بر اساس گزارشی که امروز یونیسف منتشر کرده است، خشونت بی امان، خیل عظیم آوارگان و خسارت وارد آمده به زیر ساخت ها و خدمات ضروری در جریان بحران سوریه، جراحاتی بر دل نسلی از کودکان سوری گذاشته که تا آخر عمر باقی می ماند.
آنتونی لیک، مدیر اجرایی یونیسف گفت: "میلیون ها کودک در سوریه و در سراسر منطقه شاهد نابودی گذشته و آینده خود در میان ویرانی های این بحران بی پایان هستند. خطر تبدیل این کودکان به نسلی گم شده هر روز افزایش می یابد."
در این گزارش که "دو سال پس از بحران سوریه" نام داردآمده است: در مناطقی که درگیری بسیار شدید است دسترسی مردم به آب تا دو سوم کاهش یافته است که این امر باعث افزایش بیماری های پوستی و تنفسی شده است و این درحالیست که یک مدرسه از هر پنج مدرسه تخریب شده یا آسیب دیده اند و یا از آن به عنوان سرپناهی برای خانواده های آواره استفاده می شود. در آلپو، به عنوان مثال، تنها شش درصد کودکان به مدرسه می روند. در کلاس هایی که هنوز دایر هستند،گاهی تعداد کودکان در یک کلاس به ۱۰۰ نفر می رسد. بیمارستان ها و مراکز بهداشت آسیب دیده یا تخریب شده اند و کارکنان خبره آن نیز گریخته اند. در این میان کودکان وحشت زده از سر و صدا و صحنه های جنگ و درگیری، ناظر کشته شدن اعضای خانواده و دوستانشان هستند. این کودکان رنج می کشند.
آنتونی لیک گفت: "ما از تمامی احزاب می خواهیم تا به ما اجازه دهند به کودکانی که متاثر از این خشونت هستند بدون هیچ مانعی دسترسی پیدا کنیم. ما نیازهای روز افزون این بحران را به شرطی می توانیم برآورده کنیم که کمک مورد نیازمان را امروز دریافت کنیم."
از شروع بحران تا کنون، یونیسف و شرکای این سازمان فعالیت های خود را بر تامین آب آشامیدنی سالم، بهداشت، آموزش و حمایت از کودکان خانواده های آواره در داخل سوریه و جمعیت مهاجر در سراسر منطقه متمرکز ساخته اند.
در نتیجه این فعالیت ها،اکنون ۴ میلیون نفر در داخل سوریه به آب آشامیدنی سالم دسترسی دارند. این در حالیست که تیم بهداشت سیار به واکسیناسیون یک و نیم میلیون کودک علیه سرخک و فلج اطفال کمک کردند. حدود ۷۵ هزار کودک متاثر از این بحران در مدارس و یا کانون های آموزشی ثبت نام شدند تا دوری از تحصیل خود را جبران کنند و شرایط عادی و طبیعی کودکی خود را بازیابند.
یونیسف در کشورهای اردن، لبنان، عراق و ترکیه خدماتی از جمله تامین آب سالم و فاضلاب بهداشتی، آموزش و مراقبت و حمایت تخصصی در مقابل بهره کشی و آزار را به بیش از سیصد هزار کودک پناهنده ارائه می دهد. با این حال، یونیسف در ارائه این خدمات با خطر کمبود قابل توجه بودجه مواجه است. یونیسف در دسامبر سال ۲۰۱۲خواستار دریافت کمکی به مبلغ ۱۹۵ میلیون دلار جهت کمک به نجات زندگی کودکان و خانواده های سوری تا ژوئن ۲۰۱۳ شد. اما تا امروز تنها کمتر از ۲۰ درصد این مبلغ جمع آوری شده است.