بزرگ‌ترین بابای دنیا

عنوان لاتین
Mijn papa is het grootst

کتاب «بزرگ ‌ترین بابای دنیا» کتابی علمی-اطلاعاتی، اما متفاوت است؛ زیرا نویسنده اطلاعات علمی را نه با روش معمول در کتاب‌هایی از این دست، بلکه از زبان بچه‌های جانوران بیان کرده است و برای جذاب‌تر شدن متن، طنز را هم چاشنی آن کرده است.
کتاب با معرفی روباه پرنده‌ی بزرگ، که نوعی خفاش است، آغاز می‌شود و با موس آلاسکایی، گوریل کوهی، لاک‌پشت دریایی پشت‌چرمی، پلیکان پاخاکستری، آلباتروس سرگردان، که نوعی پرنده است، گراز دریایی، کرگدن سفید، زرافه‌ی ماسایی، کروکودیل آب شور، مانتا، که نوعی ماهی است، هشت‌‌پای غول‌پیکر اقیانوس آرام، اورکا یا نهنگ قاتل و اسکویید غول‌پیکر ادامه ‌می‌یابد و با نهنگ آبی به پایان می‌رسد. در معرفی همه‌ی این گونه‌ها، فرزندان از پدران بزرگ‌جثه‌شان تعریف می‌کنند، به‌جز گونه‌ی آخر، یعنی نهنگ آبی، که فرزند از مادرش می‌گوید! مادری که از همه‌ی پدرها بزرگ‌جثه‌تر است! و کتاب «بزرگ ‌ترین بابای دنیا» با این غافل‌گیری به پایان می‌رسد.
برای تکمیل و درک بهتر این مقایسه، در انتهای کتاب، تصاویر جانوران به همراه تصویر شماتیکی از انسان، با رعایت مقیاس، در کنار هم قرار داده شده است.

در کنار متن گیرا و جذاب، تصویرگری کتاب نیز مثال‌زدنی هستند. تصویرگر در کتاب خود از تکنیک چاپ دستی استفاده کرده است. در کتاب «تصویرگری کتاب ‌های کودکان» درباره‌ی تکنیک‌های چاپ دستی گفته شده است:
«در همه‌ی تکنیک‌های چاپ دستی، طرح نخستین بر روی کلیشه‌های سنگی، فلزی، چوبی و پارچه‌ای انجام می‌گیرد و به کمک ابزارهای مختلف حک می‌شود. سپس با مرکب زدن سطح کلیشه، قرار دادن کاغذ مناسب روی آن و وارد کردن فشار کافی بر آن، تصویر بر روی کاغذ منتقل یا چاپ می‌شود.»
بر پایه‌ی این کتاب، در میان انواع تکنیک‌های چاپ دستی، «تکنیک چاپ برجسته که شامل کنده‌کاری و حکاکی روی چوب و لینو یا مواد دیگر است، از رایج‌ترین و محبوب‌ترین تکنیک‌های هنری در تصویرگری کتاب‌های کودکان بوده است و کهن‌ترین کتاب‌های چاپی کودکان در شرق و غرب با این روش تهیه شده است.» همچنین، «در چاپ برجسته هنرمند با ابزارهایی تیز همچون مغار قسمت‌هایی را که باید سفید بماند از روی کلیشه می‌کند و قسمت‌های برجسته‌ی باقی‌مانده را با غلتک مرکب می‌زند و سپس کاغذ یا مقوا را روی آن قرار داده با فشار قاشق، غلتک یا دستگاه پرس چاپ می‌کند.»

«هنریت بورندانس» در آکادمی هنر لاهه در هلند تحصیل کرد و در زمینهی چاپ دستی با چوب تخصص یافت. او کار خود را با تصویرگری مناظر طبیعی آغاز کرد، اما به‌تدریج تمرکزش را بیشتر بر ساخت کتاب‌های تصویری گذاشت. کارگاه او در اتاقی زیرشیروانی در آمستردام قرار دارد.
بوندراس علاوه بر کتاب «بزرگ‌ ترین بابای دنیا» کتاب‌های دیگری نیز منتشر کرده است که در اغلب آن‌ها نویسنده و تصویرگر بوده است. ردپای جانوران و طبیعت در همه‌ی کتاب‌های او دیده ‌می‌شود، حتی در کتاب‌های عددآموز و الفباآموز او.
بوندراس نگاه جالبی به تصویرگری و کتاب‌های کودکان دارد. او در وب‌سایت شخصی‌اش به آدرس https://boerendans.com/en/home-engels/ شرح داده است که به نظر او، کتاب تصویری ایده‌آل کتابی روشن است که به شکلی نامحسوس به کودکان خردسال آموزش ‌دهد. بوندراس سعی می‌کند عناصر بازی‌گون را در همه‌ی کتاب‌هایش بگنجاند، مانند کتاب اعدادش که در آن می‌توان حیوانات و ردپاهایشان را شمرد. به گفته‌ی او، کودکان خردسال ابتدا به‌صورت تصویری فکر می‌کنند و به‌تدریج به دنیای مبتنی بر زبان وارد می‌شوند. به همین دلیل، نوپایان و پیش‌دبستانی‌ها گروه سنی موردعلاقه‌ی او هستند. بوندراس می‌گوید امیدوار است بتواند با زبانی تصویری که متناسب با این مرحله از رشد کودکان است، با آن‌ها ارتباط برقرار کند و به آن‌ها کمک کند تا از طریق رنگ‌ها و اشکال، دنیای خود را سازماندهی کنند و آن را گسترش دهند.

گزیده‌هایی از کتاب

بابای من بزرگ‌ترین بابای دنیاست. او مسافت‌های طولانی بدون استراحت پرواز می‌کند. دور کره‌ی زمین را بدون وقفه در دو ماه می‌پیماید و همان‌جا در آسمان در حال پرواز می‌خوابد. او هر دو سال یک‌ بار برای زادآوری به لانه‌اش که جایی روی زمین است بازمی‌گردد. مامان هم کمی بعد از او سر می‌رسد.

نگارنده معرفی کتاب
Submitted by editor74 on