جایزه ها در ایران

در این بخش کتابک، به معرفی جایزه‌هایی که در پیوند با حوزه‌ی کودکی پایه‌گذاری شده‌اند، پرداخته‌ایم.

زیر دسته بندی ها
جایزه ی سپیدار که نخستین دوره ی  آن در سال ۱۳۹۴ برگزار شد، با آموزش و فرهنگ سازی برای مخاطب کودک و نوجوان برای حفاظت از محیط زیست توسط دست‌اندرکاران اصلی ادبیات کودک که در عین حال نگران محیط زیست هستند بنیان گذاشته شده است.
شنبه, ۱۶ بهمن
جایزه «جبار باغچه‌بان، همزاد سیمرغ» جایزه ای است که موسسه پژوهشی تاریخ ادبیات کودکان در سال ۱۳۹۵ برای گسترش ترویج خواندن و سوادآموزی پایه از راه ادبیات کودکان راه اندازی کرد که نخستین دوره آن در آبان ماه ۱۳۹۵ همراه با برگزاری نخستین همایش بزرگ «با من بخوان » برگزار شد. برگزیدگان این جایزه از میان آموزشگرانی گزینش می شود که توانسته‌اند برنامه «با من بخوان» را با کوشش و ابتکارهای فردی ژرفا ببخشند یا مسئولیت ویژه‌ای در انجام آن داشته‌اند.
چهارشنبه, ۲۶ آبان
جایزه ادبی آهوی کومش از سال ۱۳۹۲ هر دو سال یک بار در پنج رشته ی داستان، شعر، نمایشنامه، فیلمنامه و پژوهشـنامه ادبـی برگزار می شود. این جایزه در دو بخش کودکان و نوجوانان و بزرگسالان برگزار می شود و کودکان و نوجوانان، مادران، پدران و دیگر مربیان علاقه مند می توانند آثار خود را برای این مسابقه بفرستند.
دوشنبه, ۱۰ آبان
جایزه‌ی ادبی گوزن زرد یک جایزه‌ی مستقل و غیردولتی است که برای معرفی آثار برگزیده‌ی ادبیات کودک و نوجوان در ایران پایه‌گذاری شده است. موفقیت جایزه‌ی ادبی لاک‌پشت پرنده و اعتماد و استقبال خانواده‌های ایرانی از فهرست کتاب‌های برگزیده‌ی لاک‌پشت پرنده باعث شد تا دبیرخانه‌ی این جایزه به خانواده‌های ایرانی پیش‌نهاد مشارکت بدهد و از آن‌ها بخواهد در فرایند داوری و انتخاب کتاب‌های برتر سهیم باشند.
پنجشنبه, ۱۴ آبان
جایزه ی لاک‌پشت پرنده، شامل مدال و نشان‌های طلایی و نقره‌ای است که به کتاب‌های برگزیده‌ هر سال فهرست لاک پشت پرنده اهدا می‌ شود. نشان ویژه ی جایزه ی لاک پشت پرنده نیز به خاطر مجموعه‌ی فعالیت‌های یک فرد در طول سال‌ها اعطا می‌شود. 
پنجشنبه, ۱۶ مهر
جایزه معصومه سهراب به منظور تشویق نویسندگانی که تاکنون کتاب چاپ شده نداشته اند و آثار ارزشمندی را در حوزه داستان واقعگرا برای کودکان و نوجوانان پدید آورده اند، تعداد چهار سکه بهار آزادی از سوی یحیی مافی و فرزندان ایشان در اختیار هیات مدیره شورای کتاب کودک قرار می گیرد، تا طبق آیین نامه مصوب زیر هر سال در جلسه سالگرد شورا به دارنده شرایط اعطا گردد. تاسیس جایزه معصومه سهراب در ۴ بهمن ماه ۱۳۸۷ تصویب و اهدا آن برای نخستین بار در مراسم سالگرد ۱۳۸۸ تعیین شد.
دوشنبه, ۵ اسفند
این جشنواره كه به صورت دو سالانه از سال ۱۳۷۴ توسط کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان برگزار می شود، تمامی پیایندهای (نشریه ها و روزنامه های) موجود در بازار را در ۱۳ بخش: یادداشت، نقد و مقاله، خبر، گفتگو، آموزشی، علمی، داستان، شعر نوجوان، ترجمه، کاریکاتور، طراحی روی جلد، سرمقاله و صفحه آرایی بررسی می کند.
سه شنبه, ۱۷ دی
این جایزه با عنوان "جایزه كتاب سال جمهوری اسلامی ایران" از سال ۱۳۶۲ و با هدف ارتقای فرهنگ جامعه اسلامی؛ حفظ استقلال و هویت فرهنگی؛ و حمایت و تشویق مؤلفان، مترجمان و مصحّحان كشور آغاز شده و تاكنون ادامه یافته است.
سه شنبه, ۱۷ دی
از سال ۱۳۴۳ گروه‌های بررسی شورای کتاب کودک با بررسی مجموعه کتاب‌های منتشر شده کودکان و نوجوانان در هر سال، آثار برجسته ادبی را با هدف تشویق نویسندگان، مترجمان، تصویرگران و ناشران ایرانی انتخاب و به این آثار پلاک برنز و لوح شورا را اهدا می‌کنند.
سه شنبه, ۱۷ دی
جشنواره کتاب های کمک آموزشی رشد از سال ۱۳۷۹ با هدف تبیین و انتقال سیاست‌ها، ‌هدف‌ها و برنامه‌های آموزش و پرورش در حوزه انتشار كتاب‌های آموزشی و‌ ارزشیابی كتاب‌های آموزشی موجود به منظور گزینش و معرفی كتاب‌های برگزیده،‌ برگزار می‌شود.
سه شنبه, ۱۷ دی
جایزه ی کتاب برتر جایزه‌ای تشویقی و معتبر است که از سوی  انجمن فرهنگی ناشران کتاب کودک از سال ۱۳۸۴ برگزار می شود.
سه شنبه, ۱۷ دی
این جشنواره كه به صورت دو سالانه از دی ۱۳۶۸ توسط کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان برگزار می شود، تمامی کتاب های موجود در بازار را در هفت رشته ی شعر، داستان تألیف، داستان ترجمه‌، تصویرگری، دین، آموزش و یك بخش ویژه که هر سال اختصاص به موضوعی خاص دارد بررسی می کند. جوایز این جشنواره عبارتند از: جایزه بزرگ مداد پرنده به بهترین اثر، لوح زرین، سکه بهار آزادی و دیپلم افتخار.
سه شنبه, ۱۷ دی
جایزه قاقا یک لوح و دوسکه بهار آزادی است که از سوی هوشنگ مرادی کرمانی و خانواده او در اختیار هیات مدیره شورای کتاب کودک قرار می گیرد.
سه شنبه, ۱۷ دی
جایزه جعفر پایور در سال ۱۳۷۸ به منظور تشویق بازنویسان و بازآفرینان ادبیات کهن فارسی اعم از مکتوب و شفاهی که آثار ارزشمندی را برای کودکان و نوجوانان پدیدآورده اند از سوی فروغ الزمان جمالی همسر شادروان جعفر پایور بنیان گزاری شد.
سه شنبه, ۱۷ دی
در جایزه پروین اعتصامی آثاری با موضوع‌های شعر، داستان بلند، مجموعه داستان، نقد، پژوهش، نمایش‌نامه، ترجمه و پایان‌نامه داوری می‌شود.
سه شنبه, ۱۷ دی