امروز ۸ سپتامبر (۱۸ شهریور) روز جهانی سواد آموزی است.
امسال، موضوع این روز، سواد آموزی و صلح است. یونسکو، دفتر فرهنگی، آموزشی و علمی سازمان ملل متحد، به عنوان اداره کننده برنامه های این روز، در وب سایت خود در یک صفحه ویژه به روز جهانی سواد آموزی و موضوع امسال آن پرداخته است.
در این سایت به سوادآموزی به عنوان ابزاری برای نزدیک کردن انسان ها به آزادی های فردی و آزادی درونی اشاره شده است. هنگامی که انسان ها این آزادی را تجربه کنند، جهان پیرامون خود را بهتر خواهند شناخت و بنابراین بهتر می توانند از پیش آمدن درگیری ها بپرهیزند و یا آن ها را به پایان برسانند.
ارتباط بین صلح و سوادآموزی را به گونه ای دیگر نیز می توان به چشم دید. در کشورهایی که دموکراسی در آن ها از پایداری کمتری برخوردار است، کمتر می توان در آن یک فضای آگاه و با سواد را نیز جست و جو کرد.
ایرینا بوکوا، دبیرکل یونسکو، در پیامی به مناسبت روز جهانی سواد آموزی نوشته است: "آموزش، توسعه پایدار را برای همه هدف های جهانی به همراه می آورد و سوادآموزی، بنیاد همه آموختن ها است. سوادآموزی به انسان ها مهارت درک بهتر جهان و شکل بخشیدن به آن را می آموزد. به آن ها یاری می رساند تا در فرایندهای دموکراتیک مشارکت کنند، ندای خود را به همه برسانند و از هویت فرهنگی خود پاسداری کنند."
یونسکو، گرامی داشت روزی به نام سوادآموزی را ۴۰ سال پیش بنیان گذاشت. سوادآموزی یکی از حقوق بنیادین انسان ها و ابزاری برای توان بخشی به تک تک آن هاست.
سوادآموزی، قلب هدف جهانی آموزش برای همه است. هدفی که بر اساس آن همه انسان ها باید تا سال ۲۰۱۵، از آموزش ابتدایی با کیفیت برخوردار باشند. با فراهم شدن امکان آموزش ابتدایی برای همه، می توان چرخه فقر در زندگی انسان ها را شکست، مرگ و میر کودکان و افزایش بی رویه جمعیت را کاهش داد و برابری جنسیتی، توسعه پایدار و صلح و دموکراسی را گسترش داد.