کتاب «باغچهی پسرک» داستان تلاش پسرکی است که میکوشد به طبیعت رو به نابودی شهر کمک کند تا خود را بازسازی کند.
لیام در شهری زندگی میکند که نه باغ و باغچهای دارد و نه درختی و سبزهای و همه مردم ترجیح میدهند در خانه بمانند و خسته و غمگین هستند. یک روز لیام که پیادهروی را دوست دارد متوجه راهپلهای میشود که به سمت ریل قطاری متروک میرود. او بالا میرود و در آن بخش رها شده شهر گلهای وحشی و گیاهان دیگری میبیند که در حال خشک شدن هستند و نیاز به مراقبت دارند. با مراقبتهای او نه تنها آن گیاهان زنده میمانند، بلکه بهتدریج طبیعت شروع به گسترش در شهر میکند و مردم شهر هم با دنبالهروی از کار پسرک به گسترش باغچهها در شهر کمک میکنند. در نهایت شهر بیروح، تیره و غمگین به شهری دوستداشتنی پر از باغچههای سبز بدل میشود.
کتاب «باغچه پسرک» کتابی تصویری است. تصویرگر به خوبی تغییرات تدریجی شهر را با تغییر رنگ تصاویر نشان داده است. تصاویر متن را تکمیل و بخشی از داستان را روایت میکنند.
کتاب «باغچهی پسرک» بر این نکته تاکید میکند که اگر همه انسانها با طبیعت همکاری و تعامل داشته باشندٰ، محیطزیست از تخریب و ویرانی رهایی مییابد و نقطه آغاز این راه میتواند توجه و دلسوزی و گام برداشتن یک نفر در این راه باشد.
درونمایه اصلی کتاب کمک به طبیعت برای بازسازی و احیاست، اما پس از خواندن این کتاب میتوان این مساله را با بچهها به بحث و گفتوگو گذاشت که با توجه به کمبود منابع آب، ایجاد باغچه و فضای سبز در درون شهرها باید با توجه به ویژگیهای بومی و زیستمحیطی هر منطقه صورت گیرد تا با هدف حفظ محیطزیست هماهنگ باشد.
یادداشتی از نویسنده در انتهای کتاب آمده است که بهخوبی نگاه او در پدیدآوردن این کتاب را شرح میدهد. او در انتهای یادداشتاش میپرسد: چه میشود اگر در شهری همه اهالی تصمیم بگیرند واقعا با طبیعت همکاری کنند؟ در آن صورت شهر چه تغییری خواهد کرد؟ همه اینها را چگونه میتوان آغاز کرد؟
«پیتر براون» متولد سال 1979، نویسنده و تصویرگر آمریکایی تعدادی از کتابهای پرفروش کودک و نوجوان، مانند «باغچه پسرک» است. براون در نیوجرسی بزرگ شد و در کالج مرکزی هنر و طراحی به تحصیل در رشته تصویرگری پرداخت. او در سال 2002 به شهر نیویورک نقل مکان کرد و دوران حرفهای کار خود را آغاز نمود. کتابهای «معلم من یک هیولاست» و «آقای ببر وحشی میشود» از دیگر آثار او هستند.
کتاب «باغچه پسرک» در فهرست کتابهای پرفروش نیویورک تایمز قرار گرفته و در سال 2010 برنده جایزه «ای. بی. وایت» برای کتابهای مناسب بلندخوانی شده است. در همین سال «پیتر براون» تصویرگر منتخب کودکان در جایزه کتاب سال نیز بوده است.
این کتاب را انتشارات علمی و فرهنگی نیز با نام «باغچه بیانتها» با ترجمه «شیرین صفایی مولوی» منتشر کرده است. نام اصلی کتاب «The Curious Garden» به معنای «باغچه کنجکاو» است که نامی بامسما برای داستان به نظر میرسد و مشخص نیست چرا ناشران تصمیم گرفتهاند نام کتاب را تغییر دهند.