سه قصه

امبرتو اکو، نشانه شناس، فیلسوف، منتقد و رمان‌نویس، کتاب سه قصه را با موضوع‌های بمب اتم، تفاهم و صلح و مشکلات زیست‌محیطی زمین برای کودکان نگاشته است که نه فقط بچه‌ها، بزرگ‌ترها هم می‌توانند از خواندن آن لذت ببرند.

قصه‌ بمب و ژنرال، نخستین قصه کتاب سه قصه، داستان اتم‌هایی است که ناخواسته در درون بمبی زندانی شده‌اند و ژنرالی که می‌خواهد به هر بهانه‌ای جنگی راه بیندازد تا از بمب‌هایش استفاده کند. مادر، شیر، زن‌ها، هوا، آتش، ما و...همه از اتم درست شده‌ایم، اما اتم‌های درون بمب می‌توانند بچه‌ها، مادران، بچه‌گربه‌ها، پرنده‌ها و انسان‌های بی‌شماری و خلاصه همه را نابود کنند. اتم‌های داخل بمب خیلی غمگین بودند. برای همین، یک شب بی‌سروصدا از بمب خارج می‌شوند.

در قصه‌ سه فضانورد، ملاقات سه فضانورد آمریکایی، روسی و چینی با موجودی مریخی روایت می‌شود. آن‌ها جداگانه با موشکشان رهسپار مریخ می‌شوند. هر سه هم‌زمان در مریخ فرود می‌آیند. باهم غریبه و دشمن هستند. آن‌ها در این سفر با پذیرفتن یکدیگر و موجود مریخی باوجود تفاوت‌ها صلح را تجربه می‌کنند. در قصه‌ کره‌ای دیگر، امپراتور متکبر و مغرور می‌خواهد به‌ زور تمدن زمینی را به سیاره‌ای کوچک صادر کند غافل از اینکه آن سیاره الگویی برای زندگی سالم در زمین است.

کتاب سه قصه امبرتو اکو، با زبان نمادین با استفاده عبارات و جملات هماهنگ و درک واژگانی کودک و نوجوان، مشکلات بشر امروزی را تصویر می‌کنند.

تصاویر انتزاعی، با تکنیک نقاشی و کلاژ، متن را تقویت می‌کنند و بی‌آنکه تخیل مخاطب را محدود کند، حال و هوای دیگری به متن می‌دهند. شاید بتوان گفت کاستی‌های متن با تصویر جبران می‌شوند. لازم به ذکر است پیش از این، قصه‌ سه فضانورد با ترجمه‌ رضا علیزاده در انتشارات کاروان، قصه‌ بمب و ژنرال با ترجمه‌ مصطفی رحمان دوست در نشر قاصدک و با ترجمه‌ منیژه مغیثی در انتشارات آفرینگان منتشر شده‌اند.

درباره نویسنده کتاب سه قصه 

اومبرتو اکو (زاده ۵ ژانویه ۱۹۳۲-درگذشته ۱۹ فوریه ۲۰۱۶) نشانه‌شناس، فیلسوف، متخصص قرون وسطی، منتقد ادبی و رمان‌نویس ایتالیایی بود. اکو پس از گرفتن مدرک دکترا در دانشگاه تورینو، در دانشگاه‌های میلان، فلورانس، بولونیا و کولژ دو فرانس تدریس کرد.

اومبرتو اکو بیشتر به رمان‌نویس معروف است. درحالی که او در وهله اول یک نشانه‌شناس و فلسفه‌دان است و در برابر بیش از ۴۰ کتاب علمی و صدها مقاله، تنها ۵ رمان نوشته‌است. وی یکی از مهمترین و پرکارترین اندیشمندان و روشنفکران دنیای معاصر به شمار می‌رفت و از جمله مهمترین زبان‌شناسان و نشانه‌شناسان ساختارگرا بود. اکو از طرفداران گفتگوی میان شرق و غرب بشمار می‌رفت و از هواداران افزایش ارتباطات و فهم متقابل در محیط بین‌المللی بود و علاقه زیادی به زبان بین‌المللی اسپرانتو داشت.

اکو مدتی رئیس دانشکده انسان‌شناسی دانشگاه بولونیا بود. او همچنین متن‌های آکادمیک فراوانی درزمینه فلسفه، نشانه‌شناسی و نقد ادبی و سه قصه برای کودکان نوشت. سیارک ۱۳۰۶۹ به نام اوست.

برگردان
غلامرضا امامی
تصویرگر
اوجینو کارمی
تهیه کننده
پژوهشنامه ادبیات کودک و نوجوان
ناشر
نویسنده
Umberto Eco, اومبرتو اکو
Submitted by editor on