سازمان بهداشت جهانی (WHO) به تازگی دو گزارش دربارهی نرخ مرگ و میر کودکان منتشر کرده است.
بر اساس آخرین گزارش سازمان بهداشت جهانی (WHO) مرگ ۱ کودک از هر ۴ کودک زیر ۵ سال با محیطزیست ناسالم در ارتباط است. هر ساله، مسایل محیطزیستی همچون آلودگی هوا، سیگار کشیدن اطرافیان، آلودگی آب، دفع غیربهداشتی فاضلاب و کمبود بهداشت، جان بیش از ۷/۱ میلیون کودک زیر ۵ سال را در سراسر جهان میگیرد.
ابتلا به اسهال، مالاریا و ذاتالریه از رایجترین دلایل مرگ کودکان زیر ۵ سال در سراسر جهان هستند. بیماریهایی که بر اساس یکی از گزارشهای اخیر منتشرشده از سوی سازمان بهداشت جهانی با عنوان «به ارث بردن یک جهان پایدار» (لینک دانلود گزارش)، با فراهم کردن دسترسی به آب سالم و سوخت بهداشتی قابل پیشگیری هستند. بر اساس اظهارات ماریا نیرا، مدیر بخش بهداشت عمومی سازمان بهداشت جهانی، در حال حاضر بیش از نیمی از جمعیت جهان، سوخت لازم برای پخت و پز، گرامیش و روشنایی مورد نیاز خود را از سوختهای غیربهداشتی همچون زغال سنگ یا سرگین جانوران تامین میکنند.
مدیر کل سازمان بهداشت جهانی، مارگارت چان، در بخشی از بیانیهی خود اظهار داشته است: محیطزیست آلوده عامل مرگ و میر است؛ به ویژه برای کودکان خردسال. خردسالان به دلیل داشتن بدن و سیستم تنفسی کوچکتر و اندامهای و سیستم ایمنی در حال رشد، نسبت به آلودگی هوا و آب آسیبپذیرتر هستند. در معرض عوامل آسیبزا قرار گرفتن میتوان از درون رحم مادر آغاز شود.»
دومین گزارش منتشر شده از سوب سازمان بهداشت جهانی، با عنوان «آیندهی من را آلوده نکنید!» (لینک دانلود) ۵ دلیل اصلی مرگ و میر کودکان زیر ۵ سال را فهرست کرده است:
- ۵۷ هزار کودک زیر ۵ سال به دلیل عفونتهای تنفسی، مانند ذاتالریه که به آلودگی هوای داخل و خارج از خانه مرتبط است و سیگار کشیدن اطرافیان میمیرند.
- ۳۶۱ هزار کودک در این گروه سنی نیز به دلیل ابتلا به بمیاری اسهال ناشی از عدم دسترسی به آب سالم، دفع ناسالم فاضلاب و بهداشت ناکافی میمیرند.
- ۲۷۰ هزار کودک در اولین ماه زندگی خود به دلیل عوامل مختلف همچون تولد نارس میمیرند، که با دسترسی به آب سالم، سیستم جمعآوری فاضلاب، و بهداشت در بخش درمانی قابل پیشگیری است.
- مرگ ۲۰۰ هزار کودک زیر ۵ سال بر اثر مالاریا با سرپوشیده کردن محل ذخیرهی آب آشامیدنی و کاهش محلهای زادآوری پشههای مالاریا قابل پیشگیر است.
- ۲۰۰ هزار کودک دیگر نیز به دلیل جراحتهای ناخواستهی ناشی از مسمومیت، پرت شدن و غرق شدن بیش از ۵ سالگی میمیرند.
گزارش سازمان بهداشت جهانی خاطر نشان میکند کودکان از طریق غذاها، آب، هوا و محصولات مصرفی خود در معرض مواد شیمیایی آسیبزا قرار میگیرند. مواد شیمیاییای همچون فلوراید، سرب و جیوهی موجود در آفتکشها و آلایندههای آلی پایدار در نهایت سر از زنجیرهی غذایی در میآورند. و با آنکه مصرف بنزین سربدار به تدریج در حال کاهش است، اما همچنان به شکل گسترده در رنگآمیزی استفاده میشود و بر رشد مغزی اثر میگذارد. سازمان بهداشت جهانی به تغییرات اقلیمی، افزایش دما و میزان کربن دی اکسید در جو کرهی زمین به عنوان عوامل کمک کنندتشدید کنندهی ابتلای کودکان به آسم اشاره کرده است. حدود ۱۰ تا ۱۴ درصد از کودکان زیر ۵ سال و بالاتر دارای علایم ابتلا به آسم هستند. تخمین زده میشود ۴۴ درصد از این موارد به عوامل محیطزیستی، مانند آلودگی هوا، سیگار کشیدن اطرافیان، کپک و رطوبت داخل خانه مرتبط است.