بهترین راهکارها برای دور کردن کودکان از گوشی های هوشمند

در عصر تکنولوژی، جدا کردن کودکان از ابزارهای تکنولوژی مانند گوشی، تبلت و کامپیوتر تقربیا غیرممکن است. اغلب مادران با این سؤال در ذهن خود مواجه‌اند که چگونه محیطی را در خانه فراهم کنند تا کودک‌شان کمترین تماس را با صفحات نمایش گوشی و تبلت داشته باشد.

در این نوشته، ابتدا به اثرات منفی این ابزارها پرداخته و در ادامه به راهکارهایی جهت فراهم‌ کردن شرایط خانه برای به‌ حداقل‌ رساندن زمان استفاده از صفحه نمایش اشاره می‌کنیم.

چرا باید کودک را تا جای ممکن از صفحات نمایش دور کرد؟

گاهی اوقات، ارزش‌های اخلاقی‌ای که از طریق صفحه نمایش به کودک منتقل می‌شود، با عقاید و دیدگاه‌های خانوادگی منافات دارد.

دوم، بخشی از هزینه ماهانه خانواده‌های امروزی صرف خرید فیلم، انیمیشن، بازی، لوح‌های فشرده، اپلیکیشن و... می‌شود.

سوم، کودکان هر روز به دیدن این صفحات نمایش بیشتر وابسته می‌شوند. تا حدی که مانند معتادان با بازشدن چشمانشان صفحه نمایش روشن و با بسته‌شدن چشمانشان صفحه نمایش خاموش می‌شود.

بیشتر بخوانید:

بهترین راهکارها برای دور کردن کودکان از گوشی های هوشمند

 

انجمن‌های مربوط به کودکان در سراسر دنیا، صفحه نمایش را برای کودکان زیر دو سال ممنوع اعلام کرده‌اند. محققان حوزه کودک برای کودکان زیر شش سال که بیش از دو ساعت در روز از صفحات نمایش استفاده می‌کنند، اثرات مخربی نظیر چاقی مفرط، کم‌تحرکی، پرخاشگری و... را برشمرده‌اند. حال این سؤال پیش می‌آید که برای سرگرم‌کردن کودکان در خانه، غیر از صفحات نمایش چه شیوه‌هایی مفید است.

چند پیشنهاد برای سرگرم کردن کودکان

  • اسباب‌بازی‌ها را در قفسه‌های در دسترس کودکان و در جعبه‌های بدون درپوش قرار دهید. بچه‌ها معمولاً وسایلی را استفاده می‌کنند که ببینند؛ دردسترس‌بودن اسباب‌بازی‌ها، آن‌ها را به بازی دعوت می‌کند. بهتر است از پازل و خانه‌سازی‌ها در جعبه‌های کوچک‌تر و بدون درپوش و در قفسه‌های زیرین استفاده کنیم تا بیشتر در دید کودکانمان باشد.
  • رنگ‌های انگشتی و وسایل بازی را در حمام قرار دهید. کودکان عاشق بازی با رنگ‌ها هستند. با قراردادن رنگ‌های قابل شست‌وشو و وسایل بازی در حمام، امکان سرگرم‌شدن کودک را فراهم کنید. البته دو نکته حائز اهمیت است؛ یکی نظارت در مصرف آب و دیگری نظارت والدین بر خردسالان هنگام بازی.
  • اختصاص زمان و بخشی از منزل برای خمیربازی یا آردبازی با قالب‌های مختلف برای کودک به رشد ماهیچه‌های ظریف و هماهنگی چشم و دستان کودک کمک می می‌کند.
  •  زمان‌هایی را با کودکتان در بیرون از آپارتمان بگذرانید. رفتن به پارک و محیط‌های بازی کودکان، دوچرخه‌سواری، دویدن و بازی‌های دسته‌جمعی به رشد مهارت‌های ارتباطی و اجتماعی و رشد عضلات بزرگ او کمک می‌کند.
  •  خودتان الگوی کودکتان باشید. کودکان والدین خود را الگوی خود می‌دانند و از آن‌ها پیروی می‌کنند پس هر قدر شما از صفحه نمایش فاصله بگیرید، آن‌ها نیز روش شما را در پیش می‌گیرند.
نویسنده
آمنه ولی‌جانی، پژوهشگر مؤسسه مطالعات کودکی
Submitted by editor on