پسر ماجراجو

عنوان لاتین
Gustave Taloche,roi de la bagarre

«پسر ماجراجو» درباره خشونت، درگیری و اختلاف با دیگران است. گوستاو در مسیر داستان درباره دلایل خشمگین بودنش و مدیریت آن‌ها‌ صحبت می‌کند.

گوستاو در آغاز کتاب، خود را صادقانه به مخاطب می‌شناساند. او توضیح می‌دهد که همه نوع دعوا را دوست دارد؛ ازمشت‌های آهسته تا پرتاب بلوط و فندق اما مشکل مامان اوست. مادر دیگر تحمل این همه دعوا را ندارد همین‌طور، مادر دوستانش هم کلافه هستند. معملش هم تحمل ندارد. در هفته، چند بار هم به دفتر مدیر مدرسه، احضار می‌شود اما برای گوستاو، این همه دردسر، به یک دعوای کوچولو می‌ارزد. البته گوستاو در دعوا، برای خودش قانون‌هایی دارد. آخر می‌دانید، او پسر قانون‌مندی است! از جمله قانون‌هایش، به چند مورد اشاره می‌کنم: نباید گلوی طرف مقابل را فشار داد؛ به جایی که خودتان هم می‌دانید، نباید ضربه زد؛ گاز گرفتن کار احمقانه‌ای است و... . یک روز خانم مدیر به مادرش می‌گوید او را به کلاس کاراته ببرد. فردای آن روز مادر او را در کلاس جودو، نام‌نویسی می‌کند. حالا مدتی است او دیگر دعوا نمی‌کند؛ به جای دعوا، می‌دود. او چیزهایی دیگری را هم، که، به جز دعوا کردن، دوست دارد، پیدا کرده‌است.

در پژوهشنامه ادبیات کودک و نوجوان سال چهاردهم شماره‌ی ۴ درباره این کتاب آمده است:

«پسر ماجراجو» کتابی کوچک با داستانی سرگرم کننده و تصویرهای جذاب است. گوستاو شخصیتی‌ دوست‌داشتنی است. درست است که او از آن پسربچه‌های بازیگوش و پر از شیطنت است که مدام دعوا می‌کنند، ولی میل او به مبارزه، با قوانین جالبی محدود می‌شود، مثلا گوستاو می‌داند کشیدن مو فایده‌ای ندارد یا نباید به صورت دوستش ضربه بزند. در واقع، او، اصلا پسر بدی نیست. «بئاتریس فونتانل» هم داستان را، طوری پیش می‌برد که، در نهایت، گوستاو بتواند انرژی فراوانش را در ورزش مهار کند. ضمن این که دوستان گوستاو در این داستان پسرهایی از نژادهای مختلف و با مذهب‌های متفاوتند. نویسنده، با کنار هم قرار دادن گوستاو، مارتینو، جمال، رابینسون، عابد و... اختلاف‌های آن‌ها را نشان می‌دهد و به کودک می‌گوید که تفاوت‌های فردی نمی‌تواند عامل دوری و یا جدایی او از دیگران باشد. پسر ماجراجو پیشنهاد خوبی برای دانش‌آموزان کلاس‌های سوم، چهارم، و پنجم دبستان است هم‌چنین برای کودکان پرخاشگر، بهترین هدیه است. آن‌ها با خواندن این کتاب درک می‌کنند که خشم یک هیجان طبیعی است و می‌توان آن را بیان و مدیریت کرد. برای همین، نیازی به دعوا و کتک‌کاری نیست. تازه، اگر پدرها و مادرها یا مربی‌ها و معلم‌ها با کودک درباره دعوا یا خشم گفت‌وگو کنند، او نسبت به احساسات خودش آگاهی پیدا می‌کند و یاد می‌گیرد چگونه با دیگران سازگاری داشته باشد.

«بئاتریس فونتانل» فرانسوی، به جز نویسندگی، روزنامه‌نگار، شاعر نیز هست. او کتاب‌های بسیاری برای کودکان و بزرگ‌سالان نوشته است. فونتانل در رشته ادبیات تحصیل کرده است و جایزه‌های مختلفی از جمله جایزه رمان برتر در رشته رمان‌های تاریخی را گرفته است. موضوع‌هایی که او در آثارش به آن می‌پردازد شامل تاریخ، طبیعت، هنر و زندگی روزمره است.

«مارک بوتاوان» نویسنده داستان و کمیک‌های کودکان و طراح گرافیک است. او تحصیل کرده ارتباط تصویری است و کار خود را با نقاشی‌های اکریلیک آغاز کرده ‌است و سپس به کار با فتوشاپ و تصویرگری دیجیتال پرداخته ‌است. از آثار او برای چند پویانمایی، اقتباس شده‌ است.

«مرجان حجازی‌فر» در رشته‌های مترجمی زبان فرانسه و مدیریت و آموزش پیش دبستان تحصیل کرده است. او کتاب‌های زیادی را ترجمه کرده است. حجازی‌فر مدیر مسئول نشر راز بارش است و فعالیت‌هایی برای ترویج کتاب‌خوانی انجام داده است. او هم‌چنین مدرس دوره‌‌هایی درباره روش‌های آموزش خلاق و نوین است.

گزیده‌هایی از کتاب

   «کشیدن مو فایده‌ای ندارد و گاز گرفتن هم احمقانه است .یک بار که برتراند، آگوستین را گاز گرفته بود، از جای دندان‌هایش که روی ساق پای آگوستین مانده بود، گیر افتاد، چون چند تا از دندان‌هایش افتاده بود.»

برگردان
مرجان حجازی‌فر
تصویرگر
, Marc Boutavant, مارک بوتاوان
سال نشر
1389
نویسنده
Beatrice Fontanel, بئاتریس فونتانل
نگارنده معرفی کتاب
Submitted by admin on