بدغذايی كودكان

بر پایه پژوهش هایی که در کشور دانمارک انجام گرفته اند، کودکان میتوانند یاد بگیرند که انواع مختلف طعم ها و غذاها را دوست داشته باشند. اگر کودک در انتخاب غذا مشکل پسند و سخت گیر است، ریشه ی این مشکل را باید در خانواده جست وجو کرد.

به نظر میکائیل بوم فروست، سرپرست این طرح پژوهشی، کودک توانایی یادگیری علاقه به همه غذاها را دارد.

اگر غذا در محیطی مناسب به او ارائه شود، جایی که کودک در آن امکان دریافت و آزمایش انواع مزه و غذاهای گوناگون را داشته باشد، توانایی یادگیری دوست داشتن همه گونه مزه و طعم از بروکلی گرفته تا ادویه های تند را خواهد داشت. این نظریه، دستاورد بررسی هایی است که روی حدود بیست هزار نوع غذای کودکان در کشور دانمارک انجام شدهاند. این بررسی ها نشان دادهاند که علاقه کودک به برخی مزه ها، ارتباط مستقیم با فرهنگ و محیطی دارد که در آن رشد کرده است. 

این پروژه «طعم و مزه برای زندگی» نام دارد و با همکاری جشنواره علمی دانمارک و انستیتوی علمی علوم و صنایع غذایی دانشگاه کپنهاک اجرا می شود. دانشمندان با اجرای این پروژه به این نتیجه رسیده است که طعم و مزه های آشنا، در گرایش کودک به غذا خوردن، از کارکرد بهتری برخوردارند. بر همین پایه، کودکان، یک گروه از انواع غذاها را دریافت کردند و سپس به ارزیابی آن ها پرداختند. از جمله به بو کردن روغن تخم گشنیز و نان چاودار پرداختند. نتیجه نشان داد که علاقه کودک به شماری از مزه ها و غذاها بستگی به این دارد که تا چه اندازه این مزه ها را از پیش می شناخته است. بهترین مزه و طعم هایی که از سوی کودکان معرفی شدند، با تجربه های پیشین آنها ارتباط  داشتند. 

به باور میکائیل بوم فروست، کودکانی که غذاهای متنوع  دریافت می کنند، در مراحل رشد خود شانس بیشتری برای درک مفهوم «لذت غذا خوردن» دارند. او می گوید: «اگر می خواهید کودک تان به غذاهای گوناگون گرایش نشان دهد، باید غذاهای متنوعی در مراحل رشد او فراهم کنید. اما همزمان، اگر کودک چندین بار مزه و طعمی را پس زد و آن را دوست نداشت، توجه کنید و سلیقه او را بپذیرید.»

پنج راهکار سودمند در این زمینه:

  • ترکیب مزه ای که کودک از پیش می شناسد، با مزه و طعمی تازه، مانند مزهی کره و مزهی بروکلی.
  • طعم و مزه،  یاد گرفتنی است. هرگز نپذیرید و نگویید که کودک من این نوع طعم ها را دوست ندارد، بگویید: امروز می خواهیم ببینیم آیا این مزه را دوست داری یا نه. اما هرگز او را تحت فشار قرار ندهید!
  • محیط و فضایی که کودک در آن غذا می خورد، تاثیر زیادی بر گرایش و تمایل او به غذا خوردن دارد. به همین سبب، کودکانی که بدون دشواری غذا می خورند، همراهان خوبی خواهند بود.
  • هنگام تهیه غذا از کودک تان کمک بگیرید. بنابر یافته های پژوهش های پیشین، کودکانی که در تهیه غذا مشارکت دارند، علاقه بیشتری هم به خوردن آن نشان می دهند.
  • بیشتر کودکان علاقه چندانی به خوردن سبزی ها ندارند. برای پرهیز از هرگونه جر و بحث در مورد خوردن سبزی ها، تلاش کنید آن ها را در غذاهایی که مورد علاقه شان هستند، مانند پیتزا و لازانیا پنهان کنید.

 

    

   

     

 

برگردان:
فریما یغمایی
منبع
روزنامه آفتون بلادت
Submitted by editor3 on