کتاب «زیبا صدایم کن» داستان زیبا دختر پانزده سالهای است که در موسسهای زیر نظر بهزیستی زندگی میکند. مادر معتادش ازدواج کرده و پدرش به سبب بیماری روانی در آسایشگاه بیماران روانی بستری است. پدر زیبا به او میگوید که میخواهد روز تولد او کنارش باشد تا با هم جشن بگیرند. زیبا که گمان میکند حال پدرش بهتر است او را از آسایشگاه فراری میدهد تا با هم به گردش بروند و تولد زیبا را جشن بگیرند.
1- پرسشهایی برای گفتوگو
- این کتاب را دوست داشتید؟ چه چیزی در این کتاب برایتان جالب بود؟
- هنگام خواندن این کتاب چه احساسی داشتید؟
- کجای داستان برایتان جالبتر بود؟
- به نظرتان زیبا هنگام کمک به پدرش برای فرار چه احساسی داشت؟
- زیبا کی متوجه شد حالش پدرش هنوز خوب نشده؟
- فکر میکنید چرا زیبا با اینکه فهمید حال پدرش خوب نیست بلافاصله او را به آسایشگاه برنگرداند؟
- زیبا از همدستی با پدرش پشیمان شد. تا به حال برایتان پیش آمده از همدستی با کسی پشیمان بشوید؟
- چرا زیبا مدام نگران بود و فکر میکرد پلیس دنبالش است؟
- به نظر شما رفتار مناسب با افرادی که دارای بیماریهای اعصاب و روان دارند چیست؟
2- نقشهی فرار
نوجوانان را به گروههای دونفره تقسیم کنید و از آنها بخواهید فرض کنند که میخواهند به کمک هم از جایی فرار کنند. و باید پیامی که روی یک کاغذ نقاشی شده است را به هم منتقل کنند. برای این کار نوجوانان را دوبهدو پشت به هم بنشانید. به یکی از آنها یک نقاشی با تصاویر ساده دهید و از او بخواهید آنچه میبیند را برای همگروهیاش توضیح دهد. نفر دوم باید آنچه میشنود را بکشد. در پایان دو نقاشی را با هم مقایسه کنند. با طرح پرسشهای زیر دربارهی این فعالیت گفتوگو به گفتوگو بنشینید:
- از انجام این فعالیت چه حسی داشتید؟
- به نظرتان کار دشواری بود؟ چرا؟
- فکر میکنید چرا نقاشیهایتان شبیه هم نشد؟
- به نظرتان گوینده چهطور باید توضیح میداد؟
- به نظرتان شنونده چه اشتباهی کرد؟
- این که هم را نمیدیدید چه مشکلی به وجود آورد؟
3- حقوق زیبا
گزیدهای از پیماننامهی حقوق کودک:
|
برای نوجوانان توضیح دهید که یک سند جهانی به نام پیماننامهی حقوق کودک وجود دارد. منظور از کودک همهی افرادی است که کمتر از 18 سال سن دارند. سپس چکیدهی زیر از پیماننامهی حقوق کودک را در اختیارشان قرار دهید. از نوجوانان بخواهید داستان زندگی زیبا را مرور کنند و بخشهایی که حقوق زیبا به عنوان یک کودک رعایت نشده است را مشخص کنند.
4- بیماریهای ذهن و روان
یادآوری کنید که پدر زیبا در پایان کتاب به نام بیماریاش اشاره میکند. از نوجوانان بپرسید آیا با بیماری پدر زیبا آشنایی دارند؟ چه بیماریهای دیگری میشناسند که مربوط به روان انسانهاست؟ از آنها بخواهید دربارهی بیماریها کمی جستوجو کنند. همچنین میتوانند کمی دربارهی موسسهها و سمنهایی که از این بیماران حمایت میکنند، تحقیق کنند. نتیجهی این جستوجوها میتوانند به شکل یک روزنامه دیواری درآید.