با توقف رشد شتابان که از ویژگی های دوران شیرخوارگی است در سال های بعدی، تا ۵ سالگی وزن کودک هر ساله کم وبیش ۲ تا ۳ کیلوگرم و قد او سالانه کم وبیش ۷/۵ تا ۱۰ سانتیمتر افزایش می یابد. همراه با کاهش رشد، روش غذا خوردن کودک نیز تغییر می کند.
اشتهای او کم می شود، به اندازه ای که در سنجش با دوران شیرخواری، در واقع ریزه خواری می کند. میزان انرژی مورد نیاز در کودکان ۱ تا ۳ ساله بر حسب کیلو کالری برابر است با:۸۰ - (وزن کودک بر حسب کیلو × ۸۹) برای کودکان بزرگتر در سنین پیش از دبستان، فرمول های جداگانه وجود دارد.به سبب کاهش اشتهای کودکان در این دوره، برنامه ریزی غذایی که تمام نیازهای کودک را تأمین کند، نگرانی و سردرگمی والدین و مراقبان را بر می انگیزد. در کودکانی که غذای کمتری می خورند، انتخاب غذاهایی که از نظر ارزش غذایی غنی ومطلوب باشند، بسیار مهم است. وجود مقداری غلات سبوس دار، میوه و سبزی، بدون اینکه چربی یا قند ساده به آن ها اضافه شود، در برنامه ی غذایی ضرورت دارد. غلات سبوس دار آماده برای صبحانه با مقدار کمی قند و چربی، انتخابی بسیار عالی است. هر چند نیازی به کاهش شدید مواد قندی و چربی نیست، در انتخاب های غذایی، مواد چرب و شیرین نباید از مواد مغذی پیشی بگیرند.
سال های پیش از دبستان برای کودکان بهترین زمان برای پیروی از الگوی سالم زندگی کردن و غذا خوردن است. انجام فعالیت بدنی منظم و خوردن غذاهای مغذی باید در کانون توجه والدین آن ها قرار بگیرد.
والدین و دیگر مراقبان نقش الگو را برای کودک بازی می کنند. اگر آن ها انواع متنوعی از غذاها را بخورند، کودکان هم به همین روش عادت می کنند. یکی ازروش های مناسب، قانون یک گاززدن است. بدین معنی که کودکان باید دست کم یک گاز به غذاهایی که به آن ها داده می شود بزنند و مزه ی آن ها را بچشند . برای میان وعده ها، والدین باید چندین نوع غذای قابل قبول برای کودک فراهم کنند و به او اجازه دهند یکی را انتخاب کند. بهتر است مسئولیت انتخاب غذا از سنین پایین تربه کودک داده شود.
در برخی کشورها برای کودکان ۲ تا ۶ ساله یک هرم راهنمای غذا ترسیم کرده اند.در قاعده ی هرم توصیه می شود کودکان کوچک ترهر روز ۶ قسمت نان، برنج، ماکارونی ودیگر غلات ، ۲ قسمت میوه ، ۲ قسمت شیر و ۲ قسمت گوشت مصرف کنند. این هرم به گونه ای طراحی شده است که خوشایند کودکان باشد و غذاها با تصاویر مناسب مورد توجه آن ها قرار بگیرند.افزون بر این، در این هرم بر اهمیت فعالیت بدنی در سلامتی تأکید می شود.
کودکان از فرصت هایی که فعالیت بدنی انجام می دهند، لذت می برند. از جمله سودمندی های این فعالیت ها کمک به سلامتی قلبی و عروقی آن ها ست. میزان توصیه شده برای چنین فعالیت هایی ۶۰ دقیقه در روز است، به همان میزان که برای بزرگسالان توصیه می شود.