سهشنبه دوازدهم تیرماه ۱۳۹۷. یک روز گرم تابستانی است و خانه فرهنگ و هنر مهروماه به تازگی راهاندازی شده است. بخشی از فعالیتهای این خانه به برگزاری نشستهای با من بخوان برای گروههای سنی مختلف اختصاص دارد و هر هفته روزهای سهشنبه برای مخاطبان نوجوان در کتابخانه «با من بخوان» نشستهای بلندخوانی برگزار میشود. در دومین جلسه، کتاب همایش پرندگان بلندخوانی شد.
- موسسه توانمندسازی مهروماه، تهران، فرحزاد
- گروه سنی: نوجوانان ( پایه ششم تا دوازدهم )
- تعداد حاضرین در نشست: ۱۱ نفر/ دختر
فعالیتهایی در پیوند با بلندخوانی کتاب «همایش پرندگان»
پیش از بلندخوانی:
بعد از اجرای یک تنآرامی، با توجه به عنوان کتاب درباره موضوع کتاب گمانهزنی شد. گمانها عبارت بودند از:
- موضوع کتاب درباره جشنواره پرندههاست.
- کتاب از برنامهای برای پرندهها میگوید.
- کتاب داستانی درباره گردهمایی پرندگان است.
هنگام بلندخوانی:
بلندخوانی به صورت پرفورمنس (performance ) اجرا شد. قبل از اجرا درباره نمایش، تئاتر و پرفورمنس گفتوگو شد و قرار بر این شد که برای انتقال احساس و معنای کتاب، دیالوگها با لحن مناسب و همراه با فراز و فرود ادا شود. در ابتدا این کار برای دختران دشوار بود و حتی از بلندکردن صدایشان خجالت میکشیدند ولی در ادامه، کار خیلی خوب پیش رفت و یکی از دختران که در دو نقش بلندخوانی میکرد (پرنده کوچک و کوه ) برای هر نقش خود صدایی متناسب با آن را انتخاب کرد. تسهیلگر در نقش راوی و یکی از دختران ( به انتخاب خودش) در نقش هدهد از روی متن میخواندند. سایرین نیز به ترتیب هرکدام نقشی را انتخاب و بلندخوانی میکردند. در مواردی که نقلقول از پرندگان بود گروه بهصورت دستهجمعی بلندخوانی میکردند. بلندخوانی گروهی فضایی شاد و پر از هیجان را ایجاد کرده بود. بلندخوانی بهآرامی پیش میرفت و با دیدن تصویرهای کتاب همراه بود.
پس از بلندخوانی:
تمرین نگارش خلاق، از طریق بهکارگیری تکنیک خوشهسازی، فعالیت پس از بلندخوانی کتاب بود. هرچند نامی از این تکنیک برده نشد ولی نوجوانان در کتابهای درسی با این تکنیک آشنا شده بودند و با نحوه اجرای آن آگاهی داشتند:
- انتخاب واژه پرندگان به عنوان هسته مرکزی.
- ثبت واژههای مرتبط با آن به مدت دو دقیقه.
- نگارش متنی کوتاه با واژههای ثبت شده به مدت ده دقیقه.
- بلندخوانی متنها و گفتوگو درباره سبک هر نوشته (خواندن متن اجباری نبود و هرکس که تمایلی به خواندن نوشتهاش نداشت میتوانست نخواند ولی با وجود اینکه بیشتر آنها در ابتدا نمیخواستند نوشتهشان را بلندخوانی کنند ولی همه نوشتند و همه نوشته خود را بلندخوانی کردند).
- از مجموع یازده نوشته تعداد سه نوشته ادبی و بقیه برگرفته از متن کتابهای علوم بود و بیشتر جنبهی آگاهیرسانی داشت.
مشاهدات:
- در گمانهزنی و در ابتدای نشست، با توجه به عنوان کتاب و ایرانی نبودن نویسنده، هیچکس گمان نمیکرد که موضوع کتاب بازنویسی از منطقالطیر عطار و داستان سیمرغ باشد.
- در طول بلندخوانی نوجوانان مجذوب تصویرهای کتاب شدند و به همین سبب بلندخوانی به آرامی پیش میرفت و همه حاضرین فرصت کافی برای مشاهده تصویرهای کتاب داشتند.
- با این که به موضوعاتی چون: داستان سیمرغ و ققنوس، کوه قاف، عرفان، هفت وادی سلوک عارفانه در کتابهای درسی به اشاره شده است ولی نوجوانان آشنایی درستی از آنها نداشتند و بلندخوانی این کتاب فرصتی ایجاد کرد که نوجوانانِ حاضر در نشست با این افسانهها آشنا شوند.
- اجرای بلندخوانی همراه با گفتوگو و تطبیق مفاهیم مستتر در هفت وادی با مسائل روزمره نوجوانان (کنکور، مسئولیت فردی، دوستی، همدلی، بردباری، کوشش، ایثار و ...) همراه بود. همه حاضران در این گفتوشنود شرکت کردند و موضوع رنج رسیدن به هدفی والا در زندگی به بحث گذاشته شد.
- تاکید بر اهمیت بیان خود و احساسات خود از طریق نوشتن، موضوع اصلی فعالیت پس از بلندخوانی بود.
- تعدادی از دختران این کلاس، مدت دو سال است که در کلاسهای نقد ادبی خانم شیدا رنجبر (نویسنده و مترجم) شرکت میکنند.
- در خاتمه به نوجوانان پیشنهاد شد متن خود را کامل کنند تا برای شرکت در مسابقه ادبی هوشنگ مرادی کرمانی ارسال شود.
حضور برنامه «با من بخوان» در موسسه توانمندسازی زنان و کودکان مهر و ماه
برنامه «با من بخوان» از زمستان سال ۱۳۹۵ در موسسه توانمندسازی زنان و کودکان مهر و ماه آغاز به کار کرد. در اولین مرحله از اجرای برنامه «با من بخوان»، ۸۸ کودک (کودکان پیشدبستان و بازمانده از تحصیل در پایههای اول تا چهارم) تحت پوشش این برنامه قرار گرفتهاند. در حال حاضر هشت مربی پیشدبستان تا چهارم دبستان نشستهای بلندخوانی و آموزش خلاق را برگزار میکنند.