاشانه و یا آزادی عمل در نقاشی با تصویرگری از نوع دیگری باشد. باید بگویم اصولا تصویرگری محدودیت‌هایی دارد که نقاشی از آن عاری است، همین.      

  • کدام‌یک از کتاب‌ها و یا آثارتان بیشتر باعث افتخار و رضایت شما است؟

کتاب های بارسلونا، سانتیاگو و ...  هملت 

  •  سه هنرمند را نام ببرید که آرزو دارید دوباره زنده شوند تا بتوانید از نزدیک با آن‌ها آشنا شوید؟ 

معمار ناشناخته کلیسای قرون وسطی و کمی نزدیک‌تر آندره فرانسوا و  لئوناردو داوینچی.

  •  از نظر شما زیباترین شهر دنیا از لحاظ هنری کدام شهر است که شما فرصت داشته اید آن را از نزدیک تجربه کنید؟

ما دراسپانیا شهرهای بسیار زیبایی داریم مانند گرانادا، کوردوبا، سالامانکا، بارسلونا... اما برای من شهر رم چیز دیگری است.

  •   اگر قرار باشد فقط به سه عامل مهم که باعث می‌شود تأثیر یک اثر تصویری دو چندان شود اشاره کنید،از نظر شما آن‌ها کدام‌اند؟ 

تنوع ، صداقت و حساسیت. 

  • آیا کاری یا پروژه ای هست  که دوست داشته باشید آن را امتحان کنید اما هنوز فرصتش پیش نیامده؟

بله، نقاشی برای پرده های نمایش، فرسک، مجسمه سازی و...

  • اگر بخواهیم دو کتاب از هنرمندان مورد علاقه تان را برای‌مان نام ببرید، آن‌ها کدام هستند؟  

 همه کتاب‌های یوزف ویلکن از انتشارات  بوهم پرس و  کتاب خاطرات اثر بالتوس.   

 

نویسنده
مرتضی زاهدی
Submitted by admin on