چهار کتاب « احتیاط کنید! پرندهها پای سفره صبحانهاند»، « پتش خوآرگر»، « شب به خیر ترنا» و « مشتزن» از ایران به فهرست کلاغ سفید سال ۲۰۱۸ راه یافت.
فهرست کلاغ سفید سال ۲۰۱۸ یکی از مهمترین بروندادهای کاری کتابخانه بینالمللی کودکان مونیخ است و به روال همه ساله، در نمایشگاه کتاب فرانکفورت رونمایی خواهد شد. در فهرست امسال حدود ۲۰۰ کتاب از بیش از ۶۰ کشور و به ۴۲ زبان معرفی شدهاند.
چهار کتاب راه یافته به فهرست کلاغ سفید سال ۲۰۱۸ عبارتند از:
- احتیاط کنید! پرندهها پای سفره صبحانهاند: مجموعه شعر نوجوان. سروده حسین تولایی، تصویرگر نوشین خائفی اشکذری. شرکت انتشارات علمی فرهنگی، کتابهای پرنده آبی. ۱۳۹۶.
- پتش خوآرگر: بر بنیادهای هستی. نوشته آرمان آرین. نشر افق، ۱۳۹۶. (بازآفرینی آثار کهن)
- شب به خیر ترنا. نوشته جمال الدین اکرمی. انتشارات کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، ۱۳۹۶ (رمان نوجوان).
- مشتزن. نویسنده و تصویرگر حسن موسوی، نشر طوطی، واحد کودکان انتشارات فاطمی، ۱۳۹۶. (کتاب تصویری).
کتابخانه بین المللی مونیخ همه ساله از میان هزاران عنوان کتاب که از زبانها و کشورهای مختلف به کتابخانه میرسند، با کمک کارشناسان زبانهای مختلف و ساعتها کار و بررسی و رایزنی تعدادی از آنها را برای معرفی در فهرست کلاغ سفید بر میگزیند. هدف از انتشار فهرست کلاغ سفید کمک به ارتقای کیفیت کتابهای کودکان در کشورها و زبانهای مختلف و معرفی مصادیق این نوع از ادبیات به جامعه جهانی است. این فهرست بر خلاف تصوری رایج در ایران یک جایزه نیست و تنها بهترینهایی را از میان آنچه که به کتابخانه رسیده است به علاقهمندان کتاب کودک در سراسر جهان معرفی میکند. البته که افتخار راهیابی به چنین فهرستی کمتر از بردن یک جایزه بینالمللی نیست.
امسال نیز مانند هر سال همه کتابهای تألیفی که در سال ۲۰۱۷ میلادی یعنی در فاصله زمانی دی ماه ۱۳۹۵ تا بهمن ۱۳۹۶ برای اولین بار در ایران منتشر شده و برای کتابخانه ارسال شده بودند، مورد بررسی قرار گرفتند. به طور قطع نمیتوان ادعا کرد که آنچه در فهرست درج شده است، بهترینهای منتشر شده در ایران در بازه زمانی یاد شده است. به ویژه که امسال تعداد کتابهای ورودی به کتابخانه چندان زیاد نبود و شاید میشد که کتابهای بهتری در فهرست امسال داشته باشیم اما از شروط ضروری برای درج نام یک کتاب در فهرست وجود دستکم یک نسخه از آن در کتابخانه است.
کتابخانه بینالمللی مونیخ یک کتابخانه واسپاری است؛ به این معنا که منابع آن از طریق واسپاری و ارسال از سوی ناشران یا سایر نهادها تأمین میشود و بودجه مستقلی برای خرید کتاب ندارد. این سنتی است که از زمان بنیانگذار کتابخانه یلا لپمن بنا نهاده شده و در حقیقت به عنوان نشانهای از همکاری بینالمللی برای برقراری صلح و تفاهم میان ملتهای مختلف تلقی میشود.