دختر ۱۶ ساله هندی، اهل کشور هندوستان و ساکن کشور امارات، به خاطر فعالیتهای خود در زمینهی عدالت اقلیمی و مبارزه با تخریب محیطزیست، برندهیجایزه بینالمللی صلح کودکان شد.
کهکشان باسو (Kehkashan Basu) جایزهی خود را در مراسمی باشکوه در لاهه، از دستان برنده بنگلادشی جایزه بینالمللی صلح نوبل، محمد یونس، دریافت کرد.
محمد یونس یک بانکدار بنگلادشی ۷۶ ساله است که برندهی جایزه بینالمللی صلح نوبل در سال ۲۰۰۶ بوده است. وی تلاشهای گستردهای جهت حمایت مالی و اعطای وام برای توسعه کارآفرینی در اجتماعات فقیر انجام داده است.
وی در سخنان خود پیش از اعطای جایزه بینالمللی صلح کودکان، بر اهمیت و ضرورت فعالیتهای کهکشان تاکید کرد؛ زیرا که امروزه در هر سال سه میلیون کودک زیر پنج سال به دلیل بیماریهای مرتبط با محیطزیست میمیرند و کودکان بیشتری از مسایل محیطزیستی در رنج هستند. به نظر وی دستاورد بزرگی است که کهکشان توانسته است با این سن کم به این میزان تاثیرگذار باشد. به اعتقاد وی، یک محیطزیست سالم برای بقا، رفاه و توسعه کودکان ضروری است و پیششرطی برای محقق شدن حقوق کودکان است. کهکشان به ما آموخت، همه ما مسئولیت داریم در راستای آیندهای پایدار تلاش کنیم.
زمانی که کهکشان هشت ساله بود، آموزش همسایههایش را در محلهای در شهر دبی با موضوع اهمیت حفاظت محیطزیست آغاز کرد. نخستین درختش را کاشت و کودکان محله را بسیج کرد تا زبالهها را جمعآوری و بازیافت کنند. کهکشان موسسهی امید سبز (Green Hope) را در سن دوازده سالگی، در سال ۲۰۱۲، بنیان نهاد. او و اعضای گروهش، برنامههای متعدد پاکسازی محیطزیست و پویشهای ترویجی مختلفی را اجرا کردند. پس از آن کهکشان جوانترین هماهنگکننده گروه بزرگی از کودکان و جوانان از سراسر دنیا در برنامه محیطزیست سازمان ملل متحد (UNDP) شد. کهکشان در کنفرانسهای بینالمللی مختلفی شرکت کرده است و موسسه امید سبز هم اکنون در ۱۰ کشور جهان با بیش از ۱۰۰۰ جوان داوطلب در حال فعالیت است.
کهکشان از سوی پدر خود برای دریافت جایزه بینالمللی صلح کودکان نامزد شده بود. برای دریافت جایزهی امسال، ۱۲۰ کودک از ۴۹ کشور دنیا با هم رقابت کردند. جایزه بینالمللی صلح کودکان، سالانه به یکی از کودکانی که نقشی تاثیرگذار در بهبود وضعیت حقوق کودکان در سراسر دنیا داشته است، اهدا میشود. این جایزه برای فراهم کردن بستری برای کودکان برای ابراز ایدهها و توسعهی فردیشان در راه حقوق کودکان پایهگذاری شده است و فعالیتهایی را که منجر به بهبود موقعیت فرد برنده، کودکان محیط زندگیاش و حتی جهان شده است را تشویق میکند. برنده یک تندیس و بورس تحصیلی دریافت میکند. این جایزه در گردهمایی برندگان جایزه بینالمللی صلح نوبل در سال ۲۰۰۵ در شهر رم، از سوی موسسهی حقوق کودکان (Kids right) پایهگذاری شد و از آن زمان هر ساله توسط یکی از برندگان جایزهی صلح نوبل به برگزیدگان اعضا شده است. موسسهی حقوق کودکان یک موسسهی بینالمللی است که از سال ۲۰۰۳ فعالیتهای خود را آغاز کرده و مرکز آن در کشور هلند است.