دستاوردی بزرگ در زمانی اندک

تا چند سال پیش که بازار نشر کتاب کودک به آشفتگی امروزه نبود و ظهور ناشران و پدیدآورندگان جدید و حجم عظیم کتاب­­‌های گوناگون خانواده­‌ها و مربیان و معلمان و مروجان را برای انتخاب مواد خواندنی باکیفیت این‌چنین دچار سردرگمی نکرده بود، ضرورت راه­‌اندازی یک نهاد مجازی یاریگر در حوزه ادبیات کودک و نوجوان در کشور به شدت احساس می‌شد.

نهادی که در کنار معرفی مواد خواندنی مناسب و باکیفیت، مقاله‌­هایی نیز در زمینه ادبیات و روانشناسی کودک و روانشناسی رشد به خانواده­‌ها و معلمان و مروجان در شهرهای بزرگ و کوچک و مناطق کم­برخوردار ارائه دهد.    

طبیعتاً راه‌­اندازی چنین نهادی (که نمونه­‌های غربی آن در اینترنت برای ما غبطه‌برانگیز است) مستلزم تشکیل یک گروه کارشناسی با منابع مالی و انسانی نامحدود است و در کشوری با آمار کتاب‌خوانی این‌چنین اسف­بار، کمتر گروه یا نهادی حاضر به خطر انداختن سرمایه­ در چنین حوزه­ای است.

اما خوشبختانه، حدود ۱۰ سال پیش، دو کارشناس عضو شورای کتاب کودک کاری کردند کارستان.

آقای محمدهادی محمدی، نویسنده و پژوهشگر و کارشناس ادبیات کودک و از پایه‌گذاران موسسه پژوهشی تاریخ ادبیات کودکان ایران، و خانم زهره قائینی، رئیس هیئت مدیره دفتر بین‌المللی کتاب برای نسل جوان (IBBY)، کارشناس تصویرگری کتاب کودک، کارشناس ادبیات کودک و از پایه‌گذاران موسسه پژوهشی تاریخ ادبیات کودکان و مترجم، با راه‌اندازی سایت کتابک، آرزوی بنده و بسیاری از دست‌اندرکاران حوزه ادبیات کودک را برآورده کردند. نهادی مجازی که با شعار«برای کودکان هر کتابی نخوانید، کتاب باکیفیت بخوانید» تا به امروز تلاش کرده‌­اند با انجام فعالیت­‌های فرهنگی و آموزشی، کودکانی کتاب‌خوان و پدران و مادران و آموزگاران و مربیان و کتابدارانی آگاه‌تر تربیت کنند.

سایت کتابک که درابتدای کار با برنامه‌­ریزی و بهره‌­مندی از تجربیات نیروهای داوطلب و گروه‌­های بررسی شورای کتاب کودک، دست‌­اندرکاران موسسه پژوهشی تاریخ ادبیات کودکان و خانه کتابدار کودک و نوجوان و ترویج خواندن، کار تولید محتوای سایت را مرحله به مرحله پیش بردند، در حال حاضر نهادی معتبر و بی‌رقیب در شناساندن آثار برتر جهانی و ملی در حوزه­‌ی فرهنگ و کودک در کشور است. کافی‌ست برای خواندن مقاله­‌ای و یا پیدا کردن کتاب مناسبی وارد این سایت شوید تا با دیدن پیوندگاه­‌های متعددی که در طول این سال­‌ها به سایت افزوده شده و ورود به آن­ها، به خواندن مقاله­‌های بکر و آموزنده­‌ی تالیفی و ترجمه­‌ای در حوزه­­‌ها‌ی‌روانشناسی کودک، روانشناسی رشد، تعلیم و تربیت و روش‌­های کتاب‌خوان کردن کودکان ادامه دهید و گذشت زمان را کاملاً فراموش کنید.

گرچه این نهاد نیز همچون بسیاری از دیگر نهادهای فرهنگی و غیردولتی در طول ده سال گذشته، دچار بحران­‌های اجتماعی و اقتصادی شد، اما با بازطراحی و روزآمد کردن سایت و افزودن پیوندگاه­‌های متعدد به آن، توانست از بحران­‌ها رهایی یابد و روز به روز بر کیفیت و محتوای مطالب خود بیفزاید.

 در طول این سال‌­ها، کتابک در به ثمر رساندن اهدافی که به نظر بسیاری از دست‌­اندرکاران حوزه کودک و نوجوان دور از دسترس می­‌رسیده‌­اند، بسیار موفق عمل کرده است. اهدافی چون: طرح­‌های ترویج خواندن، راه‌­اندازی آموزش­های از راه دور برای توانمندسازی گروه­‌های ترویج کتاب، کمک به پدیدآورندگان آثار فرهنگی و هنری ویژ‌ه­ی کودکان و نوجوانان برای بالا بردن استانداردهای فرهنگی، معرفی بهترین آثار پدیدآورندگان کودک و نوجوان به خانواد‌‌ه‌­ها و مربیان و آموزگاران و... اما مهم‌ترین و اساسسی­ترین د‌ستاورد کتابک، برپایی کارگا‌ه‌­های آموزشی «با من بخوان» در روستاها و شهرستان­های کوچک و مناطق دوردست و کم‌برخوردار است که توانست در همین مدت کوتاه، تاثیر بسزایی در آگاهی‌رسانی به خانواده‌­ها و معلمان و کتابداران این مناطق داشته باشد و موجب دسترسی آن­ها به جدیدترین اطلاعات در حوزه ادبیات کودک شود.

 طرح «با من بخوان» جوایز متعدد داخلی و خارجی را از آنِ خود کرده است که مهم‌ترین آن‌ها دریافت جایزه‌ی ایبی- آساهی در سال ۱۳۹۵ است که باعث سربلندی جامعه­‌ی فرهنگی ایران است.

تولد ۱۰ سالگی سایت کتابک بر همه‌­ی فعالان حوزه‌­ی ادبیات کودک و نوجوان مبارک باد. با امید به این که این سایت همچنان پرتوان و بی‌بحران، سال­‌های سال به فعالیتش ادامه دهد و تولد۱۰۰سالگی­‌اش را جشن بگیرد و البته ما هم در جشن تولدش حضور داشته باشیم!

نویسنده
محبوبه نجف‌خانی
کلیدواژه:
Submitted by editor on