لزوم توجه به زنگ تفریح و فعالیت در برنامه کلاسی کودکان

اهمیت توجه به اختصاص زنگ تفریح و فعالیت در برنامه کلاسی کودکان و فراهم کردن شرایطی برای فعالیت و تحرک بدنی بیشتر در این مقاله بیان شده است. همچنین در این مقاله به شما راه‌هایی پیشنهاد داده شده است تا به کمک آن‌ها، فعالیت بدنی کودکان خود را افزایش دهید.

در این مقاله به پرسش شما دراین‌باره که چرا و چگونه ورزش کنیم، پاسخ داده خواهد شد.

همه‌ی کودکان کلاس دوم در کلاس معلمی به نام شانون ساونا درحالی‌که به ویدئوهای یوتیوب توجه می‌کنند، از جایشان بلند شده‌اند، دست‌هایشان را تکان می‌دهند، می‌پرند و پاهایشان را به زمین می‌کوبند. این کودکان، نمونه‌ای از کودکان وحشی‌شده نیستند؛ این کار آن‌ها، روشی است که دانش‌آموزان مدرسه‌ی ابتدایی Red Hawk در شهری در ایالت کلرادو امریکا، به کمک آن خود را برای درس‌های ریاضی و علوم آماده می‌کنند.

بنا بر نظر این معلم:

«اگر دانش آموزان برای مدت‌زمان طولانی‌ای بنشینند، به اندازه‌ کافی درگیر فضای درسی نمی‌شوند و برخی نیز به طور کامل از فضا خارج می‌شوند. حرکت کردن، بهترین راه برای دادن یک وقفه و استراحت به مغز است. در این صورت هنگامی که دوباره زمان تمرکز کردن می‌رسد، کودکان، بهتر می‌توانند در بحث‌ها شرکت کنند و وظایفشان را در کلاس انجام دهند.»

پس از سال‌ها دادن زنگ تفریح و فعالیت در ساعت کلاسی و جا دادن تمرین‌های بدنی در برنامه‌های آموزشی، مدرسه‌ها، خانواده‌ها و سیاست‌گذاران بالاخره در حال جا دادن فعالیت بدنی و زمان بازی و ورزش در روزهای مدرسه هستند. به این دلیل که مطالعه‌های فراوان نشان داده‌اند که ورزش به توانایی‌های کودکان در کلاس بسیار کمک می‌کند و فراتر از این، دانشمندان علوم اعصاب متوجه شده‌اند که فعالیت فیزیکی، مغز کودکان را برای یادگرفتن آماده می‌کند.

چرا دادن زنگ تفریح و فعالیت هنگام برنامه آموزشی بسیار کارآمد است

آکادمی آمریکایی متخصص امراض کودکان (AAP) نیز از این برنامه جانب‌داری کرده است. این آکادمی اظهار داشته است که هر کودکی حق و نیاز به این زنگ تفریح و فعالیت را هنگام یادگرفتن دارد. اندرو گارنر، متخصص کودکان در کلیولند و کارشناس در زمینه پیشرفت نخستین مغز کودکان می‌گوید: «بسیاری از مدرسه‌ها فکر می‌کنند با گذاشتن زمان بیشتر بر روی مباحث دانشی، می‌توانند نتایج تست‌ها را رضایت‌بخش‌تر کنند؛ درحالی‌که در واقعیت، این زنگ تفریح و فعالیت است که فرصتی را برای مغز فراهم می‌کند که درحالی‌که بخشی از آن استراحت می‌کند، بخش دیگر درحال‌توسعه و پیشرفت باشد.»

دلیل دیگری که بر اساس آن می‌توان گفت ورزش کردن کاری بی‌نظیر است، شانسی است که برای کودکانی که در کلاس خیلی دیده نمی‌شوند، فراهم می‌کند تا بدرخشند. گارنر دراین‌باره می‌گوید: «اگر شما در بعضی از مباحث مشکل داشته اما در کلاس ورزش عالی باشید؛ این خود دلیلی بر آمدن دوباره به مدرسه است».

در حال حاضر بسیاری از مدرسه‌ها در حال وارد کردن برنامه‌هایی جهت به حرکت واداشتن کودکان در زمان برگزاری کلاس هستند. در نیویورک، استادان یوگا به کلاس‌های کودکان می‌روند تا به آن‌ها یاد بدهند که چگونه بدن خود را کش‌وقوس بدهند. در پاییز گذشته در شیکاگو، تمامی مدرسه‌های دولتی ابتدایی، در روز حداقل بیست دقیقه زنگ تفریح و فعالیت داشته‌اند. آنه لیون برگر که مدت‌ها در زمینه بهتر شدن وضعیت کودکان در سیستم مدرسه‌های دولتی تلاش می‌کند می‌گوید: این قدمی بزرگ است؛ بسیاری از مدرسه‌ها این زنگ تفریح و فعالیت را برای دهه‌ها یا حتی هرگز نداشته‌اند.

بدن‌های قوی، مهارت‌های هوشیار

گارنر می‌افزاید: «برای به حداکثر رساندن سلامت ذهنی و جسمی،کودکان باید حداقل یک ساعت در روز زنگ تفریح و فعالیت داشته باشند (که می‌توانید آن را تقسیم کنید). داشتن این زمان در برنامه روزانه وزن کودک را کنترل‌شده نگه می‌دارد، استرس را از او دور می‌کند و به او در بهتر خوابیدن کمک می‌کند.

ورزش‌های ایروبیک، یوگا و هنرهای رزمی نیز می‌توانند کنترل شخصی و حافظه‌ی فعال کودک شما را تقویت کنند و او را به فردی منعطف و حل‌کننده مشکلات تبدیل کنند. افزون بر این، کودکان در سنین پایین‌تر چنان در حال افزایش مهارت‌های مغزی‌شان هستند که آن‌ها را بی‌قرار می‌کند. گارنر دراین‌باره می‌گوید: «ما باید این جنبش‌ها را از درون کودکان بیرون بیاوریم».

با همه‌ی این تفاسیر، اگر مدرسه‌ی کودک شما هنوز بر این ایده متمرکز است که کار پشت میزی بیشتر، برابر است با نتایج بهتر، ما در این مقاله راه‌هایی را برای اجرا کردن ورزش‌های محرک مغز و بدن در خانه به شما پیشنهاد می‌دهیم.

لزوم توجه به زنگ تفریح و فعالیت در برنامه کلاسی کودکان

زمان مشق نوشتن را فعال کنید

کاترین رامستتر (Cathrine Ramstetter) یکی از نویسندگان برنامه‌ی زنگ تفریح و فعالیت AAP. دراین‌باره می‌گوید:

«در بازه‌های زمانی کوتاه ۵  تا ۱۰ دقیقه‌ای میان هر تکلیف، ورزش، تمرین و حرکت کنید تا ذهن کودکتان پاک شود. از همین امشب آغاز کنید!»

۱. بازی‌های مهارتی ذهنی انجام دهید

حرکت‌های کلاسی: مکللند مگان، متخصص دوره‌های نخستین کودکی در دانشگاه اورگان استیت می‌گوید: «تمرین کردن خویشتن‌داری از طریق بازی‌های فعال که باعث می‌شود کودکان توقف کنند، فکر کنند و دوباره بازی کنند، باعث می‌شود که بتوانند در کلاس بهتر فعالیت کنند.»

در خانه: بازی استوپ رقص را امتحان کنید! کودکان با موسیقی سریع،تند می‌رقصند و با موسیقی آرام‌بخش، آرام می‌رقصند و هنگامی که موسیقی متوقف می‌شود می‌ایستند. همچنین می‌توانید از کودکان بخواهید شبیه به یک شخصیت کند شوند؛ مانند یک زن پیر و سپس مسابقه بدهند. کسی که با تند و کند شدن موزیک همچنان شبیه شخصیت حرکت و رفتار کند، برنده است.

۲. برقصید

فعالیت کلاسی: در مدرسه «رد هاوک» در کلاس ورزش تنیا پیل، معلم تمرینات فیزیکی کودکان، با یک آهنگ مشهور بدن کودکان را به حرکت وامی‌دارد. سایر معلم‌ها در مدرسه، مانند ساونا، اغلب از یک ویدئوی یوتیوب برای به رقص درآوردن بچه‌ها استفاده می کن پیل دراین‌باره می‌گوید: «ما سعی می‌کنیم که حرکات بدنی برای کودکان را جالب باشد و آنان را مشغول کند تا  کودکان تجربه‌ی مثبتی از این کار داشته باشند.»

در خانه: رقص‌های بامزه و خاص انجام دهید. به عقیده‌ی پیل: «هدف تحریک کردن مغز کودکان و آماده کردن آن‌ها برای یاد گرفتن است.»

لزوم توجه به زنگ تفریح و فعالیت در برنامه کلاسی کودکان

۳. راه بروید و حرف بزنید

فعالیت‌های کلاسی: پس از یک درس، دانش آموزان ساونا همراه یک نفر دیگر درحالی‌که درسی را که همان لحظه آموخته‌اند، خلاصه ‌می‌کنند، به سوی سالن مدرسه می‌روند و بازمی‌گردند. ساونا می‌گوید: «کودکان اگر بتوانند بدنشان را تکان بدهند، اکسیژن به مغزشان برسد و از یکدیگر ایده بگیرند، بیشتر توانایی نگه‌داری مطالب را در ذهن خود دارند.»

در خانه: یک پیاده‌روی کوتاه یا دوچرخه‌سواری در اطراف محله با کودکتان داشته باشید. در همین حال از او بخواهید راجع به موضوع ریاضی یا فصل علومی که تازه خوانده است، برای شما صحبت کند.

۴. با واژه‌ها بازی کنید

فعالیت‌های کلاسی: معلمی به نام کلیر انگر که معلم خواندن کودکان است، برنامه‌ای را درس می‌دهد که در آن حیوانات را با حرکت‌های بدن و واژه‌ها پیوند می‌دهد. انگر دراین‌باره توضیح می‌دهد که: «کودکان وانمود می‌کنند که بازوشان خرطوم است و می‌گویند: «فیلی فیله می‌گه: ف ف ف!» آن‌ها صدا را می‌شنوند، عکس را می‌بینند و آن را نمایش می‌دهند؛ این‌گونه مغز آن‌ها اتصالات مختلفی برقرار می‌کند که برایشان بسیار سودمند است.»

در خانه: در خانه حرکت‌هایی مخصوص به خود را بسازید. با یک کار ساده آغاز کنید: از کودک پیش‌دبستانی خود بخواهید که اسم خود را با حرکات بدنش هجی کند.

۵. مسیر طولانی‌تر را انتخاب کنید

فعالیت‌های کلاسی: لیون‌برگر می‌گوید: در بعضی از مدرسه‌های شیکاگو، کودکان راه طولانی را برای ناهار می‌پیمایند؛ از پله‌ها بالا و پایین می‌روند تا به کافه تریا برسند.

در خانه: اگر کودک شما نیاز به یک میان‌وعده دارد یا هنگام درس می‌خواهد از دستشویی استفاده کند؛ او را به یک چالش دعوت کنید. از او بخواهید که بلندترین راه را با چند دور بیشتر انتخاب کند. دقیقه‌های بیشتری که صرف حرکت می‌شوند، یک وقفه‌ی ذهنی برای او هستند که نتیجه‌اش را وقتی دوباره به سرکار بازگشت نشان می‌دهد.

۶. آن‌ها را وادار کنید به بدن‌شان کش‌وقوس دادن بدهند!

فعالیت‌های کلاسی: کودکان حتما نباید به اطراف بپرند تا مغزشان فعال شود. جنیفر کوهن هارپر، معلم یوگا در مدرسه‌ای در نیویورک می‌گوید: معلمان بر این باورند که شاگردانشان در روزهایی که یوگا دارند بسیار آرام‌تر و متمرکزتر هستند. کودکان نیز می‌گویند که در روزهایی که یوگا دارند بهتر می‌خوابند؛ نکته‌ای خیلی مثبت در جهت یادگیری.»

در خانه: کوهن هارپر می‌گوید: «کشش‌های کودک-دوستانه انجام دهید؛ مانند حرکت جنگجو یا حرکت درخت: این حرکت‌ها به کودکان امکان متمرکز شدن را می‌دهد. (درباره حرکت‌های مختلف یوگا بیشتر مطالعه کنید)»

۷. حلقه را بشکنید!

فعالیت‌های کلاسی: در مدرسه‌های دولتی شیکاگو هنگامی که هوا بد است و امکان خروج از مدرسه وجود ندارد، کودکان زنگ تفریح و فعالیت خود را در فضای داخلی مدرسه شامل راهرو سالن ورودی و اطراف آن می‌گذرانند که هر قسمت سالن به تمرین یک سری حرکت و ورزش خاص اختصاص داده شده است.

در خانه: هر اتاقی را به یک حیوان و حرکت‌های بدنی مختص او اختصاص دهید. برای نمونه تصویری از خرگوش در اتاق پذیرایی داشته باشید و از کودکان بخواهید که مانند آن بپرند.کودکان با سن بالاتر می‌توانند حرکت‌های بدنی ورزشکاران را تقلید کنند؛ از آن‌ها بخواهید ادای ورزشکاران مختلف را درآورند.

 دو راه آسان برای به وجود آوردن تغییر در مدرسه

  • یک خیریه در مدرسه راه بیندازید و به کمک آن، اسباب‌بازی و وسایلی بخرید که با آن‌ها می‌توانید حرکت‌های بدنی بیشتر و فعال‌تری را انجام دهید؛ مانند توپ یا طناب.
  • با مربی ورزش برنامه‌ی گفت‌وگو بگذارید: یک استاد تربیت فیزیکی در دانشگاه کنتاچی بر این عقیده است که مشورت با مربیان ورزش بسیار مفید است. مربیان ورزش می‌توانند هم‌پیمانان شما برای تدوین کردن یک برنامه‌ی حرکتی در خانه باشند.

شش مزیت ورزش کردن

  • مغزها را می‌سازد: فعالیت کردن، رشد سلول‌های جدید مغزی و رابطه‌ی میان آن‌ها را تحریک می‌کند.
  • به کودکان کمک می‌کند که تمرکز کنند: تحقیقات نشان می‌دهد کودکانی که پیش از امتحان به مدت بیست دقیقه ورزش می‌کنند، کم‌تر دچار حواس‌پرتی می‌شوند و نتیجه‌ی بهتری دریافت می‌کنند.
  • فکر کردن را سرعت می‌بخشد: تحقیقات نشان می‌دهد که پیش‌دبستانی‌هایی که دو روز در هفته به مدت ۸ هفته روزی ۳۵ دقیقه ورزش می‌کردند، سریع‌تر عمل می‌کردند، سریع‌تر واکنش نشان می‌دادند و در امتحانات دقیق‌تر بودند.
  • حافظه را تقویت می‌کند: کودکان لاغرتر، حافظه‌ی عادتی بهتری دارند و در به یاد آوردن و ارتباط برقرار کردن میان قسمت های مختلف اطلاعات بهتر هستند؛ مهارتی که برای خوب امتحان دادن احتیاج دارند.
  • استرس را کم می‌کند: تحقیقات نشان می‌دهد کودکانی که ورزش می‌کنند، می‌توانند با استرس‌های هرروزه‌ی مدرسه، بهتر کنار بیایند.
  • به کودکان چاق اجازه‌ی موفق شدن را می‌دهد: کودکان چاق با یک مانع اساسی روبه‌رو هستند: احتمال بیش‌تری برای آن‌ها وجود دارد که یک مقطع تحصیلی را تکرار کنند و دچار ADHD یا ناتوانایی در یادگیری بشوند. افزون بر این، اعتمادبه‌نفس پایین می‌تواند موقعیت را بدتر هم بکند. فعالیت بیش‌تر در طول روز می‌تواند میزان چربی را کاهش دهد و کارایی را بالا ببرد.

آرنه دانکن: زنگ تفریح و فعالیت، یک ضربه‌ی کارساز

آرنه دانکن، منشی آموزش، درباره ضرورت انجام فعالیت‌های فیزیکی می‌گوید:

بسیار ساده است: کودکان احتیاج دارند که حرکت کنند

«شما را با سه دلیل برای نیاز کودکان به حرکت، آشنا خواهم کرد: دلیل نخست: به صورت واضح، مبارزه با اضافه‌وزن است. هزاران تحقیق مبنی بر وجود رابطه بین فعالیت فیزیکی و دست آوردهای آکادمیک انجام شده است. برخی از مردم دوست دارند بگویند ما وقت نداریم؛ ما باید میان دو چیز یکی را انتخاب کنیم؛ اما این اشتباه است. افزون بر این، مهارت‌های غیرشناختی که هنگام بازی کردن به دست می‌آورید، شگرف هستند؛ مانند مزایای اجتماعی، مهارت چگونگی مذاکره‌ی درست در جامعه، شکست خوردن و درس گرفتن از شکست. وقتی که در کودکی می‌دویدم و میزان کمی انرژی تخلیه می‌کردم، می‌توانستم بنشینم و بیشتر تمرکز کنم و چیزی که برای من صادق بود پس برای میلیون‌ها کودک در سراسر کشور هم صادق خواهد بود.»

خانواده‌ها! از قدرتتان استفاده کنید!

«خانواده‌ها باید برخیزند. از مدرسه‌تان بپرسید: مکان‌های امنی برای بازی کردن وجود دارد؟ آیا برای هوای نامناسب فضایی برای زنگ تفریح و فعالیت در داخل ساختمان مدرسه در نظر گرفته‌اند؟ سپس با معلم‌ها و مسئولان برای به وجود آوردن چنین موقعیت‌هایی همکاری کنید.»

از مسئولان مدرسه بخواهید که به بازی کردن و زنگ تفریح و فعالیت ارزش زیادی بدهند

«ما به خواندن ارزش می‌نهیم، به نوشتن، به ریاضی؛ بسیار هم مهم هست که برای آن‌ها ارزش قائل باشیم؛ اما من فکر می‌کنم که ما باید به فعالیت‌های بدنی و بازی هم ارزش بنهیم. وقتی برای چیزی ارزش قائل باشیم؛ وقتی صدای خانواده‌ها شنیده بشود، می‌توان انتظار داشت چیزهای خوبی به وقوع بپیوندد.»

در ارتباط با این مقاله بخوانید:

چگونه کیفیت زنگ ورزش کودکمان را ارزیابی کنیم؟

برگردان:
مهگل محمدی
نویسنده
Jennifer Abasi
ویراستار:
گروه ویراستار کتابک
Submitted by editor71 on