فرعون پسری که بر رود نیل غلبه کرد

عنوان لاتین
Pharaoh the boy who conquered the Nile

نارمر، امیرزاده ای از حوالی نیل و در زمانی حدود پنج هزار سال پیش است. امیرزاده ای محبوب مردم که او را «مرد طلایی» می نامند. نارمر قرار است جانشین پدر شود. برادر بزرگتر او هانوگ، که به او حسادت می کند، تصمیم می گیرد او را از میان بردارد. هانوگ او را به بخش خطرناکی از رودخانه می برد.

تمساحی به نارمر حمله می کند و یک پای خود را از دست می دهد. او به سبب معلولیت دیگر شایستگی جانشینی پدر را ندارد. زندگی او با آمدن تاجری از سومر به نام «نامو» و دختری معلول و زشت‌رو به نام «نیتو» تغییر می کند. تاجر و نیتو او را درمان می کنند و با خود به سومر می برند. در سفری که نامر از کنار رود نیل تا منطقه بین النهرین طی می کند چیزهای فراوانی می آموزد. اما او همواره دغدغه میهن و مردمان خود را دارد. او با درایتی که به خرج می دهد کشور از دست داده خود را پس می گیرد و حکومت های اطراف رود نیل را متحد می کند و نام فرعون را بر خود می گذارد.

فرعون رمانی تاریخی مربوط به زمان باستان و تمدن کنار رود نیل و بین النهرین است که بر اساس بخشی از اسناد تاریخی درباره مردم این منطقه، شیوه ی زندگی، چگونگی سفر و زندگی تاجران و گیاهان دارویی و طبابت، سفالگری، کشف و ساخت ابزار جدید کشف و استفاده از الفبا، باورها و اعتقادات و ... نوشته است که حدود پنج هزار سال پیش تمدن های اولیه را تشکیل داده اند.

این داستان علاوه بر دادن شناخت و اطلاعات تاریخی به نوجوانان به آن ها درس زندگی و کنار آمدن با سختی ها را می دهد. نوجوان اتحاد و همدلی با مردم را تجربه می کند و طعم صلح را می چشد. به این کتاب دو جایزه CBC و ACT استرالیا اهدا شده و نویسنده آن جکی فرنچ در سال ۲۰۰۸ نامزد جایزه هانس کریستین اندرسن از کشور استرالیا بوده است.

یاداشت های نویسنده در پایان کتاب و ارائه گاهشماری از تاریخ منطقه ی خاورمیانه در خور توجه است.


نارمر، شخصیت اصلی داستان، نوجوان است. شاید هم سن شما باشد یا یکی دو سال با شما اختلاف سن داشته باشد، اما در ۵۰۰۰ سال پیش از امروز، مدت ها قبل از ساخت اهرام مصر و ابداع خط تصویری، زندگی می کند. نارمر خوش قیافه و باهوش، در حالی که برادرش از او بزرگ تر است، جانشین پدرش است.

آن شب سرد بود، خالی بود. هجوم سیاهی او را از آرزوهایش برای سرزمینی که فکر می کرد بزرگ ترین شهر کنار رود نیل و مرکز تمامی دنیاست باز می‌داشت. درد همه‌ی وجودش را فرا گرفت. همین درد کافی بود تا هوشیار شود و از وادی هیچ، وادی سرد، وادی خواب ابدی بیرون بیاید.

نارمز زنده می ماند اما وادار می شود از امیری سرزمینی که عاشقش است بگذرد. او، با گروهی تاجر، شهر و دیار خود را ترک می گوید وبه سرزمین دور دست سومر، میان دو رود فرات و دجله (در عراق امروزی) می رود. ماه‌های بسیاری خواب سرزمینش را می بیند و انتظار دارد وقتی بیدار می شود در آن جا باشد. آیا نارمر می تواند سرزمین رویاهایش را فراموش کند؟

فضای داستان دوره ای از زندگی انسان در پیش از تاریخ، و شاید از بزرگ ترین دوره هایی است که تاکنون بشر شناخته است. در این فضا نوجوانی تصویر می شود که آرزوهایی دارد، اما تباهی را تجربه می کند، خالی می شود اما عشق را پیدا می کند، آن گاه سرزمین خود را نجات می دهد و دوره ای تاریخی را رقم می زند.

این کتاب برای گروه سنی ۱۶-۱۲ مناسب است. آنان در عین آشنایی با چگونگی سرآغاز شکل‌گیری تمدن مصر، با همانندی با نارمر، شکست، تباهی، اندوه، پوچی و عشق را تجربه می کنند. آنان، همراه با نارمر، طمع تلخ شکست را می‌چشند و تلاش می‌کنند موانع را از سر راه خود بردارند. کتاب «کودکان با نیازهای ویژه» را نیز به مبارزه  با ناتوانی های شان تشویق می کند.

جکی فرنچ، نویسنده ی این کتاب، در سال ۲۰۰۸، نامزد جایزه هانس کریستین آندرسن از طرف کشور استرالیا بوده است.

 

برگردان
شهلا انتظاریان
تهیه کننده
بخش نخست: ناهید معتمدی، بخش دوم: پژوهشنامه ادبیات کودک و نوجوان- سال چهاردهم- شماره ۴
سال نشر
۱۳۹۰
ناشران
نویسنده
Jackie French, جکی فرنچ
Submitted by editor3 on