سهگانهی «دایره»، «مربع» و «مثلث» را مک بارنت نوشته و جان کلاسن تصویرگری کرده است. سهگانهای درباره سه شکل هندسی. همکاری مک بارنت و جان کلاین باز هم غوغا کرده. همهچیز با هم جور شده انگار تصویرها و داستانها همزمان خلق شده باشند.
بارنت سه داستان برای مربع و مثلث و دایره نوشته و کلاسن هم به این سه شکل جوری جان داده که انگار مثلث و مربع و دایره، جاندار هستند نه اشکالی هندسی! کلاسن مانند همیشه در سادگی اعجاز آفریده. در تصویرهایش میتوانیم معماهایی را جستوجو کنیم که در حرکت چشمها و حالتهای بدن پنهانشان کرده است. کلاسن، دنیا را سادهی عجیب میبیند. ترکیب چهرهها و بدنهایی که کلاسن میکشد، ما را فریب میدهد که هیچ چیزی پشت این چشمها نیست اما یادمان نرود که در تصویرهای کلاسن، به چشمها و حالتهای بدن نگاه کنیم و سادگی خطها و کلاژ شگفتی که کلاسن آفریده است را دنبال کنیم. ما صداها را از میان خطهای کلاسن میشنویم و میان فضاهایاش، قلبمان از هیجان رخدادها تند میتپد. جان کلاسن و مک بارنت یک ترکیب شگفت هستند در ساختن فضاهای غریب در میان سادگی. خواندن و دیدن کتابهای این دو تجربهای تازه برایمان خواهد بود. جان کلاسن استاد کمنظیر تصویرگری با خطوط ساده است و مک بارنت استاد داستاننویسی با چیزها، با اشیا و ایدههایی که در نگاه اول جذابیتی برای خلق داستان ندارند.
مک بارنت، نویسندهی دنیاهای معکوس است، دنیاهایی که درون دنیای عادی پیرامون ما ساخته میشود. شخصیتهای داستانهای مک بارنت، ساده و عجیب هستند. او از ظرفیت فضاهای سادهای که در پیرامون همه ما وجود دارد برای ساختن دنیایی متفاوت استفاده میکند، دنیایی که فقط ویژه خود بارنت است. او بلد است که با سادگی چهطور بازی کند مانند کلاسن که با چیزهای ساده بازی میکند. هر دو جادوگر سادگی هستند. ترکیب بارنت و کلاسن کتابی خواهد شد شگفت! مانند سهگانه دایره، مربع و مثلت.
کتاب دایره، یکی از این کتابها دربارهی اشکال هندسی است. داستان دربارهی شخصیت دایره و دوستانش است. این شخصیتها هر کدام ویژگیها و خصوصیات خاصی دارند که به جذابیت داستان اضافه میکند. دایره و مربع و مثلت با هم قایمباشک میکنند. دایره قانون میگذارد نباید پشت آبشار بروند چون آنجا تاریک است و دایره از تاریکی میترسد. اما مثلث پشت آبشار میرود و دایره دنبالش میرود و در پشت آبشار دو چشم میبیند که اول فکر میکند مثلث است اما آن دو چشم برای جانور دیگری است که در پایان کتاب، بارنت به خواننده نمیگوید و مانند همیشه از یک ایده ساده، یک داستان ماجراجویانه عجیب میسازد که در آن دوستی، کاوش و مفهوم اشکال به شیوهای سرگرمکننده و تعاملی پیش میرود. تصویرگری کتاب به زیبایی متن را تکمیل میکند و تجربهی داستانگویی را غنیتر میسازد.
در کتابک بخوانید: گفتوگو با مک بارنت - نویسنده آمریکایی کتابهای کودکان
شگرد بارنت این است که با زبانی ساده و بازیگوشانه، داستان را روایت کند. او با خوانندگانش در کتاب تعامل دارد و این سبب میشود کودکان احساس کنند بخشی از داستان هستند. این کتاب مفاهیم اولیه اشکال هندسی را به کودکان آموزش میدهد. با ماجراهای دایره و دوستانش، بچهها با شکلها و خصوصیات آنها آشنا میشوند. یکی از خصوصیات بارز مک بارنت، بازی با انتظارات خواننده است. او در این کتاب انتظارات داستانی را تغییر میدهد و ضربههای کمدی را به داستان اضافه میکند که باعث خنده و شگفتی میشود و به بچهها نشان میدهد که دوستی و همکاری چقدر مهم است. داستان به کودکان یادآوری میکند که میتوانند با اشکال و تصورات و خیالاتشان دنیاهای جدیدی بسازند. تشویق به کاوش و پرسش در مورد دنیای پیرامون، ارزش دیگری است که در این داستانها نهفته است.کتاب دایره نه تنها یک داستان سرگرمکننده برای کودکان است، بلکه ابزار خوبی برای آموزش مفاهیم ریاضی و اجتماعی است.
در کتابک بخوانید: بررسی کتاب «کاموای اضافی» شگردهایی برای خواندن یک کتاب خوب
داستان «مثلث» هم بازیگوشانه و جذاب است. یک روز مثلث تصمیم میگیرد سربه سر مربع بگذارد و او را بترساند. مثلت شخصیت کنجکاو، گاهی خجالتی و گاهی شجاع است. دوستی، همکاری، و قدرت پذیرش تفاوتها، چیزهایی هستند که مثلث و مربع در این سفر داستانی میآموزند.
مثلث در سفر خود یاد میگیرد که چگونه با دیگران تعامل داشته باشد و اهمیت دوستی را درک میکند.
داستان «مربع» درباره مربعی است که همواره تلاش میکند تا در دنیای خود نظم و ترتیب برقرار کند. او ممکن است کمی کجخلق به نظر برسد و با تغییرات کنار نیاید. داستان دربارهی چالشهای او در پذیرش تغییر و تعامل با دیگر اشکال است. یک روز مثلث از مربع که مشغول چیدن مربعهای سنگی دیگر روی هم است، میخواهد که مجسمهی مثلثی از او بسازد. اما مربع هر کار میکند، مجسمه کج و کوله میشود. تا اینکه باران به کمک مربع میآید و در چالهای که در میان خرده سنگها درست شده، مثلث تصویر خودش را در آب میبیند و از مربع برای ساختن چنین هنری تشکر میکند!
در این داستان، مربع یاد میگیرد که گاهی اوقات لازم است تا از منطقهی امن خود خارج شود و به تغییرات پاسخ مثبت دهد.
هر سه کتاب تجربهای تازه و شگفت برای کودکان خواهد بود. هر کتاب، به روشی خلاقانه و سرگرمکننده، کودکان را با ویژگیها و مفاهیم انساندوستانه آشنا میکند. سفرهای شخصیتها، به کودکان اهمیت دوستی و همدلی را یاد میدهد و به آنها نشان میدهد چگونه با دیگران ارتباط برقرار کنند. این داستانها کودکان را تشویق میکنند تا به تخیل و خلاقیت خود اهمیت دهند و از شکلها و محیط پیرامونشان یاد بگیرند. این کتابها ایدههایی خوبی به آموزگاران و والدین برای بازی با کودکان و آموزش به آنها میدهد.
در کتابک بخوانید: شگردهایی برای خواندن یک کتاب خوب، بررسی کتاب «یک گرگ یک اردک یک موش