نامه های فانی از کتابخانه: پروژه ای برای آشنا ساختن کودکان با کتابخانه

 "نامه های فانی از کتابخانه" یکی از برنامه های کتابخانه عمومی Westoverledingen در آلمان است. در این برنامه دانش آموزان کلاس سوم دبستان به بالا به شیوه ای سرگرم کننده با کتابخانه آشنا می شوند.

بسیاری از کودکان در آلمان  کتاب های "نامه های فلیکس" اثر آنته لانگن را می شناسند و آن ها را دوست دارند. نامه هایی که خرگوش پارچه ایی به نام فلیکس از دور دست به خانه می فرستد، هر یک درون یک پاکت جداگانه درون کتاب قرار دارند. این نامه ها دارای اطلاعات گوناگونی درباره مکان هایی هستند که از آنجا فرستاده می شوند. دریافت کننده این نامه ها می داند که با این اطلاعات می شود همیشه چیزی را آغاز کرد ...

 

کتابداران این کتابخانه از این ایده برای آشنایی کودکان با کتابخانه بهره می برند. این کتابداران کتاب "نامه های فانی از کتابخانه" را به کمک هم و بر اساس داستان نامه های فلیکس نوشته اند. "نامه های فانی از کتابخانه" داستان دختر کوچکی به نام آنا است که در تعطیلات از کتابخانه ای دیدن می کند. در این بازدید خرگوش پارچه ای خود را در این کتابخانه جا می گذارد. خرگوش کوچولو از هر بخش کتابخانه برای آنا نامه ای می نویسد و درباره کتاب های آن بخش برای او صحبت می کند و داستان به خوبی و خوشی به پایان می رسد ...

برای اجرای این برنامه به یک جعبه مقوایی برای صندوق پست، یک عروسک دستکشی خرگوش، و برای هر کودک: کپی از داستان" نامه های فانی از کتابخانه"، چهار پاکت پنجره دار، فتوکپی چهار نامه در چهار رنگ گوناگون، مداد رنگی و چسب ماتیکی نیاز است.

اجرای پروژه:

مرحله نخست ـ بلندخوانی

کودکان با کمک یک عروسک دستکشی، با فانی که یکی از دوستان صمیمی فلیکس است، آشنا می شوند. سپس کتابدار داستان "نامه های فانی از کتابخانه" را برای کودکان می خواند. سپس کودکان می توانند خود نامه های فانی به آنا را بخوانند. در پایان کودکان همراه با عروسک پارچه ای در کتابخانه گشتی زده و با مکان هایی که فانی از آن ها نامه ها خود را نوشته آشنا می شوند.

مرحله دوم ـ آشنایی با کتابخانه

حال کودکان به تنهایی به سفری در کتابخانه می روند:

برای هر کودک چهار نمونه نامه با چهار رنگ متفاوت در چهار گوشه کتابخانه قرار داده شده است. هر کودک بعد از خواندن هر نامه باید آن را کامل کند.

ساده ترین شکل آن می تواند نامه ای باشد که کودکان بایستی فقط عنوان کتاب مورد نظر خود را در آن بنویسند. برای انجام آن، نخست باید هر نامه را بیابند. سپس کتابی را از آن بخش کتابخانه به دلخواه انتخاب کنند و عنوان آنرا در نامه بنویسند.

برای کودکان بزرگ تر می توان متن هایی با پرسش های پیچیده تری آماده کرد.

هر کودک پس از کامل کردن هر نامه آن را در پاکتی قرار می دهد. سپس در راه بازگشت آن ها را درون صندوق پست می اندازد. هنگامی که همه کودکان نامه ها را در صندوق پست انداختند، صندوق را خالی و با هم  نامه ها را بر اساس رنگ مرتب می کنند.

مرحله سوم ـ درست کردن کتابی برای خود

از میان نامه ها، هر کودک نامه ای را بیرون می کشد. سپس آن را در محل اصلی آن در کتاب نامه های فانی می چسباند.  پس از چسباندن نامه ها در کتاب، حال کودکان می توانند آن را رنگ کنند و به میل خود بیارایند و با خود به خانه ببرند.

برگردان:
گروه مترجمان کتابک- ترانه وکیلی
Submitted by editor3 on