«جیکوب اِزرا کاتز»[2] در 11 مارس سال 1916 میلادی، در شرق نیویورک، در خانوادهی مهاجر یهودی لهستانی فقیری بهدنیا آمد. پدر ازرا پیشخدمت بود و همیشه میکوشید ازرا را از انجام دادن کارهای هنری دلسرد کند، زیرا بر این باور بود که هنرمندان زندگی وحشتناک و فقیرانهای دارند.
هنگامی که اِزرا هشت ساله بود، برای نقاشی کردنِ تابلوی تبلیغاتی یک فروشگاه محلی، 25 سِنت دریافت کرد.
در ژانویه سال 1935، هنگامی که ازرا از دبیرستان فارغالتحصیل شد، برای برتری در هنر، نشان کلاس ارشد را دریافت کرد. در حالی که به او سه بورسیهی تحصیلی پیشنهاد شده بود، به دلیل فقر، نتوانست در مدرسهی هنر شرکت کند.
ازرا در سال 1943 به ارتش پیوست و با طراحی الگوهای استتار تا پایان جنگ جهانی دوم، در آنجا به کار پرداخت.
او در سال 1947، در واکنش به یهودستیزی در آن هنگام، تغییر نامخانوادگی خود را به «اِزرا جک کیتس» درخواست کرد. اِزرا مصمم بود در اروپا در رشتهی نقاشی به تحصیل بپردازد از این رو در سال 1949، فصل بسیار پُرباری را در پاریس گذراند.
اِزرا در سال 1965 بهعنوان نخستین هنرمند برای طراحی مجموعه کارتهای تبریک یونیسف دعوت شد. او در سال 1970، نخستین نویسندهی کتاب کودکان بود که برای اهدای مقالههایش به دانشگاه هاروارد فراخوانده شد.
ازرا جک کیتس، نویسنده و تصویرگر آمریکایی کتابهای کودکان بود. او بهسبب تصویرگری کتاب «روز برفی»[3] نشان «کالدکوت» را دریافت کرد. «نامهای به امی»[4] و «سلام، گربه!»[5] از مهمترین کتابهای آمریکایی سده بیستم میلادی به شمار میآید که کیتس آنها را نوشته است. آوازه کیتس به دلیل مرسوم کردن چندگانگی فرهنگی در روند ادبیات کودک آمریکا است.
کیتس یکی از نخستین نویسندگان کتاب کودک آمریکا بود که از فضای شهری برای روایت داستانهایش و از تکنیک کلاژ، بهعنوان روشی برای تصویرگری بهره برد.
کتابهای کیتس به بیست زبان، همچون فرانسه، ژاپنی، چینی، آلمانی، فارسی و ... ترجمه شده است. «سگ من گمشده»[6] نخستین کتاب او برای کودکان است که در سال 1960 نوشته شده.
دو سال بعد، انتشارات «وایکینگ»[7] کتاب «روز برفی» او را منتشر کرد که در سال 1963 نشان کالدکوت را دریافت کرد. تکنیک بهکار رفته در تصویرگری این کتاب، بیهمتا بود؛ کلاژ با بُرشهایی از کاغذ، پارچه و نایلونهای طرحدار، مُهرهای دستساز به شکل دانهی برف، و پاشیدن جوهر با بُرس مسواک، روشی که او پیش از آن هرگز بهکار نبرده بود.
روز برفی یکی از بیستودو کتابی است که او نوشته و تصویرگری کرده است. از دیگر آثار او میتوان به کتابهای «سلام به ساکنان ماه»[8]، «صندلی پیتر»[9] و «سوتی برای ویلی»[10].اشاره کرد.
کیتس بیش از 85 کتاب از نویسندگان دیگر را تصویرگری کرده است.
ازرا جک کیتس در سال 1983 و در 67 سالگی بهسبب ایست قلبی درگذشت.
اکنون آثار هنری کیتس در دانشگاه میسیسیپی جنوبی بهعنوان بخشی از مجموعه ادبیات کودک «د گروموند»[11] نگهداری میشود.
پس از مرگ کیتس، بنیاد اِزرا جک کیتس که خود او در سال 1964 راهاندازی کرده بود، فعال شد. این بنیاد با مدیریت دوستان نزدیکش، «مارتین» و «لیلی پوپ»، به حفظ کیفیت کتابها و آثار هنری کیتس، رشد سواد و خلاقیت کودکان و حفظ کیفیت و تنوع در ادبیات کودک اختصاص یافت. یکی از برنامههای این بنیاد، «جایزه کتاب اِزرا جک کیتس» است.
[1] Ezra Jack Keats
[2] Jacob Ezra Katz
The Snowy day [3] ، این کتاب را نخستین بار «سنا تنکابنی» به فارسی ترجمه و «انتشارات کیسا» در سال 1394 منتشر کرده است. م.
[4] A Letter to Amy
[5] Hi, Cat!
[6] My Dog is Lost
[7] Viking
[8] Regards to the Man in the Moon
[9] Peter’s Chair
[10] Whistle for Willie
[11] de Grummond