تنها کار کتابخانههای کودکمحور امانت دادن کتاب به کودکان نیست. این کتابخانهها مکانهایی پویا هستند که میتوانند در افزایش مهارتها و دانستههای کودکان نقش مهمی ایفا کنند. برای نمونه کتابداران و ترویجگران میتوانند بازدیدهایی را در پیوند با درونمایهی کتابها یا موضوعات مورد علاقهی کودکان ترتیب دهند. در هر شهر یا روستا مکانهایی برای بازدید دستجمعی کودکان وجود دارد که افزون بر ثبت خاطرهای به یادمادندنی، فرصتی برای یادگیری گروهی فراهم میکند.
با همین هدف کتابداران کتابخانهی «با من بخوان» در جوانرود کرمانشاه، شماری از نوجوانان عضو کتابخانه را برای بازدید به چاپخانه کوچک شهرشان بردهاند تا به شیوهای ملموس به آنان نشان دهند که کتابی که میخوانیم چگونه چاپ شود.
خلاصهای از این تجربه را در ادامه میخوانید:
- تاریخ بازدید: 15 مرداد 98
- کتابداران: پروین حقگویی- ماریه حقگویی
- استان کرمانشاه - شهرستان جوانرود
«امروز طبق هماهنگیهایی که از پیش انجام داده بودیم گروهی از نوجوانان عضو کتابخانه را در گروههای سنی 10 تا 12 و 13 تا 16 سال برای بازدید به چاپخانه بردیم. بچهها بسیار مشتاق بودند و ذهنهایشان پر از سوال بود. پرسشهایشان آقای محمدزاده (مدیرچاپخانه) را به ذوق آورده بود.
آقای محمدزاده دستگاههای زرکوبی، پرس، برش برقی و دستی، سیمزنی، پرفراژ، چاپ، کپی و یک دستگاه قدیمی را برای بچهها معرفی کردند و چگونگی کار با دستگاهها را به طور کامل و واضح برایشان توضیح دادند. چند دستگاه را هم روشن کردند و نحوه کار را نشان دادند. از خطرات کار نیز گفتند. قانون میز کار(۱/۲۰)، جعبه گارسه و چگونگی صحافی و دوخت همراه پرس و صحافی گرم را نیز توضیح دادند. در مورد چگونگی جلدسازی، جلد خامهای، اندازه گرفتن و حروف چینی نیز مطالبی را بیان کردند.
امروز بچهها با ابعاد و کاربرد تمام کاغذهایی که در چاپخانه وجود داشت آشنا شدند. در پایان نیز مدیر چاپخانه تفاوت چاپخانه و انتشارات را برای بچهها توضیح داد.
گمان نمیکنیم هیچ کلاس درسی میتوانست اینگونه مراحل چاپ را به کودکان و نوجوانان بیاموزد.»
آیا در روستا یا شهر شما هم مکانی هست که بتوانید به عنوان یکی از فعالیتهای در پیوند با کتابخوانی، کودکان را برای بازدید به آنجا ببرید؟