مجموعه کتاب «تامی الاغه و دوستانش» در بردارنده چندین داستان، درباره مهارت زندگی کودکان است. این کتابها با روش یادگیری بصری، نگاشته شده است و شامل مهارتهای اجتماعی، بهداشتی و ایمنی، احساسی و شناختی است. تامی، یکی از شخصیت اصلی کتابهای مجموعه «تامی الاغه و دوستانش» است. تامی الاغه و دوستانش هر بار ماجرایی تازه را از سر میگذرانند.
«لطفا بگو لطفا»، «ای وای گم شدم»، «دوست تازه چه خوبه»، «با هم قلعه میسازیم»، «کی چه کاره است؟» ، «چه کفشهای مسخرهای»، «تامی بی ترمز»، «نوشتن چه خوبه»، «کره الاغ لجباز»، «به چپ، چپ! به راست، راست!»، «چی بخورم قوی بشم؟»، «باید تصمیم بگیری کامیل!» و «آلن تو میتوانی!» از کتابهای مجموعه کتاب «تامی الاغه و دوستانش» هستند.
فعالیتها به صورت کلی برای کتابهای مجموعه «تامی الاغه و دوستانش» نوشته شده است. متناسب با داستان هر کتاب میتوانید فعالیتهای پیشنهادی را به کار ببرید و مناسبسازی کنید.
1- گفتوگو کنید.
در پایان هر کتاب پرسشهایی ارائه شده، به کمک آنها یک گفتوگوی گروهی شکل دهید. در گفتوگو به نکتههای زیر توجه کنید:
- درباره مفهومهای جزِئی یا فرعی داستان هم با کودکان گفتوگو کنید.
- از آنها بپرسید، اگر جای شخصیتهای مختلف داستان باشند، چه میکنند؟
- درباره مفاهیم اصلی، از آنها بپرسید که در اطراف آنها چه چیزهایی هست؟ و آنها درباره این موضوع چه فکر تازهای دارند؟
- درباره تصویرها با کودک گفتوگو کنید. کودکان را به دقت در جزئیات تصاویر تشویق کنید.
- درباره رنگها، نقشها، چگونگی شخصیتها، جایی که قرار دارند و حالتهای چهرههای آنها از کودکان بپرسید.
2- توپ داغ بازی کنید.
یک توپ به کودکان بدهید. آنها دایرهای کنار هم بنشینند. درباره مفهوم و تصویرهای داستان از آنها سوال بپرسید. مانند اینکه اعتماد به نفس چیست؟ یا یکی از ویژگیهای خوبت را نام ببر. هر کودک 20 ثانیه زمان دارد که پاسخ بدهد. دوستانش زمان را برای او بشمرند. وقتی پاسخ پرسش داده میشود، توپ را به نفر کناری بدهد و دوباره روند تکرار شود. اگر کسی در 20 ثانیه نتوانست پاسخ بدهد، توپش داغ میشود و باید در 30 ثانیه درباره آن سوال یک داستان بگوید.
3- نمایش بازی کنید.
هر داستان، درباره مفهومی مانند اعتماد به نفس یا لجبازی و.. است. از کودکان بخواهید، درباره مفهوم داستان، یک نمایشنامه بسازند. میتوانند خاطرههای خود را به کار ببرند یا یک داستان تازه بسازند. سپس با هر وسیلهای که دوست دارند برای نمایشنامه، صحنه مناسب بسازند. آنها را تشویق کنید تا با وسایل دور ریختنی، اسباب مورد نیاز خود را بسازند.
4- خبرنگار شوید.
از کودکان بخواهید درباره مفهومی که در کتاب آمده است، با دیگران مصاحبه کنند. از دیگران بپرسند که درباره آن مفهوم چه چیزهایی میدانند؟ از کجا میدانند؟ چه برنامهای دارند تا آن مفهوم را در زندگیشان بیشتر کنند؟ اطلاعات به دست آمده را با دوستانشان به اشتراک بگذارند و به همراهی هم، یک روزنامه تصویری بسازند.
5- بازی کنید.
با همراهی کودکان، روی زمین، با چسب یا مقوا، چند مسیر پیچ و خم دار بسازید. میتوانید مرحله به مرحله حرکت بگذارید، مانند مرحله اول چند مربع برای لی لی، در مرحله بعدی خطی صاف، مرحله بعدی خطی زیگزاگ، بعد از آن چند دایره با فاصله برای پریدن، بعد از آن چند خط افقی مانند نردبان و ... قبل از انجام هر مرحله نیاز است که کودکان، (میشود در حال عبور از مرحله هم باشد، بستگی به شرایط کودکان دارد)، درباره کمک به دیگران یا کمکی که دوست دارند به خودشان بشود، صحبت کنند. کمک باید درباره مفهوم اصلی یا یکی از مفاهیم فرعی کتاب باشد. در نظر داشته باشید که برای به پایان رساندن همه مسیر، یک زمان کلی داشته باشید. در پایان زمان، نوبت با نفر بعدی است. چند بار، این بازی را انجام دهید تا هر کدام از کودکان بتوانند چند بار در مسیر قرار بگیرند.
6- توصیف کنید.
از کودکان بخواهید به دو گروه تقسیم شوند. به هر گروه یک کیسه پارچهای بدهید. از آنها بخواهید با نگاه به تصویرهای کتاب، یکی از چیزهایی که در نقشها هست را در اطرافشان بیابند، آن را در کیسه پنهان کنند و از گروه روبهرو بخواهند که بدون نگاه کردن آن را لمس کنند. آنگاه حدس خود را با توجه به داستان توصیف کند.