چند راهکار ساده برای آشتی دادن کودکان با موزه

احتمالا واژه موزه و مباحث پیرامون آن، برای خیلی از دانش‌آموزان مساوی است با تجربه حضور در فضایی کسالت‌آور و یا راهی برای فرار از کلاس درس.

همان خاطره‌ مشترکی که شاید برای خیلی از ما بزرگترها هم وجود داشته و دارد، اما با توجه به اینکه در قرن جدید نقش موزه‌ها به عنوان یک ابزار مهم یادگیری قابل توجه است پس مناسب است با تشویق دانش‌آموزان و تغییر عملکرد موزه‌ها تلاش شود تا از این ابزار فرهنگی برای آموزش مباحث مختلف به دانش‌آموزان استفاده کنیم.

برای همین در اینجا چند راهکار ساده که می‌تواند نخستین قدم برای آشتی‌ دانش‌آموزان با مفهوم موزه باشد، معرفی شده است:

۱. موزه چه جور جایی است؟

از بچه‌ها بخواهید تا تعریف شخصی خودشان از موزه را برای شما مطرح کنند. ارائه این تعریف از طرف بچه‌ها نه‌تنها شما را با درک آن‌ها از پدیده موزه آشنا می‌کند، بلکه زمینه‌ساز فضایی است تا خودشان نیز به آنچه تاکنون از موزه دریافته‌اند، پی‌ببرند.

۲. موزه خیالی من

به بچه‌ها بگویید: اگر می‌توانستید یک موزه برای خودتان داشته باشید دوست داشتید چه موزه‌ای باشد؟

پرداختن به این فعالیت می‌تواند به طور غیرمستقیم ما را با علایق و روحیات آ‌ن‌ها آشنا کند. مطمئن باشید اگر به آن‌ها اجازه دهید، آن‌ها نام موزه‌هایی با موضوعاتی عجیب را به شما خواهند گفت که از شنیدن آن شگفت‌زده خواهید شد، حتی شما می‌توانید از آن‌ها بخواهید موزه مورد علاقه خود را نقاشی کنند.

۳. خاطره من از موزه

شما به عنوان یک مربی آموزشی می‌توانید هر از گاهی در لیست برنامه درسی زمانی را برای بیان خاطرات دانش‌آموزان از بازدید یک موزه‌، قرار دهید. این فعالیت بچه‌ها را به بازدید از موزه‌ها تشویق می‌کند. اگر در انجام این فعالیت هر دانش‌آموز بتواند تصاویر و فیلم‌های اختصاصی که خودش تهیه کرده را به نمایش بگذارد، انجام این فعالیت را برای آن‌ها جذاب‌تر خواهد کرد.

۴. مجموعه‌دار کوچک

بچه‌ها را تشویق کنید موزه شخصی خودش را داشته باشند. به آ‌ن‌ها بگویید: هر کدام از شما می‌توانید مدیر یک موزه خصوصی باشید. آن‌ها را راهنمایی کنید تا یک مجموعه شخصی از هر آن‌چه به آن علاقه دارد جمع‌آوری کنند. به آن‌ها یادآوری کنید این مجموعه می‌تواند شامل ساده‌ترین موضوعات باشد، لازم نیست دنبال چیز عجیب و غریبی باشند. این فعالیت می‌تواند توجه بچه‌ها به محیط اطرافشان را تقویت کند. شاید برایتان جالب باشد اگر بگویم دختربچه‌ای را می‌شناختم که ظرف نخ دندان جمع می‌کرد یا پسربچه‌ای را که تمام کارت‌های عروسی را که دعوت شده بودند، جمع کرده بود.

۵. هر مدرسه، یک موزه

همان‌طور که مدرسه‌ها یک کتابخانه دارند، می‌توانند یک موزه اختصاصی هم برای خودشان داشته باشند. مجموعه آثار این موزه می‌تواند طبق برنامه‌ریزی اولیای مدرسه و بچه‌ها شامل دست‌ساخته‌ها (علمی – هنری) و یا عنوانین کسب‌شده توسط دانش‌آموزان و یا هر چیز دیگری باشد. در این فعالیت دانش‌آموزان می‌توانند اولین قدم برای آشنایی با نحوه اداره یک موزه را تجربه کنند.

با خواندن این متن احتمالا شما هم راه‌های تازه‌ای برای تشویق دانش‌آموزان به موزه در ذهنتان شکل گرفته است، پس دست به کار شوید! اما این را بدانیم که همه این فعالیت‌ها اولین قدم در این راه است و قدم بعدی آماده‌سازی فضای موزه‌ها برای بچه‌هاست. نکته‌ای که باید مدیران و مسئولان موزه به آن توجه کنند؛ بررسی عواملی چون حضور یک راهنمای متخصص کودک، اجرای برنامه‌های تعاملی در موزه ها و ... عواملی که می‌تواند هر موزه‌ای را به مکانی جذاب برای بچه‌ها تبدیل کند.

نویسنده
سمانه آقائی آبچوئیه
Submitted by editor on