«در آفتاب یا مهتاب
در طبیعت، در شهر یا روستا
در کلاس، در کتابخانه، یا در خانه
هر کجا و همه جا
میتوانی کتابی برگزینی و بلند بخوانی.
با بلندخوانی، داستانها و افسانهها شیرینتر میشوند.»
موسسهی پژوهشی تاریخ ادبیات کودکان و برنامهی «با من بخوان»، در آستانهی بهمن ماه، برای هشتمین سال پیاپی شما را به شرکت در هفتهی بلندخوانی (۲ تا ۸ بهمن ماه) فرامیخوانند و از همهی والدین، مربیان، آموزگاران، کتابداران، نهادهای کودکی و گروههای ترویج کتابخوانی در سراسر کشور دعوت میکنند که به این رویداد مهم بپیوندند.
امسال نیز همانند سالهای گذشته با تاکید بر اهمیت بلندخوانی به عنوان یکی از موثرترین راههای ترویج خواندن، از تمامی دوستداران کودکان دعوت میکنیم تا در این هفته، بلندخوانی برای کودکان را آغاز کنند. همه جا میتوان کودکان را به یک کتاب گیرا مهمان کرد: در خانه یا کتابخانه، مهدکودک یا شیرخوارگاه و پرورشگاه، دبستان یا دبیرستان، مترو یا اتوبوس، در مطب پزشک یا بیمارستان، در پارک یا در طبیعت میتوانید با ما همراه شوید. چگونه؟
- اگر مادر یا پدر، پدربزرگ، مادربزرگ، خاله، دایی، عمو یا دایی و... هستید کتابی بردارید و برای کودکتان بلندخوانی کنید.
- اگر مربی، آموزگار، کتابدار یا ترویجگر هستید، نشستهای بلندخوانی برای کودکان ترتیب دهید.
- اگر از گروههای مروج کتابخوانی یا از نهادهای مرتبط با کودکی هستید، مراسم و برنامههایی ترتیب دهید تا خانوادهها، مدارس و نهادهای دیگر را به اهمیت بلندخوانی و سهیم شدن کتاب باکیفیت با کودکان آگاه کنید. و با تاکید بر شعار امسال هفتهی بلندخوانی (بلند بخوان، در تابش آفتاب، در آغوش مهتاب!) آنان را ترغیب کنید که از این پس بلندخوانی را در برنامههای روزانهی کودکان قرار دهند.
- فعالیتهای در پیوند با بلندخوانی (مانند نمایش، گفتوگو، کاردستی، نقاشی و...) را در برنامههای خود بگنجانید.
- کودکان در بحران و کودکان در شرایط دشوار را از یاد نبرید و آنان را در هرکجا که هستند به یک نشست لذتبخش بلندخوانی مهمان کنید.
- میتوانید تجربههای بلندخوانی خود برای کودکان را در شبکههای اجتماعی با هشتگ #هفته_بلندخوانی منتشر کنید تا در ترویج فرهنگ کتابخوانی سهیم شوید.
- می توانید پوستر زیبای هفتهی بلندخوانی را از این لینک دانلود کنید و برای دوستان خود بفرستید یا میتوانید این پوستر را پرینت بگیرید و به دیوار کلاس، کتابخانه یا مرکز آموزشی خود نصب و دیگران را به مشارکت در این هفته دعوت کنید.
ما در این هفته چه خواهیم کرد؟
- در شبکههای اجتماعیِ موسسه نکتههایی را با مخاطبان در میان خواهیم گذاشت تا به آنها در اجرای یک بلندخوانی خوب، باکیفیت و جذاب کمک کند.
- کتاب هدهد در هفتهی بلندخوانی ارسال رایگان خواهد داشت.
- موزهی کودکی ایرانک با برنامهها و فعالیتهای متنوعی در پیوند با بلندخوانی میزبان کودکان و بزرگسالان خواهد بود.
خوشحال خواهیم شد اگر از دوم بهمن ماه و آغاز هفتهی بلندخوانی، هنگام به اشتراکگذاری فعالیتها و تجربههای بلندخوانیتان در اینستاگرام، نشانی دو صفحهی «ادبیات کودکان» و «با من بخوان» را در بخش توضیح درج کنید:
@koodaki_org
@khanak_org
بلندخوانی چیست؟
بلندخوانی، به معنای خواندن یک کتاب با صدای بلند، همراه با بازتاب فضای عاطفی و فراز و فرود داستان برای یک کودک یا گروهی از کودکان است. بلندخوانی یکی از موثرترین شیوههای علاقهمند کردن کودکان و نوجوانان به خواندن کتاب و ضامن رشد ذهنی آنهاست. به همین سبب، در بسیاری از کشورهای دنیا، هر سال، روز یا هفتهای را به بلندخوانی اختصاص دادهاند تا اهمیت این روش خواندن به همهی خانوادهها، مربیان و آموزگاران یادآوری شود. یکی از این روزها، روز ۵ فوریه برابر یا ۱۶ بهمن است که در بسیاری از کشورها به عنوان روز جهانی بلندخوانی جشن گرفته میشود. موسسه پژوهشی تاریخ ادبیات کودکان نیز که با برنامهی «با من بخوان»، سالهاست با این روش به ترویج کتابخوانی میپردازد و دستاوردهای چشمگیری در تقویت سواد و گسترش فرهنگ کتابخوانی داشته است، هر سال یک هفته (۲ تا ۸ بهمن) را به طور ویژه به این مهم اختصاص میدهد. گفتنی است دوم بهمنماه، سالروز تولد سایت ترویج کتابخوانی «کتابک» نیز هست که بهعنوان پایگاه مجازی ترویج کتابخوانی از سوی موسسه پژوهشی تاریخ ادبیات کودکان راهاندازی شده و تولید محتوا میکند.
بیشتر بخوانید:
بلندخوانی، شیوهها، تکنیکها و مراحل اجرای آن