چهارشنبه گذشته پنجم ژوئن برابر با ۱۵ خرداد روز جهانی محیط زیست بود. پیام امسال روز جهانی محیط زیست "بیندیش، بخور، صرفه جویی کن" است.
سازمان غذا و کشاورزی برآورد می کند که هر ساله ۱/۳ میلیارد تن غذا به هدر می رود و این در حالی است که از هر ۷ نفر یک نفر هر شب گرسنه سر بر بالین می گذارد و هر روز بیش از بیست هزار کودک زیر ۵ سال به سبب گرسنگی جان خود را از دست می دهند.
با توجه به این نابرابری در سبک زندگی و تاثیرات ژرفی که این سبک زندگی بر محیط زیست دارد، یونسکو امسال با پیام "بیندیش، بخور، صرفه جویی کن" تلاش دارد آگاهی ما را از اثرات محیط زیستی غذاهایی که انتخاب می کنیم بالا برده و ما را به گزینش های سنجیده تری راهنمایی کند.
ایرینا بوکوا، مدیر کل یونسکو در پیامی که مناسبت این روز منتشر کرده می گوید: "سازمان غذا و کشاورزی تخمین می زند که به میزان ۱/۳ میلیارد تن غذا در هر سال به هدر رفته است و این در حالی است که ۸۷۰ میلیون نفر سوء تغذیه دارند. این میزان زباله ی تولید شده در شرایطی که میلیون ها انسان گرسنه اند، غیر قابل پذیرش است. با افزایش یافتن میزان تأثیر انسان بر محیط زیست، ما باید روش های سازگار با محیط زیست را بیش از پیش در صنعت تولید غذا گسترش دهیم.ما نیاز داریم به آن چه که می خوریم بیندیشیم تا بتوانیم از سیاره ی خود زمین، پاسداری کنیم. این پیام را باید از خودمان آغاز کنیم، با شیوه ی تفکر و رفتارمان. به همین دلیل است که آموزش در این راستا نقش مهمی را ایفا می کند.
یونسکو به عنوان آژانس مسئول پروژه ی "یک دهه آموزش برای توسعه ی پایدار" در سازمان ملل (از ۲۰۰۵ تا ۲۰۱۴) تلاش می کند دانش آموزان را با باورها و ارزش هایی آشنا کند تا بتوانند رفتار و شیوه ی زندگی شان را تغییر دهند. توسعه ی پایدار مسئولیتی است که همه ی ما در آن سهم داریم و این تغذیه ی هوشمندانه و صرفه جویی در مواد غذایی را نیز در بر می گیرد. آموزشگاه ها در صف نخست مبارزه با تولید زباله،گرسنگی و سوء تغذیه قرار دارند. برنامه های محیط زیستی سازمان ملل و برنامه هایی مانند YouthXchange که برای درک بهتر دانش آموزان و جوانان از سبک زندگی پایدار طراحی شده، نشان آشکاری از تعهد ما نسبت به ترویج توسعه پایدار در بین جوانان است.
غذایی که می خوریم امری کاملا فرهنگی و اجتماعی است. یونسکو در راستای پاسداری از میراث فرهنگی معنویی از تولید موادغذایی سنتی و مواد غذایی که سبب بالا رفتن کیفیت تغذیه می شود پشتیبانی می کند. استفاده از مواد غذایی محلی هم کیفیت تغذیه را افزایش می دهد و هم از هدر رفتن مواد غذایی جلوگیری می کند و تاثیر مخرب کمتری بر طبیعت دارد."
یونسکو همچنین چند پیشنهاد ساده مانند مطالعه بیشتر درباره ی شیوه ی تولید غذا و تاثیر آن بر محیط زیست، تهیه مواد غذایی محلی، برنامه ریزی برای تهیه غذا برای جلوگیری از هد رفتن غذا، نخریدن موادغذایی بیش از میزان مورد نیاز، استفاده از ضایعات مواد غذایی برای تهیه مواد غذایی دیگر یا کود برای بزرگداشت روز جهانی محیط زیست در سایت خود منتشر کرده است.