نتایج پژوهشی از سوی «آژانس کتابخوانی» در انگلستان نشان داده است که خواندن کتاب برای دیگران، بهویژه کودکان با هدف لذت و تفریح، سبب افزایش همدلی و بهتر شدن روابط با دیگران، کاهش علائم افسردگی و خطر ابتلا به جنون میشود و کیفیت زندگی را ارتقاء میدهد.
پژوهشگران «آژانس کتابخوانی»، که موسسهای خیریه برای ایجاد انگیزه در مردم برای مطالعه بیشتر است، با تحلیل ۵١ مقاله و گزارش درباره تاثیر کتابخوانی بر ارتقاء معلومات و موفقیتهای دانشگاهی که طی ١٠ سال گذشته منتشر شده، به زمینههای دیگر سودمندی کتابخواندن به غیر از آگاهیبخشی دست یافتهاند.
این پژوهش نشان میدهد که کتاب خواندن دستجمعی به داشتن مراودات بهتر میان والدین و کودکان، موجب افزایش خودباوری، کاهش استرس و خشم میشود و درک دیگر فرهنگها را آسانتر میکند.
دادهها همچنین این گونه نتیجه میدهند که بر اساس مطالعاتی که در امریکا در دو سطح مختلف اجتماعی انجام شده، خواندن بیشتر کتاب در کنار دیگر سرگرمیها با کاهش خطر ابتلا به کندذهنی و حتی جنون ارتباط بسیار نزدیکی دارد. پژوهشگران گفتهاند که این کاهش بهویژه با خواندن کتابهای داستانی بیش از خواندن روزنامه یا مجله خود را نشان داده است.
همچنین برخی گزارشهای منتشر شده نشان دهنده این است که یکی از بیشترین سودمندی خواندن کتاب ایجاد توانایی شناخت خود و دیگران، گوناگونی اجتماعات بشری و فرهنگهای دیگر میشود و به آگاهی مردم از دوره تاریخی که در آن زندگی میکنند، کمک میکند.
در عین حال، پژوهشگران بر پایه این پژوهش گفتهاند که خواندن مداوم کتاب برای لذت توانایی درک دیگر طبقات اجتماعی، قومیت ها و دیدگاههای سیاسی و فرهنگی را ارتقاء میدهد.
با وجود تمامی این سودمندی ها پژوهشگران دریافتهاند که درصد کتابخوانی با لذت و تفریح در انگلستان تنها ٢۶ درصد بوده است؛ یعنی، کمتر از میزان جهانی و حتی ٢٠ درصد کمتر از میزان خواندن کتاب در کشور پرتغال.
«سوزان الکین» نویسنده رمان «ببخشید خانوم ما پسر هستیم» و معلم پیشین که به مدت ٣۶ سال در دوره راهنمایی به تدریس مشغول بوده است، نقش والدین را الگوبرداری برای مطالعه کتاب بسیار پررنگ میداند. او سه اصل برای تشویق کودکان به کتابخوانی را این گونه توصیه میکند: کودکان را با خود به کتابخانه ببرید تا ببیند که شما کتاب میخوانید، برای آنها و به همراه آنان کتاب بخوانید و از همه مهمتر، کتاب خواندن را به یکی از سرگرمیهای روزانه تبدیل کنید.