فایده‌های جورچین‌ها در سال‌های اولیه رشد کودک

انسان‌ها از دیرباز می‌دانسته‌اند که جورچین ها برای رشد کودکان بسیار مفید هستند. بچه‌ها معمولاً این کار را با جورچین‌های دکمه‌دار ساده‌ای آغاز می‌کنند که طرح آن‌ها از شکل‌های ساده تشکیل شده و روی صفحه‌های مقوایی برش‌خورده‌ای که طرح مشابهی دارند، جفت‌وجور می‌شوند. بعد از این مرحله، بچه‌ها به سراغ طرح‌های پیچیده‌تری می‌روند مانند جورچین‌های سیلوئتی که در این‌گونه جورچین‌ها، کودکان باید تصویر را با سایه‌اش (سلوئیت) تطبیق دهند و چیدن آن‌ها نیاز به توجه بیشتر دارد.

در آخرین مرحله، جورچین‌های ظریف و پرقطعه‌ای را انتخاب می‌کنند که پیچیدگی‌های مختلفی داشته باشد. در این‌گونه جورچین‌ها، معمولاً تصویری از جورجینِ چیده شده به عنوان راهنما تعبیه شده که فرد را به نتیجهٔ دلخواه می‌رساند و باعث می‌شود جورچین در نهایت شبیه به تصویر داخل بسته از کار در بیاید.

 جورچین چه فوائدی برای کودکان دارد؟

وقتی کودکتان در خلوت خود جورچین می‌چیند، می‌توانید توقع داشته باشید که سه مهارت اصلی در او تقویت می‌شود:

  • مهارت‌های بدنی: این مهارت‌ها زمانی تقویت می‌شوند که کودک قطعه‌های جورچین را در دست نگه می‌دارد و آن‌ها را آن‌قدر می‌چرخاند و جابجا می‌کند تا به درستی در جای خود قرار گیرند.
  • مهارت‌های شناختی: زمانی تقویت می‌شوند که کودک پیچیدگی‌های جورچین را حل می‌کند.
  • مهارت‌های هیجانی: آن‌ها با کامل کردن جورچین، صبر را می‌آموزند و متوجه می‌شوند که اگر صبور باشند نتیجه آن را می‌بینند.

این سه مهارت اصلی، سنگ‌های زیربنایی ساخت هر فرد کاملی است. همان‌طور که خانم نانسی مالدونیدو در مقاله‌ای به آن اشاره می‌کند، «جورچین‌ها برای کودکان خردسال فرصتی فراهم می‌آورند تا بر فعالیتی که پایانی دارد، تمرکز کنند» و این پایان، کامل کردن آن تصویر خوشایند است.

علاوه بر این سه مزیت، وقتی کودک با دوستان و اعضای خانواده خود جورچین می‌چیند، با هم روی آن کار می‌کنند و درباره این که کدام قطعه در کجای جورچین بنشیند با هم گفت‌وگو می‌کنند، این کار باعث می‌شود مهارت‌های اجتماعی کودک نیز ارتقاء پیدا کند. این حداقل امتیازی است که این کار با خود به همراه می‌آورد، درست مثل تمام فعالیت‌هایی که در انجام آن، بیش از یک نفر شرکت می‌کنند.

فایده‌های جورچین‌ها در سال‌های اولیه رشد کودک

خرید پازل‌های پارچه‌ای پنبه

نگاهی به مهارت‌های ویژه‌ای که در پس سه مهارت اصلی به‌وجود می‌آیند

هرکدام از آن سه مهارت اصلی که با حل کردن جورچین در کودکتان به‌وجود می‌آیند، خود به مهارت‌های ویژه‌تری تقسیم می‌شوند. در زیر، در هر سرخط، به این مهارت‌ها اشاره می‌کنم. اگر تمایل دارید موارد بیشتری را درباره این موضوع مطالعه کنید، می‌توانید به سایت Parenting today یا Inspired Mama مراجعه کنید.

مهارت‌های بدنی

  • هماهنگی چشم و دست: هماهنگی بین آن‌چه با چشمان‌شان می‌بینند و کاری که با دست‌هایشان انجام می‌دهند و گزارشی که به مغزشان می‌رسد، تقویت می‌شود.
  • مهارت‌های حرکتی درشت: جورچین‌هایی که قطعه‌های بزرگ‌تری دارند و «بازی‌های چیدنی»، مهارت‌های حرکتی درشت کودکان را که پیش‌نیاز مهارت‌های حرکتی ظریف است، تقویت می‌کند تا تصویری از بازی چیدنی گذاشته شود.
  • مهارت‌های حرکتی ظریف: فعالیت‌های کوچک و دقیق، مثل وقتی که کودک انگشتان خود را حرکت می‌دهد و یک قطعه را درست در جای خودش می‌گذارد، موجب می‌شود در آینده بتواند خوش‌خط‌تر بنویسد یا بهتر تایپ کند.

مهارت‌های شناختی

  • درک دنیای پیرامون: برای این‌که کودکتان درکی از دنیای پیرامون خود به دست آورد، هیچ روشی بهتر از این نیست که بگذاریم آن‌ها دنیای اطرافشان را به معنای واقعی کلمه لمس ودست‌ورزی کنند.
  • شناخت شکل‌ها: اولین جورچین‌هایی که ما از آن‌ها استفاده می‌کنیم، جورچین‌هایی هستند که شکل‌های ساده‌ای دارند. جورچین‌هایی به شکل مثلث، مربع و دایره. بعد از آن، از جورچین‌های پیچیده‌تری استفاده می‌کنیم تا این که نوبت به جورچین‌های پرقطعه و با شکل‌های انتزاعی برسد.
  • حافظه: کودک شما باید شکل قطعه‌ای را که در جای خالی جفت‌وجور نشده، به خاطر بسپارد تا بعد آن را در جای مناسب خود قرار دهد.
  • حل مسئله: چه قطعه‌های جورچین سر جای خود قرار بگیرند چه نگیرند، کودک شما از مهارت فکر کردن نقادانه برای حل مسئله کمک می‌گیرد و بهتر از همه این که در حل جورچین نمی‌توان تقلب کرد.

مهارت‌های هیجانی

  • تعیین هدف: برای کودک، اولین هدف حل جورچین است و هدف بعدی، پیدا کردن راهکارهایی برای حل جورچین. مثلاً کودک قطعه‌های شبیه به هم یا هم‌رنگ را یک‌جا کپه می‌کند تا بعد به آن‌ها مراجعه کند.
  • صبر: جورچین حل کردن مثل ورزش کردن نیست. نمی‌توانید دست به اقدامی بزنید و آن‌قدر یک حرکت را تکرار کنید تا به نتیجه مطلوب برسید. باید صبر داشتن را تمرین کنید و پیش از تمام کردن جورچین، آرام‌آرام روی آن کار کنید.

قدم بعدی در جورچین چیست؟

طراحان وب‌سایت Puzumi بر این باورند که بعد از جورچین‌های پرقطعه و سخت که به رشد کودکتان کمک می‌کنند، قدم بعدی، جورچین‌هایی هستند که به روش ریاضی طراحی شده‌اند. این جورچین‌ها در وبسایت Puzumi ارائه می‌شوند. تمام فایده‌هایی را که برای جورچین‌های دیگر ذکر شد، در این جورچین‌ها هم یافت می‌شوند. این جورچین‌ها درست مثل بقیه هستند ولی مزایای دیگری هم به آن‌ها افزوده شده که جورچین‌های پرقطعه نمی‌توانند آن‌ها را برای فردِ استفاده‌کننده به ارمغان بیاورند. این مزایا عبارتند از:

فایده‌های جورچین‌ها در سال‌های اولیه رشد کودک

خرید جورچین برای کوچولوها

  • برای هر جورچین چندین راه حل وجود دارد.
  • رنگ‌های مختلف و داشتن راه حل‌های چندگانه در هر تجربه، به کسی که حل این جورچین‌ها را تجربه می‌کند، اجازه آزادی خلاق می‌دهد. تصور کنید که چه هنرهای مدرنی می‌توانید با این جورچین‌ها خلق کنید.
  • جورچین‌ها، در واقع جزو بازی‌های رومیزی هستند و قوانینی دارند. علاوه بر آن، مهارت ارائه راهکار و مهارت‌های اجتماعی را نیز در کودک ایجاد می‌کنند. درواقع، در چیدن جورچین، نسبت به دیگر بازی‌های رقابتی مهارت‌های اجتماعی بیشتری به‌وجود می‌آید.
  • تنوع چالش در این‌گونه جورچین‌ها برای کودکانتان این فرصت را فراهم می‌آورد که توانایی کافی برای حل جورچین‌های جدید را داشته باشند. بگذارید کودکتان ابتدا از ساده‌ترین جورچین‌ها شروع کند و بعد به تدریج جورچین‌های سخت‌تری برایش انتخاب کنید.

فواید حل جورچین در سنین رشد کودک غیرقابل انکار است. خود شما هم در کودکی جوچین چیده‌اید، والدینتان هم همین‌طور، و اکنون کودکانتان هم از جورچین استفاده می‌کنند. به کودکتان فرصت دهید تا آموختن را از شکل‌های ساده شروع کند و بعد آن را در جورچین‌های سیلوئتی یا سایه‌ای و جورچین‌های پرقطعه‌ای ادامه دهد که جزو بازی‌های رومیزی محسوب می‌شوند. بعد از آن هم به سراغ جورچین‌هایی بروید که شکل‌های انتزاعی دارند و با مفاهیم ریاضی به هم مربوط می‌شوند.

لینک خرید پازل و جورچین

برگردان:
آیدا عباسی
نویسنده:
Submitted by admin on