کتاب «قورباغه و غریبه» داستانی است در نکوهش تعصب و پیشداوری، نژادپرستی.
در داستان «قورباغه و غریبه» روزی یک موش صحرایی از راه میرسد و چادرش را کنار جنگل برپا میکند. اردک و خوک دوست ندارند که او آنجا بماند چون فکر میکنند که موشهای صحرایی کثیف و دزد هستند. اما به زودی ناچار میشوند نظر خود را عوض کنند.
این کتاب به طور غیرمستقیم به موضوع تعصبهای نژادی و قومی و نیز اهمیت پذیرش تفاوتها و همزیستی میپردازد. خوک و تا حدودی اردک، با تعصب در بارهی غریبهای که نمیشناسند قضاوت میکنند. اما قورباغه بدون قید و شرط از تازه وارد استقبال میکند و با شخصیت پذیرا، کنجکاو و مهرباناش به دوستانش کمک میکند تا دریابند که موش صحرایی تنها چون غریبه و متفاوت است موجود بدی نیست و بلکه میتواند دوست بسیار خوبی هم باشد.
کتاب قورباغه و غریبه کتاب مناسبی است که با کمک آن میتوانیم به طور غیرمستقیم، مفاهیمی مانند مهاجرت، حق انتخاب محل زندگی، پناهندگی، پذیرش فرهنگهای مختلف، پرهیز از پیشداوریهای متعصبانه، پذیرش و درک تفاوتها و دیگربودگی را با کودکان مطرح کنیم.
کتاب «قورباغه و غریبه» برای بلندخوانی و اجرای نمایش مناسب است.
درباره نویسنده و تصویرگر کتاب «قورباغه و غریبه»
ماکس فلت هاوس (۱۹۲۳- ۲۰۰۵) تصویرگر شناختهشده هلندی در یک دوره زمانی ۲۵ساله، ۱۲ داستان درباره قورباغه و دوستاناش نوشته و تصویرگری کرده است. به گفتهی منتقدان، قورباغه شاهکاری از سادگی گرافیکی است. ماکس فلتهاوس در سال ۲۰۰۴ برای مجموعه آثارش جایزه جهانی هانس کریستین اندرسن را از آن خود کرد. جایزه هانس کریستین اندرسن به منظور بالا بردن سطح ادبی و هنری کتابهای کودکان هر دو سال یک بار، از سوی دفتربین المللی کتاب برای نسل جوان به مجموعه آثار یک نویسنده و یک تصویرگر که سهم ماندگاری در ادبیات کودکان جهان داشته اهدا میشود.
داستانهای او که درباره تجربههای کودکی و ارزشهای زندگی برای کودکان سه سال به بالاست، به بیش از ۴۰ زبان در جهان منتشر شده است. در ایران هم موسسه پژوهشی تاریخ ادبیات کودکان کتابهای «قورباغه دوست پیدا می کند»، «قورباغه و گنج»، «قورباغه میترسد»، «قورباغه و غریبه» و «قورباغه و آواز پرنده» را با خرید حق کپی رایت منتشر کرده است.