باسواد بودن در سده بیست و یکم

امروز ۸ سپتامبر برابر با ۱۷ شهریور ماه روز بین المللی سواد آموزی است.

بیش از چهل سال است که یونسکو روز بین المللی سواد آموزی را جشن می گیرد تا به جامعه بین المللی یادآوری کند که سواد یکی از حقوق انسان ها و پایه ی هر آموزشی است.

سواد پایه و بنیاد یک زندگی خوب و سالم و یادگیری مادام العمر است. سواد محرک رشد فراگیر و پایدار هر انسان و جامعه ای است.

در طول سالیان مفهوم سواد تکامل پیدا کرده است. مفهوم سنتی سواد که به خواندن، نوشتن و مهارت های ریاضی محدود می شود هنوز هم به طور گسترده مورد استفاده قرار می گیرد و همین طور مفهوم کاربردی سواد که سواد را با پیشرفت اجتماعی-اقتصادی پیوند می دهد. اما در جامعه های دانش گرا و جهانی که به تنوع نیازهای آموزشی توجه می شود سواد مفهوم دیگری دارد.

چرا ما به سواد نیاز داریم؟ چگونه مفهوم سواد بر اساس فرهنگ، تاریخ، زبان، مذهب، شرایط اجتماعی – اقتصادی شکل می گیرد؟ تاثیر پیشرفت های تکنولوژی بر مفهوم سواد چیست؟ آیا در این جهان پر از تنوع و گوناگونی می توان به یک تعریف پایه ای از مهارت های سواد ابتدایی رسید؟

روز جهانی سوادآموزی امسال به "باسواد بودن در سده بیست و یکم" اختصاص یافته است تا اهمیت مهارت های پایه ای سواد و همچنین مهارت های پیشرفته سواد در یادگیری مادام العمر برجسته شود.

ایرینا بوکووا دراین باره می گوید: "سواد چیزی بیش از یک اولویت آموزشی است. سوادآموزی سرمایه گذاری برای آینده و نخستین گام به سوی شکل های نو و جدید سوادی است که  برای سده بیست و یکم ضروری است. ما امیدواریم که سده ای را ببینیم که همه ی کودکان می توانند بخوانند و از این مهارت برای به دست گرفتن زندگی خود بهره می برد."

سواد ابزاری است برای توانمند کردن افراد و پیشرفت و رشد جامعه و انسان. آموزش پایه ای با کیفیت دانش آموزان را برای زندگی و یادگیری های بعدی مجهز می کند. والدین باسواد به احتمال بیشتری فرزندان خود را به مدرسه می فرستند و افراد باسواد به فرصت های آموزشی در خارج از مراکز رسمی آموزش دسترسی دارند و جامعه ی باسواد برای برداشتن مشکلات آماده تر است.

 

Submitted by editor3 on