حتما بخوانید - خانواده
خانواده درایجاد علاقه و عادت به مطالعه در کودک نقش مهمی دارد. بنابراین با اختصاص ساعات مشخصی از روز به مطالعه، ایجاد کتابخانههای کوچک، هدیه دادن کتاب مناسب سن کودک و نیز بحث و اظهارنظر درباره کتابهای خواندهشده همچون الگوهای رفتاری دیگر، در روند اجتماعی شدن کودک خود سهیم شوید.
نوزاد جدیدی وارد خانواده میشود و فضای اطراف خویش را لبریز از نور و شادی میکند، مادر عاشقانه او را در آغوش میکشد و در حال شیر دادن برایش لالائی میخواند، و پدر بهدست و پا زدن کودکانهاش و لبخندهای آسمانیاش میخندد؛ اما دنیای این فرشته کوچک در سکوت کامل فرو رفته است، او نه لالائی مادر را میشنود و نه خنده پدر را.
شنبه, ۱۰ مهر
بیش از یک دهه از فعالیت گروه «بررسی آثار بازنویسی و بازآفرینی شده از ادبیات کهن برای کودکان و نوجوانان» شورای کتاب کودک می گذرد. کتابک گفت وگویی را با فروغ الزمان جمالی، از اعضای قدیمی شورای کتاب کودک و کسی که به پیشنهاد او این گروه ۱۲ سال پیش تشکیل شد، انجام داده است. جمالی یکی از نخستین کسانی که به همراه جعفر پایور اهمیت این مسئله را دریافت و از آن زمان تاکنون برای بالا بردن کیفیت این آثار فعالیت می کند. او در سال ۱۳۸۷ جایزه جعفر پایور را برای تشویق افراد یا نهادهای فعال در حوزه بازنویسی از ادبیات کهن فارسی برای کودکان بنیان گزاری کرد.
در زیر گفت و گوی کتابک با او را می خوانید:
دوشنبه, ۲۰ اردیبهشت
اولین خاستگاه ارتباطی کودک همان دامان خانواده است و بیشترین شکل گیری شخصیت او در آن اتفاق می افتد. کلیات زندگی کودک مانند آنکه چگونه شکل می گیرد، دنیا چگونه می چرخد و چقدر باید در مورد آن تامل کرد همه چیزهایی است که از رابطه مادر و فرزند شکل می گیرد.یعنی اگر مادر دنیا را با آرامش ببیند، فرزندش هم آن گونه می بیند، اگر با اضطراب و نگرانی باشد یا عمیق به زندگی نگاه کند، جست وجوگر یا سرسری باشد فرزندش هم همان گونه دنیا را نگاه می کند. این گونه شخصیت کودک در پایه ای ترین ارتباط اولیه اش بذرافشانی می شود.
یکشنبه, ۱۸ بهمن
بشر ابتدا که در عصر شکار زندگی میکرد، سطح نیازهایش در حد نیازهای فیزیولوژیک و پایهای بود. چنین انسانی امنیت و آینده چندان برایش اهمیت نداشت و حتی مفهوم آینده نیز در او شکل نگرفته بود. چنین بشری تنها به نیازهای لحظهای خود میاندیشید، ولی انسان پسازآن وارد عصر کشاورزی شد. در عصر کشاورزی نگاه به آینده مفهوم پیدا میکرد زیرا باید میدانست چه وقت وجین کند یا کی محصول را درو کند. در این مرحله، بود که امنیت برای او معنی تازهای پیدا کرد. صنعتی شدن که با اختراع ماشین بخار آغاز شد، بسیاری از تعاملات جامعه بشری را تغییر داد.
دوشنبه, ۱۲ بهمن
مقوله کتاب و کتابخوانی مبحثی است که سال های متمادی مورد بحث کارشناسان بسیاری قرار داشته و دارد اما مسئله اصلی این است که چرا جامعه کنونی ما از کتاب اینقدر فاصله دارد؟ و چرا ما با تمام مشکلات و گرفتاری های روزمره حاضریم ساعاتی از شب را جلوی تلویزیون یا رایانه بنشینیم اما کتاب نخوانیم؟ چرا با کتاب مانوس نیستیم و در نهایت فکر می کنیم لذتی که از یک فیلم می بریم ممکن است از خواندن کتاب نبریم؟ و بالطبع فرزندان ما هم همین علایق را دارند اما موضوع حائزاهمیت این است که چه کنیم تا کودکان ما به این معضل دچار نشوند و نسل آینده به سمت کتابخوانی سوق یابد. کارشناسان تعلیم و تربیت کودک در یک نشست این موضوع را به چالش کشیدند.
شنبه, ۱۰ بهمن
فنلاند که بعنوان یکی از بهترینها و شاید هم بهترین نظام آموزشی دنیا شناخته شده، قصد دارد برای بهبود کیفیت، تحولی اساسی در نظام آموزشی خود ایجاد و مواد درسی را حذف کند. از سال ۲۰۱۶، تمام مدارس این کشور شمال اروپا نظام آموزشی جدید را با عنوان "پدیده یادگیری" در پیش خواهند گرفت. در این برنامه جدید، کلاس یا مواد درسی وجود نخواهند داشت و جای آنها را "برنامه موضوعی" خواهد گرفت یعنی برنامههایی که با روند یادگیری کودکان سازگارند.
یکشنبه, ۲۲ آذر
انتخاب درست کتاب با توجه به زمان، سن اینکه کودک در چه مرحله از یادگیری قرار دارد، مهم است. خورخه لوییس برخس، نویسنده نامدار آرژانتینی گفته است: "از میان همه اختراعات بشر، کتاب تحسین برانگیز ترین آنهاست، و بقیه، پیوستهای ساختار آن هستند. تنها کتاب گستره ای از تخیل و ذهن است. کتاب همچون پنجره ای است موازی، راهی برای فرار بزرگترها و نیزراهی برای پرواز خیال کودکان که سبب میشود به ساختن داستانهای بی همتا بپردازند. مطالعه به شناخت، و شناخت بیشتر، به بهبود رشد عاطفی و روانی کودک میانجامد.
سه شنبه, ۱۹ خرداد
بازی در مزرعهای کوچک در دل شهر، شاید رویای بسیاری از والدین خسته و شتابزده این روزگار برای فرزندانشان باشد. رویایی دوستداشتنی که چند ماهی است در گوشهای دنج و باصفا، همینجا در کشورمان رنگ واقعیت به خود گرفته است...
یکشنبه, ۱۷ خرداد
اولین شرط علاقه کودکان به مطالعه این است که خانواده و بخصوص والدین برای کتاب و کتابخوانی ارزش قائل شوند شب که میشود، مادر کتاب مورد علاقهاش را از داخل کتابخانه برمی دارد و مشغول خواندن میشود. پسر بزرگ تر هم کتابهای درسیاش را جمع میکند و با یکی از کتابهای داستانی به رختخواب میرود؛ این برنامه هر شب آنهاست. همیشه باید قبل از خواب، چند صفحه ای کتاب خوانده شود؛ البته در اجرای این برنامه هیچ اجباری هم در کار نیست و همه با علاقه آن را انجام میدهند.
سه شنبه, ۲۹ اردیبهشت
دهها هزار کودک دوباره به مدرسه بازگشتهاند و آمار نشان میدهد تعداد بسیار کمی از این کودکان عادت دارند در روز، کتابی غیر از کتابهای مدرسهشان بخوانند. البته این هشداری مبنی بر غلط بودن سیستم آموزشی مدارس است که نمیتواند کودکان را به مطالعه آزاد تشویق کند. اگر کودک به کتابخوانی عادت کند، مسلماً بهتر میتواند از پس برنامههای درسی مدرسهاش برآید و به طور کلی نسبت به مشکلاتش در مدرسه هوشمندانهتر رفتار میکند.
یکشنبه, ۶ اردیبهشت
در دورانی که آن را عصر تکنولوژی نام نهادهاند، کودکان بیشتر وقت خود را یا با تماشای تلویزیون یا با نشستن پشت میز کامپیوتر میگذرانند. بررسیها نشان میدهد در کشوری مثل ترکیه، دانشآموزان ابتدایی، ۳/۷۷ درصد وقت باقیماندهٔ روزانهٔ خود را پس از انجام تکالیف درسی، صرف برنامههای تلویزیونی کرده و فقط حدود ۱۱٪ زمان مذکور را به بازی اختصاص میدهند.
سه شنبه, ۱ اردیبهشت
مهارتهای زندگی
همه ما فارغ از اینکه زیاد اهل مطالعه باشیم یا کم، در یک نکته تفاهم داریم و آن این است که دوست داریم فرزندانی اهل مطالعه و کتابخوان داشته باشیم. اینکه فرزندان ما مطالعه کردن را بهعنوان یک کار لذتبخش بپذیرند و در طول زندگی خود از مزایای آن بهرهمند شوند برای همه ما یک هدف و آرزوی شیرین اما سخت است.
یکشنبه, ۳۰ فروردین
ما باید با ایجاد محرکهای طبیعی مثل قصهگویی و قصهخوانی از آغاز دوره کودکی به بچهها کمک کنیم تا نسبت به شناخت محیط پیرامون خود با توجه به میزان تواناییشان از مفاهیم درک علمی دست یابند و با تمام جنبههای زندگی فردی و اجتماعی آشنا شوند. از بازی تا ورزش تا آشنایی با هنرهای موسیقی و ادبیات و اخلاق اجتماعی، حتی پارهیی از مفاهیم علمی و تاریخ فرهنگ بشری.
سه شنبه, ۱۹ اسفند
پیشنهادهای سودمند مرکز آموزش به کمک کتاب کودک در دانشگاه ملی لوئیس، برای هدیه کتاب به کودک با توجه به سن او.به پیشنهاد کارشناسان دانشگاه ملی لوئیس (NLU) و مرکز آموزش به کمک کتاب کودک این دانشگاه CTCB) ) مواد خواندنی و کتاب هدیه دهید.
یکشنبه, ۱۷ اسفند
همان طور که همه می دانیم شخصیت هر فرد از همان ابتدای تولد پایه ریزی میگردد، پس بسیار شایسته است که از بدو شکل گیری شخصیت کودک، او را با یکی از راهکارهای به تکامل رسیدن آشنا کرد. با توجه به اینکه شخصیت کودک در خانواده شکل میگیرد و او تمام سالهای اولیه زندگی را همراه والدینش میگذراند، بنابراین نقش آنها در رشد و تکامل کودک بسیار مهم است.
یکشنبه, ۱۰ اسفند
مطبوعات چاپی، در علاقهمند کردن ، فرهنگ سازی و نهادینه کردن مطالعه در کودکان از جایگاه ویژه ای برخوردارند. نشریه پلی است بین ذهن کاوشگر کودک و محیط اجتماعی او. نشریه ها به دلیل تداوم ، تنوع مطالب ، بهای مناسب و در دسترس بودن، می توانند بخشی از برنامه ی خواندن کودک و خانواده را پر کنند. به همین خاطر نقش آن ها در زندگی فرهنگی کودک و نوجوان، حتی از کتاب حساس تر و ماندگارتر است.
یکشنبه, ۳ اسفند
باید کاری کنید تا مطالعه از نظر کودک تجربه ای موفق و لذت بخش باشد. سعی کنید هر روز یا دست کم هفته ای چندبار برای کودکتان کتاب بخوانید و خود را به این کار عادت دهید. کتابهایی انتخاب کنید که با سطح علایق کودکتان تناسب داشته و ظاهر زیبا و تصاویر جذابی داشته باشند.
اولین کتابهای کودک باید کوتاه و فقط دارای چند صفحه باشند. همچنین باید حاوی تصاویر بزرگ با جزئیات اندک باشد. کتابهایی انتخاب کنید که واژگان آنها برای کودک قابل فهم باشد. اگر در جوی آرام و راحت برای کودکتان کتاب بخوانید، او لذت بیشتری خواهد برد.
سه شنبه, ۲۱ بهمن
یک فرد با عزت نفس بالا، در واقع فردی است که بطور واقع گرایانه نقاط ضعف و قدرت خویش را میداند. برای شخصیت خود ارزش قائل است و خودش را به گونه ای مثبت ارزیابی میکند و سعی دارد تا بصورت منطقی شخصیت خود را بهبود ببخشد.
یکشنبه, ۱۹ بهمن
اگر واقعاً میخواهیم استعدادهای بچهها را پرورش دهیم، باید هرچه زودتر اینکار را انجام دهیم. بهتر است هر چه زودتر نقاط قوت بچهها را شناسایی کنیم و پرورش دهیم وبه آنها توجه کنیم. زمینههای رشد را که ممکن است در آنها پیشرفت کندی داشته باشند، بازآموزی کنیم. فلسفه مهارت های تکوینی بر این اساس است که همه یا بیشتر مهارتها یا تواناییها از زمان تولد نوزاد، شروع به رشد میکنند و سپس طی دوران کودکی و بزرگسالی به بلوغ میرسند و اصلاح میشوند.
سه شنبه, ۱۴ بهمن
برخی از پیشنهادها و راهبردهای زیر میتوانند به کودکانی که در رمزگشایی، درک مطلب یا خواندن کتاب مشکل دارند، کمک کنند. پیشنهادها، بیشتر برای آسان کردن خواندن هستند، تفاوتهای کودکان را در نظر میگیرند و روشهای جایگزینی برای خواندن در خانه و مدرسه ارائه میکنند. راهبردهایی که فکر میکنید بهترین تأثیر را دارند، انتخاب کنید. آنها را برای کودک خود به کار بگیرید و با آموزشگر فرزندتان در مورد کاربرد برخی از آنها در کلاس صحبت کنید.
یکشنبه, ۱۲ بهمن