کتاب مهمانی برای خرس» داستان خرسی است که از مهمان خوشش نمی آید و به همین دلیل روی در خانه اش تابلوی «ورود ممنوع» نصب کرده است.
روزی در خانه ی او را می زنند. پشت در یک موش ایستاده است. خرس او را به خانه راه نمی دهد، ولی موش دست بردار نیست، او سمج تر از آنست که خرس فکرمی کند. او هر بار از راه های مختلف وارد خانه می شود و خرس کلافه می شود، بطوری که در را قفل می کند، پشت پنجره را با چوب می بندد و شومینه را هم با گِل می بندد ولی باز هم موش خود را به داخل خانه می رساند.
سرانجام خرس او را به خانه دعوت می کند. برای او چای و شیرینی می آورد و هنرنمایی می کند و زمانی که موش می خواهد برود جلوی او را می گیرد زیرا مزه با دوست بودن و تنها نبودن را چشیده و دیگر حاضر نیست تنها بماند. حتی وقتی موش تابلوی روی در را نشان می دهد خرس آن را پاره می کند و می گوید این برای دوست نیست.
دراین اثر نیاز به دوست وهمنشینی و لذت بردن از مصاحبت با وی تأکید می شود.
این مجموعه در چهار جلد به نام های مهمان برای خرس، روز تولد خرس، وقت خواب خرس و سرما خوردگی خرس ماجراهای این دوست را روایت می کند.
خواندن با صدای بلند ماجراهای خرس و موش لذتبخش است. قصههایی شیرین و جذاب که به کودکان میآموزد بدعنق نباشند و چطور با دوستان نزدیکشان برخورد کنند. این کتابها از طرفی برای بزرگترها هم خواندنی است، کسانی که عادت دارند روی برخی ویژگیهای بدشان تأکید کنند و بر آنها اصرار داشته باشند.
در جلد نخست، مهمان برای خرس، با خرسی آشنا میشویم که از مهمان بدش میآید. از قضا، موش، مهمان ناخوانده، میآید. خرس او را از در بیرون میکند و موش از پنجره میآید و عاقبت در این کشمکش، با سماجت خرس را تسلیم میکند. موش آرام آرام با خرس گفتوگو و بازی میکند و کمکم به او میفهماند مهمان همیشه بد نیست و میشود اوقات خوب و شیرینی را در کنار هم گذراند.
در جلد دوم، تولد خرس، دوباره با خرسی لجباز روبهرو میشویم که از تولد و کادو بدش میآید. حوصلهی مهمانی و کیک ندارد و موش اصرار دارد برای او تولد بگیرد. با یک کلک شیرین و ساده، خودش را به خانهی خرس دعوت میکند و برای او تولد میگیرد.
در جلد سوم، وقت خواب خرس، با خرسی بدعادت و بدخواب روبهرو هستیم که موقع خواب باید همه چیزش منظم و مرتب و سر جا و به وقت باشد. خرس صدایی میشنود و میترسد. موش این بار هم راهحلی پیدا میکند تا خرس آرام بخوابد.
در جلد چهارم سرماخوردگی خرس، موش به خانهی خرس بیمار میآید که بدجوری غرغرو شده و سعی میکند خوشحالش کند.
این مجموعه جوایز بسیاری از جمله اپنهایم و پلاتین را از آن خود کرده است و به انتخاب آی.بی.بی.وای از بهترین مجموعهها برای بلند خوانی است.
«ورود میهمان ممنوع» نوشته پشت در خانه خرسی است که از آمدن میهمان به خانهاش نفرت دارد و نمیخواهد کسی را در منزلش ببیند. هیچ وقت هم نخواسته تا اینکه یک روز صبح که میخواهد برای خودش صبحانه آماده کند سر و کله یک موش پیدا میشود و موشی که همه جا هست. یک موش کوچک خاکستری با چشمهای شاد و براق که خیال رفتن هم ندارد چون دلش چای داغ و پنیر خوشمزه میخواهد و خرس حسابی عصبانی می شود…
مفاهیم اصلی کتاب «میهمان برای خرس»
- تنهایی
- حضور
- سماجت
- مزاحم/مراحم
- شراکت
- تجربه نو
- تغییر
- تصادف
- نظم/ آشوب
تکنیکهای کاربردی کتاب «میهمان برای خرس»
- مقاومت
- توصیف موقعیت
- گشودگی
- مرور پیش فرض
- حل بحران
- امتزاج افقها
فرانسیس بیکن فیلسوفی است که قائل به چهار بت ذهنی در تفکر بشر بود. بتهایی که عامل خطاهای ما در شناخت خود و جهان میشوند: بتهای قبیله، غار، بازار و نمایشی.
در واقع پیش فرضهای محکمی که همراه با ژن فرهنگی به زندگی و ذهن ما وارد میشوند و همواره پشت دیوارهای بلند محافظت میگردند و مقدس میشوند.
خرس قصه ما یک بت ذهنی کهن با خود دارد: «من از میهمان متنفرم» و این باور را روی برچسب پشت شیشه در ورودی خانه هم حک کرده است و هیچ وقت هم کسی پا به خانهاش نگذاشته. این بت ذهنی یکی از سرمایههای وجودی اوست که خودش را با او تعریف میکند اما یک روز صبح سماجت موشی که دلش میخواهد میهمان خرس بشود بر این بت ذهنی ترَک ایجاد میکند.
آیا موش مزاح است؟
آیا موش کوچولو به حریم شخصی و انتخاب خرس تجاوز میکند؟
آیا موش کوچولو حق دارد با وجود عدم رضایت خرس از جاهای مختلف خانه او سر در بیاورد و خرس را عصبانی کند؟
این سوالات در حوزه اخلاق اجتماعی میتواند همچنان ادامه یابد اما سماجت موش کوچولو باعث فرو ریختن بت ذهنی خرس و گشوده شدن افقی جدید از علایق شخصیاش در مقابل او میشود که همه این سالها از آن بیخبر بوده. آیا میارزید؟
در روابط بین فردی بشر موقعیت های متعددی می توان نام برد که سماجت و فشار یکی باعث تغییرات شگرف در جهان بینی دیگری شده. حتا بحث و تندی گفتار منجر به تشکیک و فروپاشی پیش فرض های دگمی شده و زیست افراد را در مسیرهای دیگر انداخته.
این کتاب یک قهرمان شکست خورده اما ایستا دارد. خرسی که مقابل موشی کوچک از رو رفته و زانو میزند اما بعد از واقعه جهانی گستردهتر و نو در مقابلش پدید میآید.
کودکان در مواجهه با این قصه از کلیشه «سماجت و مزاحمت» به سمت «اصرار مثبت و تغییر موثر» حرکت میکنند.
کتاب «مهمانی برای خرس» پتانسیل بارها خوانده شدن و به گفت و گو گذاردن و اجرای نمایشی در جمعهای کودکانه را داراست.