کارگاه شعر با کودکان: (شعرهای پروین دولت آبادی)

شعر کبوتر

شعر "کبوتر" سروده پروین دولت آبادی بیشتر مناسب مهدكودك‌ها، پیش‌دبستانی‌ و سال های اول دبستان است شعر را برای كودكان بخوانید.

بیت بیت بخوانید تا حفظ شوند. وسایل كار را روی میز بریزید و از كودكان بخواهید هر كدام كبوتری درست كنند. كبوتر كه آماده شد هر كدام می‌توانند آرزویشان را به شما بگویند و شما روی كاغذی بنویسید و به نوك كبوترشان بچسبانید و توضیح دهید كه در قدیم كبوترهای نامه‌بر چگونه بودند. از كودكان بخواهید هر كدام درباره كبوتر خود صحبت كنند.

در پایان سال اول یا سال های دوم می‌توانید از كودكان بخواهید هر كس داستان كبوترش را بنویسد.

برای گفت‌وگو آزادی و شادی را انتخاب كنید و از طریق بازی، نمایش، و گفت‌وگو به صورت ساده مفهوم آزادی و شادی را به كودكان بیاموزید. (برای خواندن شعر کبوتر اینجا کلیک کنید)

شعر «آمد بهاران»

خواندن  شعر "آمد بهاران" سروده پروین دولت آبادی به صورت گروهی مناسب است. وقتی احساس كردید آهنگ كلمات را بچه‌ها حس كردند، فعالیت های زیر پیشنهاد می‌شود.

  با این شعر سرود زیبایی برای مهدكودك ساخته شده آن را برای كودكان چند بار پخش كنید.

 برای گفت‌وگو: موضوع زندگی دوباره طبیعت و رویش را انتخاب كنید و در هر كلاس متناسب با سن كودكان درباره طبیعت، فصل‌ها و زیبایی‌های آن گفت‌وگو كنید.

 چهار برگ   به دیوار بچسبانید و كودكان را به چهار گروه تقسیم كنید و از هر گروه بخواهید یك قسمت از شعر را روی كاغذ با نقاشی یا كلاژ به تصویر بكشند و از هر گروه بخواهید آن قسمت شعر را با هم بخوانند و همه دقت كنند كه آنچه به وجود آورده‌اند تا چه حد بازگوكننده مفهوم است و چه چیز كم دارد و آن را كامل كنند. بعد هر گروه به نوبت قسمت خودشان را با هم بخوانند و بعد هم با هم یك بار دیگر شعر را بخوانند.

 بچه‌ها را به گروه های ۲ و ۳ نفری تقسیم كنید و از آن ها بخواهید فرض كنند، باران هستند «سرود باران» بسرایند و در جمع اجرا كنند.

 قصه گنجشك را بعد از اینكه با جیك جیكش آمدن بهار را خبر داد بنویسید نوشته‌های بچه‌ها جلسه بعد در جمع خوانده شود. (برای خواندن شعر آمد بهاران اینجا کلیک کنید)

شعر «گل بادام» با کودکان و نوجوانان

 شعر گل بادام سروده پروین دولت آبادی برای همه گروه های سنی از دبستان تا راهنمایی مناسب و شوق ‌انگیز است. برای ترویج این شعر پیشنهادهای زیر از سوی مروجان انجمن دوستداران کتاب کودک اصفهان داده شده است:

 در گروه های پیش‌دبستانی و سالهای اول دبستان ابتدا باید مربی شعر را بخواند و بعد «ترتیب بیتی» برای خواندن و لذت بردن از این شعر مناسب‌تر است.

برای گفت‌وگو موضوع بیت آخر برگزیده شود، «چگونه می‌توان بهار را همیشه در خانه داشت؟»

 كودكان را به كار گروهی برای به وجود آوردن یك تصویر بزرگ از بهار تشویق كنید.

كودكان را به گروه های ۳ تا ۴ نفره تقسیم كنید و از آن  ها بخواهید هر گروه دیوارنگاره‌هایی از بهار تهیه كنند. به صورت نقاشی یا كلاژ.

 از یك حاشیه یا نوار بلند و نازك كاغذی استفاده كنند. كتیبه‌ای درست كنند و در آن سفر به شهر گل ۷۶ را در بهار و آنچه را می‌بینید و می‌شنوند ترسیم كنند یا بنویسند.

نقش سنبل، نرگس، لاله، درخت نارون و بهار را بازی كنند و از جانب آن ها سخن بگویند در كلاس‌های بالاتر نمایشنامه با این شخصیت‌ها آماده و اجرا كنند.

 با یك «جعبه آینه» یك فضاسازی از بهار درست كنند.

در كلاس‌های سوم به بالا قصه یك گل مثلاً «گل نرگس»، «لاله» و یا … را بنویسند و در جمع كلاس بخوانند. (برای خواندن شعرگل بادام اینجا کلیک کنید)

نویسنده
نهضت قریشی نژاد
Submitted by editor6 on