رازهایی که نباید مخفی کرد

عنوان لاتین
Some secrets should never be kept

کتاب «رازهایی که نباید مخفی کرد» یکی دیگر از کتاب­‌های آموزشی مخصوص کودکان برای مقابله با تعرض و آزارهای جنسی است. البته این کتاب به کمک داستانی جذاب تلاش می­‌کند تا این آموزش را به کمک روایت کودک داستان به بهترین شکل انجام دهد.

داستان «رازهایی که نباید مخفی کرد» داستان یک شوالیه کوچک است که به همراه مادرش زندگی می­‌کند. مادر برای یک شوالیه بزرگ کار می‌­کند و زمانی­‌که او مشغول کار است، شوالیه کوچک و شوالیه بزرگ هم مشغول بازی هستند. اما داستان از جایی تغییر می‌­کند که شوالیه بزرگ شروع به دست زدن به‌بخش های خصوصی شوالیه کوچک می­‌کند و به او می­‌گوید باید این راز بین دو شوالیه همیشه مخفی بماند و گرنه مادر شوالیه کارش را از دست می‌­دهد. شوالیه کوچک از آن‌جا که می­‌داند بعضی رازها را نباید مخفی نگه داشت، بالاخره پس از تلاش زیاد و جمع کردن شجاعتش، راز را به مادر می­‌گوید و با برملا کردن این راز است که بالاخره از رنجی که می‌­کشد، نجات پیدا می­‌کند.

کتاب «رازهایی که نباید مخفی کرد» با مخلوط کردن داستان رازداری اشتباه و آشنایی با تعرض، برای کودک کم‌سن نامفهوم می­‌شود؛ اما برای کودک بزرگ­‌تر از 9 سال قابل فهم‌تر خواهد بود. کودکان در سن پایین هنوز نمی‌­توانند به تفاوت رازهایی که باید برملا شود و رازهایی که نباید برملا شود پی ببرند، و توصیه کارشناسان آن است که از این گروه سنی خواسته شود هیچ رازی را پیش خود نگه ندارند و به افراد قابل اعتماد خود که معمولا والدین و مربی هستند بگویند. توصیه کارشناسان آن است که تفاوت انواع رازها با کودکان بالای 9 سال مطرح شود، زمانی که خطر اشتباه کودک در تشخیص راز خوب و راز بد (روایت تعرض و آزارهای جنسی) کاهش پیدا کند. به‌همین دلیل با این‌که نوع داستان و تصاویر کتاب «رازهایی که نباید مخفی کرد» برای کودکان 7 تا 9 سال نیز مناسب است، اما محتوای آن برای این گروه سنی از سوی کارشناسان حوزه آموزش خودمراقبتی در کودکان، توصیه نمی‌شود.

نقش مادر و در واقع والدین کودک در کتاب بسیار تاثیر گذار است. مادر که تا قبل از عنوان کردن راز توسط فرزندش شوالیه بزرگ را آدمی قابل اعتماد و مهربان می‌­شناسد، بعد از اینکه شوالیه کوچک راز مورد آزار قرار گرفتنش را برملا می­‌کند، از فرزندش حمایت کامل به عمل می­‌آورد و سخن او را بی‌هیچ شکی می­‌پذیرد که این‌بخش مهمی از پذیرش کودک است.

تصاویر کتاب زیباست؛ اما متاسفانه طرح روی جلد با تغییرات جزیی به نسبت اصل کتاب در ایران به چاپ رسیده که به نظر می‌­رسد همین تغییرات کوچک در به وجود آمدن حس ناامنی در کودک موثر است.

نویسنده استرالیایی کتاب «جینین ساندرز»، ابتدا در مدارس راهنمایی تدریس می­‌کرده است. او پس از مدتی زندگی در ژاپن، وقتی به استرالیا بازگشت شروع به نوشتن، ویرایش و انتشار کتاب برای کودکان کرد و پس از چند سال دوباره به آموزش در مدارس بازگشت. او کتاب­‌های دیگری نیز در زمینه آموزش کودکان دارد که کتاب «نه یعنی نه» از او در ایران به چاپ رسیده است.

«کرگ اسمیت»، نیز تصویرگری اهل استرالیاست. او می‌­گوید همیشه عاشق این بوده که در داستان­‌ها باشد، یعنی بتواند به جای کاراکترها فکر کند و به جای آن­ها نقشه بکشد و از این طریق است که می­‌تواند تصویرگری کند.

«جواد کریمی»، مترجم کتاب «رازهایی که نباید مخفی کرد» که در زمینه واژه گزینی تحصیل نموده­، کتاب­‌های دیگری نیز در خصوص احساسات برای کودکان ترجمه کرده­ است؛ که از جمله آن­‌ها می­توان به «لمس خوب، لمس بد» و «بدن من مال منه!» اشاره کرد.

گزیده‌هایی از کتاب

  قلقلک­‌های عالی‌جناب هنری دیگر بامزه نبود و او گاهی هم به اندام­‌های خصوصی آلفرد دست می‌­زد و آن‌­جاها را قلقلک می‌­داد، حتی وقتی آلفرد از او می­‌خواست بس کند، او باز هم به کارش ادامه می­‌داد.

  عالی‌جناب هنری با خنده گفت: «سخت نگیر آلفرد! این فقط یک شوخی است. کمی قلقلک که اشکالی ندارد.»

برگردان
جواد کریمی
تصویرگر
تصویرگر
Craig Smith, کرگ اسمیت
سال نشر
1398
نویسنده
Jayneen Sanders, جینین ساندرز
نگارنده معرفی کتاب
ویراستار
مهسا درویش
ویراستار
گروه سنی
فهرست کتاب های ترجمه شده برای کودکان و نوجوانان فهرست کتاب های ترجمه شده برای کودکان ۷ - ۹ سال فهرست کتاب های ترجمه شده برای کودکان ۱۰ - ۱۲ سال معرفی کتاب های مناسب برای کودکان ۷ - ۹ سال معرفی کتاب های مناسب برای کودکان ۱۰ - ۱۲ سال فهرست کتاب های ترجمه شده برای کودکان و نوجوانان فهرست کتاب های ترجمه شده برای کودکان ۷ - ۹ سال فهرست کتاب های ترجمه شده برای کودکان ۱۰ - ۱۲ سال معرفی کتاب های مناسب برای کودکان ۷ - ۹ سال معرفی کتاب های مناسب برای کودکان ۱۰ - ۱۲ سال فهرست کتاب های ترجمه شده برای کودکان و نوجوانان فهرست کتاب های ترجمه شده برای کودکان ۷ - ۹ سال فهرست کتاب های ترجمه شده برای کودکان ۱۰ - ۱۲ سال معرفی کتاب های مناسب برای کودکان ۷ - ۹ سال معرفی کتاب های مناسب برای کودکان ۱۰ - ۱۲ سال فهرست کتاب های ترجمه شده برای کودکان و نوجوانان فهرست کتاب های ترجمه شده برای کودکان ۷ - ۹ سال فهرست کتاب های ترجمه شده برای کودکان ۱۰ - ۱۲ سال معرفی کتاب های مناسب برای کودکان ۷ - ۹ سال معرفی کتاب های مناسب برای کودکان ۱۰ - ۱۲ سال
Submitted by skyfa on