شهربازی پر ماجرا (مجموعه‌ی ریاضی با موشی)

عنوان لاتین
Albert is Not Scared (Mouse Math)

کتاب «شهربازی پرماجرا» جلد اول مجموعه کتاب «ریاضی با موشی» است. در این مجموعه همراه با موشی به نام «آلبرت» با موضوعات مختلف ریاضی آشنا می‌شویم.

مجموعه کتاب «ریاضی با موشی» مجموعه‌ای است که نشر افق 6 جلد آن را به چاپ رسانده است. در هر جلد آن داستان موش کوچکی به نام «آلبرت» روایت می‌شود که هر بار با اتفاقات جدیدی درگیر است و در خلال این اتفاقات ما شاهد مواجه شدن او با موضوعات ساده‌ای از ریاضیات است. قرار است در این 6 جلد ما به همراه آلبرت با بخش‌هایی از درس ریاضی درگیر شویم که دانستن آن‌ها برای کودکان پیش از دبستان و دبستان ضروری است و طبعاً یادگیری این مفاهیم در خلال داستان راحت‌تر صورت می‌گیرد.

نام جلد اول کتاب ریاضی با موشی «شهربازی پرماجرا» است. آلبرت برای اولین بار به شهربازی می‌رود و در این راه خواهرش واندا او را همراهی می‌کند. واندا یکی یکی وسایل مختلف شهربازی را به آلبرت معرفی می‌کند تا او یکی را برای بازی کردن انتخاب کند. در این مسیر واندا وسایل شهربازی را که بعضی بالا و پایین و چپ و راست و داخل و خارج و عقب و جلو می‌شوند به آلبرت معرفی می‌کند، اما آلبرت می‌گوید از هیچ کدام از این وسایل خوشش نمی‌آید، نه این‌که بترسد بلکه حرکت به بالا و پایین و چپ و راست و عقب و جلو را دوست ندارد. بالاخره آن دو نفر تصمیم می‌گیرند سوار قطاری شوند که حرکتش آرام است و آلبرت هم آن را می‌پسندد. اما در لحظه آخری که بچه‌ها سوار قطار شده‌اند، واندا متوجه می‌شود که قطار را اشتباهی سوار شده‌اند، آن‌ها درواقع سوار ترن‌هوایی دم‌پیچان شده‌اند که تمام آن حرکات بالا، پایین، راست، چپ و ... را انجام می‌دهد. در آخر داستان آلبرت متوجه می‌شود که چقدر این وسیله هیجان‌انگیز را دوست دارد و دوباره واندا را برای سوار شدن به ترن هوایی همراه خود می‌برد.

آموزش ریاضی با کمک داستان گویی جذاب است اما به نظر می‌رسد نویسنده و تصویرگر کتاب با تغییرات کوچکی می‌توانستند رسیدن به این هدف را ساده‌تر نمایند، در واقع نقاشی‌های شلوغ و قطع کوچک کتاب درک مطالب را کمی پیچیده می‌نماید.

ترجمه متفاوت نام کتاب هم از دلایلی است که شاید ارتباط گرفتن با کتاب را کمی سخت می‌کند. نام اصلی کتاب «آلبرت نمی‌ترسد» است که به «شهربازی پرماجرا» تغییر داده شده است. به نظر می‌رسد وجود نام اختصاصی برای شخصیت اصلی کتاب و اشاره به آلبرت در عنوان کتاب عمدی بوده و باعث برقراری ارتباط نزدیک‌تری با خواننده می‌شده که متاسفانه این مطلب در ترجمه کتاب نادیده گرفته شده است.

از مجموعه کتاب ریاضی با موشی 5 جلد دیگر هم موجود است که در هرکدام از جلدها داستان متفاوتی برای آلبرت اتفاق می‌افتد. جلد دوم «گم شدن در موزه» نام دارد و داستان رفتن آلبرت و دوستانش به موزه است. پنی دوست کوچکی است که آلبرت مسئول نگهداری از اوست اما او در موزه گم می‌شود و آلبرت مجبور می‌شود به همراه دوستش لئو تمام موزه را به دنبال او بگردند. یکی به چپ می‌رود و یکی به راست و در این مسیر نویسنده جهت چپ و راست را آموزش می‌دهد. در جلد سوم که «موش‌های اسکیت‌باز» نام دارد، آلبرت به همراه دوستانش روی دریاچهٔ یخ زده می‌روند تا اسکیت کنند. در آن‌جا دوستانش روی یخ شکل‌های دو بعدی هندسی را ترسیم می‌کنند و با این‌کار ویژگی‌های این شکل‌ها برای آلبرت قابل فهم می‌شود. جلد چهارم کتاب «آب بازی در ساحل» نام دارد. در این جلد آلبرت و خواهرش واندا تصمیم می‌گیرند برای خودشان ساحلی دست و پا کنند تا بتوانند در آن آب‌بازی کنند. آلبرت با سطل آب می‌آورد تا بتواند ظرف بزرگ توی جعبهٔ ماسه بازی را پر کند و در این راه آلبرت به کمک واندا با حجم‌ها آشنا می‌شود. جلد پنجم «اولین روز مدرسه» نام دارد و داستان آن در مورد اولین روزهای رفتن آلبرت به مدرسه است. آلبرت می‌خواهد در مدرسه کارهایی را که دوست دارد انجام دهد؛ اما بالاخره می‌فهمد که مدرسه با خانه متفاوت است و آن‌جا برنامه‌هایی وجود دارد که هر روز باید طبق آن‌ها پیش رفت و در این راه آلبرت روزهای هفته را هم می‌آموزد. جلد ششم و آخرین جلد ترجمه شده از این مجموعه کتاب «موش بیشتر، خانهٔ شادتر» نام دارد. در داستان این جلد آلبرت دوست دارد در روز بارانی‌ای که نمی‌تواند بیرون برود دوستانش را به خانه دعوت کند. مادر هم که معتقد است «موش بیشتر، خانه شادتر» موافق است و آلبرت و واندا بیرون می‌روند تا دوستانشان را به خانه دعوت می‌کنند. آن‌ها یکی یکی شروع به شمارش مهمان‌ها می‌کنند و در این راه عددها و شمارش را یاد می‌گیرند. بالاخره وقتی به خانه برمی‌گردند، خوشبختانه باران تمام شده و 15 نفری می‌توانند برای بازی به حیاط بروند.

«النور می» نویسنده آمریکایی کتاب و «دبورا ملمون» تصویرگر کتاب، هر دو در زمینه آموزش علوم و ریاضی داستان‌های دیگری نیز به چاپ رسانده‌اند.

«محبوبه نجف‌خانی» از مترجمان توانای کشورمان است. او کتاب‌های کودک و نوجوان مختلفی از جمله مجموعه کتاب‌های «فیلیکس»، «جودی» و «مدرسه‌ی عجیب و غریب» اشاره کرد.

همه جلدهای مجموعه «ریاضی با موشی» برای بلندخوانی و اجرای نمایش مناسب است.

گزیده‌هایی از کتاب

چشم آلبرت به پنجه‌ها و دندان‌های تیز  گربه‌ها افتاد و گفت: «دلم نمی‌خوهد سوار چرخ و موشک بشوم. دوست ندارم سوار چیزهایی بشوم که دور می‌چرخند.»
آلبرت حتی حاضر نشد چرخ و موشک را امتحان کند.

برگردان
محبوبه نجف‌خانی
تصویرگر
تصویرگر
Deborah Melmon, دبورا ملمون
سال نشر
1398
نویسنده
Eleanor May, النور می
نگارنده معرفی کتاب
ویراستار
آتوسا صالحی
ویراستار
Submitted by skyfa on