دو روز بیشتر به ۱ ژوئن نمانده است. روزی که در بسیاری از کشورهای جهان به عنوان روز جهانی کودک جشن گرفته می شود. International Children`s Day یا روز بین المللی کودک نامی است که برای این روز در نظر گرفته اند تا تفاوت آن با روز جهانی کودک یا Universal Children`s Day که هر سال در ۲۰ نوامبر جشن گرفته می شود، روشن باشد.
اگر در اینترنت روز جهانی کودک را جستجو کنیم، بیشتر به تاریخ ۲۰ نوامبر (۲۹ آبان) بر می خوریم. سازمان ملل و یونیسف صندوق کودکان سازمان ملل نیز این روز را که همزمان با تصویب پیمان نامه جهانی حقوق کودک است به عنوان روز جهانی کودک جشن می گیرند.
با این حال، بر اساس یک سنت کهن، هر سال در بسیاری از کشورهای جهان یکم ژوئن (۱۱ خرداد) به عنوان روز جهانی کودک گرامی داشته می شود. در این مناسبت بین المللی، امسال، بر اساس آمارهای جهانی، میلیون ها کودک در گوشه های دور فتاده ای از جهان تا شهرهای بزرگ با انواع مشکلات دست و پنجه نرم می کنند. هر سال نزدیک به ۱۰ میلیون کودک زیر ۵ سال با دلایل قابل پیشگیری مانند بیماری ها و دسترسی نداشتن به امکانات ساده بهداشتی و مواد غذایی جان خود را از دست می دهند.
بر اساس آمار سازمان جهانی کار، اکنون ۲۱۵ میلیون کودک کار در جهان و جود دارد که بیشتر این کودکان در منطقه آسیا اقیانوسیه زندگی می کنند. بر اساس آمار یونیسف، ۵۶ میلیون کودک که بیشتر آن ها دختران هستند، تا سال ۲۰۱۵ از آموزش ابتدایی بی بهره خواهند بود و این در حالی است که بسیاری از دختران در کشورهای مانند پاکستان و افغانستان هر روز با دشواری به مدرسه می روند و با انواع حمله ها و خطرها رو به رو می شوند. بر اساس آمار یونیسف ۵۰ درصد دختران افغان هنگامی که به کلاس ششم یا هفتم می رسند مدرسه را رها می کنند. خشونت در رفتار با کودکان، قاچاق کودکان و تجاوز به کودکان نیز مشکلات دیگری هستند که کودکان جهان هم چنان با آن ها دست به گریبانند.
با همه این ها، ۱ ژوئن روز جهانی کودک است و بسیاری از کشورها برای بزرگ داشت کودکان در این روز برنامه هایی تدارک دیده اند. در باکو پایتخت جمهوری آذربایجان، امسال در روز جهانی کودک، جشنواره بین المللی هنربرای کودکان برگزار می شود. جشنواره ای که کارهای هنری کودکان ۴ تا ۱۷ ساله از ۱۷ ملیت مختلف که در مدرسه های باکو تحصیل می کنند را گردآورده و به بازدید همگانی می گذارد. این جشنواره کره شادی ها نام دارد و درآمد حاصل از فروش کارهای هنری به نمایش درآمده برای کمک به کودکان مبتلا به بیماری های دشوار هزینه می شود.
دولت پاکستان هم به مناسبت روز جهانی کودک، ۳۰۰ نسخه از دو عنوان کتاب افسانه های پاکستانی را به کتابخانه ملی کشور ویتنام اهدا کرده تا در کتابخانه های کودکان این کشور پخش شود و کودکان ویتنامی را با دنیای کودکان پاکستان آشنا کند.
برخی از کشورهای آفریقایی نیز برای روز جهانی کودک برنامه هایی تدارک دیده اند. هر چند آفریقا اکنون برای برنامه های روز کودکان آفریقایی در روز ۱۶ ژوئن (۲۶ خرداد) تدارک می بیند، اما روز جهانی کودک در ۱ ژوئن در برخی از این کشورها جشن گرفته می شود. در آنگولا یک گردهمایی ملی در ارتباط با مبارزه با خشونت علیه کودکان برگزار می شود و کوشش های دولت این کشور برای به اجرا گذاشتن قانون های حفاظت از حقوق کودکان بررسی می شود.
در چین هم برنامه های متنوعی به صورت ملی و محلی برای بزرگ داشت روز جهانی کودک برگزار می شود. تصویر زیر مراسم روز جهانی کودک در یک مهد کودک در شرق چین را نشان می دهد. بیشتر از ۴۶۰ کودک در این روز با اسباب بازی ها و کتاب های خود به مهد آمده اند تا آن ها را در نمایشگاه اسباب بازی، با ابزار بازی و کتاب های خوانده شده دوستان شان جا به جا کنند. دست اندرکاران این نمایشگاه امیدوارند کودکان با جابه جا کردن اسباب بازی های خود با اسباب بازی های دوستان شان با به کار گیری شیوه های توسعه پایدار و حفظ محیط زیست بیشتر آشنا شوند.
اما یکی از برنامه های مهم جهانی در این روز، برگزاری مراسم اهدای گران ترین جایزه بین المللی ادبیات کودک جهان، جایزه یادبود آسترید لیندگرن در این روز باشد. در مراسمی رسمی که در این روز در سالن کنسرت استکهلم پایتخت سوئد برگزار می شود، کیتی کروسر، برنده امسال جایزه آسترید لیندگرن، جایزه خود به ارزش ۴۹۰ هزار دلار را از دست ملکه سوئد دریافت می کند. در این ارتباط می توانید در اینجا بیشتر بدانید.