تا چند سال پیش که بازار نشر کتاب کودک به آشفتگی امروزه نبود و ظهور ناشران و پدیدآورندگان جدید و حجم عظیم کتابهای گوناگون خانوادهها و مربیان و معلمان و مروجان را برای انتخاب مواد خواندنی باکیفیت اینچنین دچار سردرگمی نکرده بود، ضرورت راهاندازی یک نهاد مجازی یاریگر در حوزه ادبیات کودک و نوجوان در کشور به شدت احساس میشد.
نهادی که در کنار معرفی مواد خواندنی مناسب و باکیفیت، مقالههایی نیز در زمینه ادبیات و روانشناسی کودک و روانشناسی رشد به خانوادهها و معلمان و مروجان در شهرهای بزرگ و کوچک و مناطق کمبرخوردار ارائه دهد.
طبیعتاً راهاندازی چنین نهادی (که نمونههای غربی آن در اینترنت برای ما غبطهبرانگیز است) مستلزم تشکیل یک گروه کارشناسی با منابع مالی و انسانی نامحدود است و در کشوری با آمار کتابخوانی اینچنین اسفبار، کمتر گروه یا نهادی حاضر به خطر انداختن سرمایه در چنین حوزهای است.
اما خوشبختانه، حدود ۱۰ سال پیش، دو کارشناس عضو شورای کتاب کودک کاری کردند کارستان.
آقای محمدهادی محمدی، نویسنده و پژوهشگر و کارشناس ادبیات کودک و از پایهگذاران موسسه پژوهشی تاریخ ادبیات کودکان ایران، و خانم زهره قائینی، رئیس هیئت مدیره دفتر بینالمللی کتاب برای نسل جوان (IBBY)، کارشناس تصویرگری کتاب کودک، کارشناس ادبیات کودک و از پایهگذاران موسسه پژوهشی تاریخ ادبیات کودکان و مترجم، با راهاندازی سایت کتابک، آرزوی بنده و بسیاری از دستاندرکاران حوزه ادبیات کودک را برآورده کردند. نهادی مجازی که با شعار«برای کودکان هر کتابی نخوانید، کتاب باکیفیت بخوانید» تا به امروز تلاش کردهاند با انجام فعالیتهای فرهنگی و آموزشی، کودکانی کتابخوان و پدران و مادران و آموزگاران و مربیان و کتابدارانی آگاهتر تربیت کنند.
سایت کتابک که درابتدای کار با برنامهریزی و بهرهمندی از تجربیات نیروهای داوطلب و گروههای بررسی شورای کتاب کودک، دستاندرکاران موسسه پژوهشی تاریخ ادبیات کودکان و خانه کتابدار کودک و نوجوان و ترویج خواندن، کار تولید محتوای سایت را مرحله به مرحله پیش بردند، در حال حاضر نهادی معتبر و بیرقیب در شناساندن آثار برتر جهانی و ملی در حوزهی فرهنگ و کودک در کشور است. کافیست برای خواندن مقالهای و یا پیدا کردن کتاب مناسبی وارد این سایت شوید تا با دیدن پیوندگاههای متعددی که در طول این سالها به سایت افزوده شده و ورود به آنها، به خواندن مقالههای بکر و آموزندهی تالیفی و ترجمهای در حوزههایروانشناسی کودک، روانشناسی رشد، تعلیم و تربیت و روشهای کتابخوان کردن کودکان ادامه دهید و گذشت زمان را کاملاً فراموش کنید.
گرچه این نهاد نیز همچون بسیاری از دیگر نهادهای فرهنگی و غیردولتی در طول ده سال گذشته، دچار بحرانهای اجتماعی و اقتصادی شد، اما با بازطراحی و روزآمد کردن سایت و افزودن پیوندگاههای متعدد به آن، توانست از بحرانها رهایی یابد و روز به روز بر کیفیت و محتوای مطالب خود بیفزاید.
در طول این سالها، کتابک در به ثمر رساندن اهدافی که به نظر بسیاری از دستاندرکاران حوزه کودک و نوجوان دور از دسترس میرسیدهاند، بسیار موفق عمل کرده است. اهدافی چون: طرحهای ترویج خواندن، راهاندازی آموزشهای از راه دور برای توانمندسازی گروههای ترویج کتاب، کمک به پدیدآورندگان آثار فرهنگی و هنری ویژهی کودکان و نوجوانان برای بالا بردن استانداردهای فرهنگی، معرفی بهترین آثار پدیدآورندگان کودک و نوجوان به خانوادهها و مربیان و آموزگاران و... اما مهمترین و اساسسیترین دستاورد کتابک، برپایی کارگاههای آموزشی «با من بخوان» در روستاها و شهرستانهای کوچک و مناطق دوردست و کمبرخوردار است که توانست در همین مدت کوتاه، تاثیر بسزایی در آگاهیرسانی به خانوادهها و معلمان و کتابداران این مناطق داشته باشد و موجب دسترسی آنها به جدیدترین اطلاعات در حوزه ادبیات کودک شود.
طرح «با من بخوان» جوایز متعدد داخلی و خارجی را از آنِ خود کرده است که مهمترین آنها دریافت جایزهی ایبی- آساهی در سال ۱۳۹۵ است که باعث سربلندی جامعهی فرهنگی ایران است.
تولد ۱۰ سالگی سایت کتابک بر همهی فعالان حوزهی ادبیات کودک و نوجوان مبارک باد. با امید به این که این سایت همچنان پرتوان و بیبحران، سالهای سال به فعالیتش ادامه دهد و تولد۱۰۰سالگیاش را جشن بگیرد و البته ما هم در جشن تولدش حضور داشته باشیم!