کتاب «کلیدهای آموزش و مراقبت از سلامت جنسی در کودکان و نوجوانان» اطلاعات مورد نیاز والدین را درباره رشد جنسی کودکان و آنچه را که کودکان باید در زمینه جنسیت در هر مرحله از رشدشان باید بدانند، در اختیار قرار میدهد.
صحبت کردن درباره جنسیت برای بیشتر والدین کاری دشوار است. نقش انکارناپذیر پدر و مادرها در شکل دادن به هویت جنسی فرزندان ایجاب میکند روشهای درستی را برای آموزش جنسی به کودکان شان به کار گیرند.
جنسیت چیزی بیش از جنس یا هویت جنسی است و در رشد هر فرد نقشی حیاتی ایفا میکند. درک جنسیت نه تنها شامل درک چگونگی کارکرد بدن انسان، به ویژه چگونگی تولیدمثل است بلکه شامل درک مفاهیم مربوط به روابط انسانی و مهارتهای زندگی فردی نیز میشود.
كتاب «کلیدهای آموزش و مراقبت از سلامت جنسی در کودکان و نوجوانان» به این نیاز خانوادهها پاسخ میدهد و به استناد این اصل مهم که: کودکان میبایست نخستین آموزش جنسی را از خانواده ببینند (به جای همسالان، تلویزیون و...)، به شیوههای انجام آن میپردازد. کتاب، در هفت بخش دسته بندی موضوعی شده است و نویسنده ضمن پرداختن به روند رشد جنسی فرزندان، به اهمیت توانایی برقراری ارتباط و پذیرش نقش جنسی کودکان نیز اشاره میکند. به نظر نویسنده گذر فرزند از کودکی به بزرگسالی و رشد او را باید گرامی داشت و همواره تایید کرد.
از ویژگیهای اصلی کتاب، کاربردی بودن آن است و والدین میتوانند از آن به عنوان یک راهنمای عمل استفاده کنند. در هر بخش و متناسب با موضوع مورد بحث، با طرح پرسشهای متداول کودکان در آن مورد خاص، چند نمونه پاسخ برای آن نیز ارائه میشود.
نویسنده در طول کتاب بر طولانی بودن روند آموزشی مفاهیم جنسیتی و اهمیت تکرار و تداوم آن تاکید میکند. توصیه به برگزاری آیین گذر ـ هم زمان با شروع مرحله بلوغ _، پرداختن به مشکلات خانواده های امروزی و معرفی شکلهای جدید خانواده (با تبدیل خانواده گسترده به انواع جدید) از دیگر موضوعات مورد اشاره در کتاب است.
مهم ترین آموزههای کتاب را میتوان در سرفصلهای زیر خلاصه کرد:
- استفاده از واژههای زیست شناختی به جای واژه گان عادی.
- آموزش نام صحیح اعضای تناسلی به کودکان. مشابه کاری که در مورد سایر اعضای بدن می کنیم.
- به فرزندانمان کمک کنیم که بدن خود را همان گونه که است بپذیرند و اسیر الگوهای رایج جامعه نشوند که اندامی ایده آل و غیرواقعی را ترویج میکنند.
- بلوغ فرایندی طبیعی و هنجار است. از آغاز بلوغ فرزندانمان استقبال کنیم. چرا که از این مرحله به بعد به شکل گستردهتری میتوانیم با آن ها ارتباط برقرار کنیم و لذت ببریم.
- ابراز شادمانی و خوشحالی از سالم بودن فرزندمان و طبیعی بودن فرایند بلوغ او.
- کمک به کودکان برای دستیابی به درکی درست از جنسیت به عنوان بخشی طبیعی از زندگی.
- آموزش درک مفاهیم مربوط به خانواده، یعنی پدر و مادر شدن، طلاق و ازدواج مجدد و ...
- آموزش درکی پایهای از عفونتهایی که از طریق جنسی منتقل میشود مانند: ایدز و ...
- ایجاد توانایی برقراری ارتباط، پیدا کردن دوست و حفظ دوستیهایشان.
- ایجاد موقعیت برابر برای ایفای نقش کودکان در خانه.
- از بین بردن تصویرهای قالبی زنانه و مردانه.
- حذف پیامهای تبعیضآمیز جنسیتی.