کشور کوبا به عنوان نخستین کشور موفق در ریشه کن کردن انتقال ویروس اچ آی وی از مادر به جنین، از سازمان بهداشت جهانی (WHO) نشان اعتبار دریافت کرد.
دکتر مارگارت چان، مدیر کل سازمان بهداشت جهانی (WHO) این دستاورد را به عنوان یک پیروزی عظیم و گامی مهم به سوی نسلی پاک از ایدز شمرد. او گفت که حذف این ویروس کشنده، یکی از بزرگترین دستاوردهای بهداشت عمومی است.
تلاش برای پایان دادن به انتقال ویروس اچ آی وی از مادر به جنین در کوبا، از سال ۲۰۱۰ میلادی توسط سازمان بهداشت جهانی و سازمان بهداشت پان در آمریکا (PAHO) آغاز شد. مراقبت های خاص دوران بارداری، زایمان سزارین و جلوگیری از تغذیه با شیر مادر، چند مورد از مهم ترین اقدامات در این زمینه هستند. در سال ۲۰۱۳ میلادی، تنها دو نوزاد با ویروس اچ آی وی به دنیا آمدند. قرار است این حرکت عظیم و همگانی در دیگر کشورهای آمریکا نیز صورت گیرد.
فرآیند اعتبار سنجی سازمان بهداشت جهانی، تاکید ویژه ای بر خدمات اجباری رایگان در راستای حفظ حقوق بشر دارد.
هرساله حدود ۴/۱ زن آلوده به ویروس اچ آی وی، باردار می شوند. بدون استفاده از روش های درمانی، شانس تولد نوزاد آلوده به ویروس حدود ۱۵ تا ۴۵ درصد است؛ درحالی که در صورت دریافت داروی های ضد ویروسی مادر و جنین، این احتمال به یک درصد کاهش می یابد.
بر اساس گزارش سازمان بهداشت جهانی، تعداد نوزادان متولد شده با ویروس اچ آی وی از سال ۲۰۰۹ میلادی تاکنون، به نصف کاهش یافته است که این آمار مدیون استفاده از داروی های ضد ویروسی است.
HIV نوعی ویروس نقص ایمنی است که سبب عفونت سلول های سیستم ایمنی و اختلال در عملکرد آنان می شود. با پیشرفت عفونت، سیستم ایمنی ضعیف تر می شود و در نهایت به سندرم نقص ایمنی پیشرفته (AIDS) منجر می شود. ۱۰ تا ۱۵ سال طول می کشد تا فرد آلوده به ویروس HIV به ایدز مبتلا شود.
هیچ درمانی برای این بیماری کشنده وجود ندارد و داروهای ضد ویروسی فقط قادرند که روند سرعت بیماری را کند کنند.
ایدز از سوی سازمان بهداشت جهانی، ششمین بیماری کشنده نام گرفته است. در حال حاضر حدود ۳۵ میلیون نفر در سراسر جهان به ویروس HIV مبتلا هستند و تا کنون حدود ۳۹ میلیون نفر جان خود را بر اثر این بیماری از دست داده اند.
بدن آلوده به ویروس HIV ، پذیرای بیش از ۲۰ نوع عفونت کشنده و سرطان است. بر اساس گزارش سازمان بهداشت جهانی در سال ۲۰۱۳ میلادی، حدود ۳۵ میلیون نفر در سراسر جهان به این ویروس مبتلا هستند که از این میان ۲/۳ میلیون نفر کودک هستند. بیشتر مبتلایان در کشورهای کم درآمد و فقیر زندگی می کنند. ویروس HIV یکی از مهمترین دلایل ابتلا به بیماری سل است.
امروزه پیشرفت های علمی چشمگیری در درمان ایدز حاصل شده و قوانینی برای محافظت از بیماران وضع شده است؛ همچنین بشر درک بهتری از این شرایط دارد؛ اما هنوز افراد اطلاعات درستی از شیوه ی محافظت خود و دیگران از این بیماری ندارند و ایدز به عنوان انگ و تبعیض برای افرادی که به این بیماری مبتلا هستند، باقی مانده است.
روز جهانی ایدز از این جنبه اهمیت دارد که به تمام ساکنان کره زمین و دولت ها یادآوری شود که ایدز از بین نرفته است و هنوز هم نیاز به منابع مالی، افزایش آگاهی، مبارزه با تعصب و بهبود آموزش در این زمینه وجود دارد.
رابطه جنسی محافظت نشده، انتقال خون آلوده، به اشتراک گذاشتن سرنگ آلوده، انتقال از مادر به جنین، زایمان و شیردهی، مهمترین علل انتقال بیماری هستند.