روز جهانی زبان مادری گرامی باد

سازمان جهانی یونسکو، امروز ۲۱ فوریه ۲۰۱۷ برابر با ۳ اسفندماه ۱۳۹۵، «روز جهانی زبان مادری» را با شعار «پیش به سوی آینده‌ای پایدار از راه آموزش و پرورش چندزبانه» بزرگ می‌دارد.

این سازمان عنوان کرده است برای دستیابی به توسعه‌ی پایدار، دانش‌آموزان، دانش‌جویان و سایر یادگیرندگان باید به زبان اولیه یا زبان مادری خود و همچنین سایر زبان‌ها دسترسی داشته باشند. مهارت‌های پایه‌‌ی خواندن، نوشتن و حساب، از راه زبان مادری یا زبان نخستین هر انسانی حاصل می‌شوند. همچنین زبان‌های محلی به ویژه زبان‌های در اقلیت و زبان‌های بومی، انتقال‌دهنده‌ی فرهنگ‌ها، ارزش‌ها و دانش سنتی هستند؛ بنابراین نقش مهمی را در ارتقاء آینده‌ای پایدار بازی می‌کنند.

آموزش چندزبانه چیست؟

  • آموزش چند زبانه، دسترسی به آموزش و حقوق مساوی را برای جمعیتی که به زبان اقلیت یا زبان بومی خود صحبت می‌کنند به خصوص برای دختران و زنان تسهیل می‌کند.
  • آموزش چندزبانه بر کیفیت آموزش و یادگیری با تمرکز بر ادراک و خلاقیت تاکید دارد؛
  • آموزش چندزبانه، یادگیری را از جهت شناختی تقویت می‌کند؛ از این طریق که از استفاده مستقیم یادگیرندگان از نتایج یادگیری از راه زبان مادری‌شان در زندگی شخصی، اطمینان حاصل کند.
  • آموزش چندزبانه، مکالمه و ارتباطات دوسویه میان یادگیرنده و آموزش‌دهنده را با فراهم کردن امکان ارتباطات حقیقی از همان آغاز، افزایش می‌دهد.
  • آموزش چندزبانه، مشارکت و عملکرد یادگیرندگان را در جامعه تسهیل می‌کند و به آنان دسترسی به دانش جدید و عبارت‌ها و اصطلاح‌های فرهنگی را به آنان و همچنین جامعه می‌دهد؛ بنابراین یک تعامل هماهنگ میان جهان و مردم بومی و محلی برقرار می‌کند.

درباره «روز جهانی زبان مادری» بیشتر بدانید:

۲۱ فوریه از سوی سازمان جهانی یونسکو در کنفرانس عمومی این سازمان در سال ۱۹۹۹ به منظور کمک به تنوع زبانی و فرهنگی، «روز جهانی زبان مادری» نام‌گذاری شده است و  مجمع عمومی سازمان ملل متحد نیز به دلیل اهمیت زیاد این روز، سال ۲۰۰۸ را سال جهانی زبان‌ها اعلام کرد.

روز جهانی زبان مادری از زمانی آغاز شد که در سال ۱۹۵۲ دانشجویان دانشگاه‌های مختلف شهر داکا، پایتخت امروزی کشور بنگلادش که در آن زمان پاکستان شرقی نامیده می‌شد و هنوز مستقل نشده بود، از جمله دانشجویان دانشگاه داکا و دانشکده پزشکی آن در جهت تلاش برای ملی کردن زبان بنگالی به عنوان دومین زبان پاکستان (در کنار زبان اردو)، تظاهرات مسالمت‌آمیزی در این شهر به راه انداختند. به دنبال این حرکت دانشجویان، پلیس به آن‌ها تیراندازی کرد و عده‌ای از آنان را کشت. پس از استقلال بنگلادش از پاکستان و به درخواست این کشور، برای نخستین‌بار، سازمان یونسکو در جلسه عمومی خود در سال ۱۹۹۹، روز ۲۱ فوریه (برابر با دوم و گاهی سوم اسفند) را روز جهانی زبان مادری نامید. از سال ۲۰۰۰ این روز در بیشتر کشورها گرامی داشته می‌شود و برنامه‌هایی در ارتباط با این روز برگزار می‌شود.

 

 

برگردان:
فاطمه بدری
دیدگاه‌های کارشناسان:
Submitted by editor71 on