شورای کتاب کودک، سازمانی مستقل، غیردولتی و ناسودبر است که در سال ۱۳۴۱ با هدف کمک به روند شکلگیری ادبیات کودکان، اعتلای کیفی و کمی منابع ادبی و اطلاعاتی کودکان و نوجوانان، ارائه خدمات کتابخانهای، حمایت از پدیدآورندگان و ناشران جهت خلق آثار با ارزش ادبی و اطلاعاتی تأسیس شد.
شورای کتاب کودک در سال ۱۳۴۱با ۳۷ نفر از صاحبان اندیشه و فرهیختگان حوزه فرهنگ و ادب کشور بنیانگذاری شد. نخستین هیئت مدیره شورای کتاب کودک عبارت بودند از: محسن آبادی، ناصر آزاد، لیلی آهی (ایمن)، توران دخت اشتیاقی، دکتر پرویز اهور، معصومه سهراب(مافی)، جعفر صمیمی، توران میرهادی، اسماعیل والیزاده و عباس یمینی شریف. هر فرد یا سازمانی که به مطالعه ادبیات کودکان و نوجوانان علاقهمند است و یا برای تهیه و نشر کتابهای کودکان و نوجوانان فعالیت میکند، پس از تصویب هیئت مدیره و با پرداخت حق عضویت سالانه میتواند به عضویت شورای کتاب کودک در آید. شورای کتاب کودک از سال ۱۳۴۳ به عنوان نماینده ملی ایران به عضویت دفتر بین المللی کتاب برای نسل جوان IBBY در آمد و ارتباط فعال خود را با این دفتر همچنان ادامه میدهد.
کتابخانه تحقیقاتی شورای کتاب کودک از سال ۱۳۴۳ با هدف ایجاد مجموعهای برای استفادهی مربیان، محققان و ناشران ادبیات کودک شکل گرفته است و امروزه یکی از مهم ترین کتابخانهها درحوزه ادبیات کودکان است. شورای کتاب کودک برای گسترش ادبیات کودکان و تحقق یکی از بندهای اساسنامه درجهت توانمندسازی و ارتقای سطح دانش افراد در زمینهی ادبیات کودک و نوجوان از سال ۱۳۶۲ کارگاههای مختلف برگزار میکند. یکی از مهمترین کارگاهها، کارگاه «آشنایی با ادبیات کودک و نوجوان» است که همه ساله در محل کتابخانه تحقیقاتی برگزار میشود. شورا فعالیتهای خود را در قالب گروهها و کمیتههای ثابت و موقت انجام میدهد که به سه بخش اصلی ادبیات کودکان، فرهنگنامه کودکان و نوجوانان و خانه کتابدار کودک و نوجوان و ترویج خواندن تقسیم میشود.