جشنواره‌ای برای تئاتر کودک و نوجوان پر از کاستی ایران!

هفدهمین جشنواره بین المللی تئاتر کودک و نوجوان از فردا برای سه روز در همدان برگزار می‌شود. در آستانه برگزاری جشنواره، کمبود تئاتر مناسب برای نوجوانان و جای خالی آموزش و پرورش در تئاتر کودک و نوجوان دغدغه برگزارکنندگان جشنواره و کارشناسان تئاتر کودک و نوجوان ایران است.

در این جشنواره نمایش هایی از ایران و کشورهای دیگر به نمایش در می‌آید. از ایران، در بخش صحنه‌ای این جشنواره، ۸ اثر در بخش مسابقه ایران و ۴ اثر در بخش مسابقه بین‌الملل پذیرفته شده اند. این نمایش ها را منوچهر اكبرلو، خسرو احمدی، حسین صفی برگزیده‌اند.

۵ نمایش خارجی نیز از كشورهای آلمان، استرالیا، مالزی، روسیه و ایرلند در جشنواره حضور دارند که به همراه ۴ نمایش ایرانی این بحش و یک نمایش مشترك ایران و آلمان در بخش بین الملل جشنواره به رقابت می‌پردازند.

در بخش نمایشنامه‌ نویسی هم ۷۴ نمایش از سراسر كشور به دبیرخانه جشنواره رسیده بود كه پس از ارزیابی، ۳ اثر برگزیده و ۲ نمایشنامه نیز شایسته چاپ دانسته شدند. نام این نمایشنامه ها در مراسم اختتامیه جشنواره اعلام خواهد شد. سیمین امیریان، اسماعیل خلج و شهرام كرمی داوران مسابقه نمایشنامه ‌نویسی‌اند.

در بخش رادیو تئاتر، ۹ نمایش رادیویی توسط گروه‌های منتخب در جشنواره اجرا خواهد‌شد. داوران این بخش، نادر برهانی ‌مرند، ایوب آقاخانی و محمدامیر یاراحمدی هستند. در بخش میهمان جشنواره نیز محمود فرهنگ، مریم معترف، مسلم قاسمی و رضا فیاضی نمایش هایی را اجرا می‌کنند.

مریم سعادت، پرستو گلستانی و داوود كیانیان داوران مسابقه ایران هستند و كیت نیوبای، واین گورن، مجید سرسنگی، یوسف صدیق و چیستا یثربی هیات داوران مسابقه بین‌الملل را تشكیل می‌دهند.

جشنواره‌ای برای تئاتر کودک و نوجوان پر از کاستی ایران

نشست خبری جشنواره نیز چهارم مهر با حضور مصطفی رحماندوست‌ دبیر جشنواره، سعید کرمی مدیرکل اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی استان همدان و سید صادق موسوی دبیر اجرایی جشنواره در سالن کنفرانس تئاتر شهر برگزار شد. در این نشست، به کمبود متن نمایشی مناسب برای نوجوانان اشاره شد. به‌طوری که در هفدهمین جشنواره تئاتر کودک و نوجوان سهم نوجوانان یک تئاتر ایرانی و ۲ تئاتر خارجی است. رحماندوست با قبول این موضوع گفت: "تئاتر نوجوانان از آن بحث‌های اساسی و فنی است که باید به جد به آن پرداخت. جای تعجب دارد که تئاتر کودک و خردسال پیشرفت خوبی داشته‌ اما به‌دلیل نبود متن مناسب برای نوجوانان موفق نشده‌ایم این گونه تئاتری را پرورش دهیم.جذب گروه سنی نوجوانان کار سخت‌تری است و مادامی که متن مناسب در این حوزه وجود نداشته باشد، کارگردانی و تئاتری هم نخواهیم داشت."

او با اشاره به تلاش چندساله برای احیای تئاتر نوجوان گفت: "در این چند سال تلاش کردیم قراردادی برای تئاتر نوجوانان ببندیم و از این طریق گروه‌ها را برای حضور در چنین حوزه‌ای تشویق کنیم که متأسفانه این اتفاق نیفتاد و ترجیح دادیم در طول جشنواره و در این حوزه به‌خصوص با تئاترهای خارجی نوجوانان این خلأ را پر کنیم."

نکته دیگر، جای خالی آموزش و پرورش در بخش تئاتر کودک و نوجوان بود. به گفته دیر جشنواره، آموزش و پرورش هرگز نقش خود را در احیای تئاتر کودک و نوجوان جدی نمی‌گیرد.

اگر این جشنواره همه ساله و به‌ طور منظم برپا می‌شد امسال باید ۱۹ سالگی خود را در استان همدان جشن می‌گرفت. سال ۷۰ جشنواره تئاتر کودک و نوجوان طراحی و پایه‌ریزی شد و در طول این مدت فرازها و فرودهای مختلفی را به‌خود دیده‌ است.

نخستین دوره این جشنواره در شهر همدان برگزار شد و تا دوره یازدهم هم همدان میزبان این جشنواره بود و پس از آن به زاهدان، بم و گچساران منتقل شد. بعد از آن جشنواره به دلایل مختلفی ازجمله کمبود منابع مالی برگزار نشد. سال ۸۵ دفتر تولید تئاتر کودک و نوجوان تاسیس شد و جشنواره تئاتر کودک و نوجوان بعد از ۴ سال سکوت، به اصفهان رفت.

در آیین اختتامیه سیزدهمین جشنواره تصمیم بر این شد که از دوره بعدی این جشنواره بین‌المللی برگزار شود و همچنین قرار بر این شد که برای رشد کیفی جشنواره تئاتر کودک و نوجوان این جشنواره به‌مدت ۳ سال در اصفهان برگزار شود‌ که البته پس از ‌ ۴ دوره برگزاری جشنواره در اصفهان، امسال دوباره همدان میزبان این جشنواره می‌شود.

هفدهمین جشنواره بین المللی تئاتر کودک و نوجوان از ۷ تا ۱۱ مهر برپا خواهد بود.

Submitted by admin on