شانزده نکته برای خواندن با کودک

۱. آرامش

حتماً به ضرورت وجود یک فضای آرام برای مطالعه توجه کنید. کسی که مطالعه می‌کند، به دنبال آرامش است تا بتواند به طور کامل روی داستان و تصاویر آن تمرکز کند.

مکان ‌هایی مانند مبل راحتی دنج، کنار تخت کودک و روی صندلی‌ های متحرک می تواند مناسب باشد. همچنین نباید صدای دیگران، صدای تلویزیون، موسیقی و برنامه‌ی رادیویی در محیط شنیده شود.

۲. زمان مناسب

در بهترین حالت، خواندن باید هر روز در یک زمان مشخص انجام شود. شب‌ها پیش از خواب کودکان، بهترین زمان برای خواندن کتاب است. قوه‌ی تخیل در این زمان، بهترین وضعیت را دارد و کودکان می‌توانند روز خود را با آرامش به پایان برسانند. این کار باید به عادت پیش از خواب برای کودکان تبدیل شود. همچنین بعد از ظهر نیز زمان مناسبی برای مطالعه و دستیابی به آرامش و تجدید قوا برای ادامه‌ی روز است. بهترین زمان را با کمک فرزندانتان برای مطالعه پیدا کنید. مهمترین مسئله آن است که این کار هر روز انجام شود، حتی اگر به مدت فقط ۲۰ دقیقه باشد. اغلب پیش می‌آید که کودکان در لحظه می‌خواهند کتابی را بخوانند، در این صورت باید از پیشنهاد آن‌ها استقبال کرد. مطمئن باشید کودکان از این زمان مطالعه نهایت لذت را می‌برند.

۳.انتخاب آزاد در موضوع مورد مطالعه

اگر کودک به اندازه‌ی کافی بزرگ شده است، به او اجازه بدهید که آزادانه کتاب‌ های مورد علاقه‌ی خود را انتخاب کند. هرچه سن کودک بالاتر می‌رود، انتخاب‌های او هدفمندتر می‌شود. این کار اعتماد به نفس کودکان را نیز افزایش می‌دهد.

۴.اجازه‌ی پرسیدن در هر زمان

به کودکان اجازه‌ی حرف زدن بدهید. خواندن کتاب برای کودکان به این معنا نیست که یک کتاب را کامل بخوانید و آن را طوری نگه دارید که کودک عکس‌های آن را ببیند. مطالعه به معنی گفتمان نیز هست. کسی خواننده‌ی موفق و خوب کتاب برای کودک است که بفهمد آیا کودک هنگام کتاب خواندن او پرسشی دارد یا می‌خواهد درباره‌ی موضوعی صحبت کند؟ شاید بخواهد در مورد موضوعی که در طول روز اتفاق افتاده است، حرف بزند. در هر صورت باید زمان کافی به کودک داده شود.

۵.این کتاب کودک است و خواندن می‌تواند به این شکل باشد

به فرزندان خود اجازه دهید که موقع خواندن کتاب به صفحه های پیشین یا بعدی مراجعه کنند، حتی اگر خودتان مایل به خواندن ادامه‌ی داستان باشید. اجازه بدهید کودک با آرامش کتاب را ورق بزند.

۶.کودکان زمان خودشان را دارند

به کودکان نباید فشار آورد تا در یک زمان خاص کتابی را بخوانند و تمام کنند. کودکان به سرعت احساس شما را درک می‌کنند که حوصله‌ی کافی دارید یا خیر. بنابراین، برای همراه بودن با کودک خود در مطالعه، زمان کافی بگذارید.

۷.خواندن خلاق

شما حتی می‌ توانید موضوع داستان را تغییر دهید، می‌ توانید موضوعات را بر پایه‌ی رخدادهای زندگی کودکتان تعریف کنید. در این صورت، امکان گفت‌وگوی بیشتر میان شما و فرزندتان فراهم می‌شود. اجازه بدهید شخصیت‌های داستان یا دیگر نشانه‌های کتاب با کودک حرف بزنند، این کار برای کودکان بسیار گیرایی خواهد داشت.

۸.زمان نمایش است

در هنگام خواندن کتاب از تن‌های مختلف صدا، حالت های چهره و لهجه‌های گوناگون استفاده کنید. این کار برای کودکان بسیار جالب خواهد بود.

۹. خوانندگان کتاب، قفسه‌ی کتاب دارند

برای فرزند خود، بک قفسه‌ ی کتاب درست کنید، قفسه‌ ی کتابی که مانند کودک شما به سرعت رشد خواهد کرد. او در آن، گنج‌های خود را جمع‌ آوری می‌کند و همواره می‌ تواند از این قفسه، کتاب‌ های مورد علاقه‌ ی خود را برای خواندن انتخاب کند.

۱۰. در دسترس بودن کتاب

کتاب‌ها همواره باید در دسترس باشند، به این معنی که حتی در اتاق نشیمن نیز باید کودک همواره امکان دسترسی به کتاب را داشته باشد. کتاب‌های کودک را باید در میان کتاب‌های افراد بزرگسال نیز قرار داد، یا می‌توان برخی کتاب‌ها را زیر میز اتاق نشیمن یا روی میز آشپزخانه گذاشت.

۱۱. باهم دنیای زیبای کتاب‌ها را کشف کنید

کودکان خود را به جاهایی ببرید که پر از کتاب باشد، برای نمونه به کتاب فروشی‌ ها، کتابخانه‌ها، نمایشگاه‌ های کتاب. گاهی با آن‌ ها به دنبال یک کتاب خاص بگردید.

۱۲. به علایق کودکانتان توجه کنید

همه‌ ی کودکان، یک جور کتاب را دوست ندارند، برخی کتاب‌هایی را دوست دارند که پر از عکس باشد و برخی دیگر برعکس. برخی کتاب‌ هایی را دوست دارند که درباره‌ی آن‌ها فیلم یا بازی و نمایش وجود دارد. جدای از مسئله‌ ی سن کودکان، کتاب‌هایی که انتخاب می‌شوند، باید بر پایه‌ی علایق آنان باشند.

۱۳. کسی که کتاب را روخوانی می‌کند، آن را می‌خواند

کتاب کودک خوب، کتابی است که والدین هم از خواندن آن لذت ببرند. آشکار است که هرکس علایق و نظرات خاص خود را دارد، اما هنگام انتخاب کردن کتاب برای کودک باید به سلیقه و علاقه‌ی خود او نیز توجه داشته باشید. اغلب خلاصه ‌ای از کتاب‌ها وجود دارد که با خواندن آن می‌ توانید تصمیم‌ گیری درستی انجام دهید.

۱۴. به سادگی و راحتی شروع کنید

به راحتی بخوانید. در طول روز داستان‌هایی برای کودکان تعریف کنید و یا حتی با آن ها داستان بسازید، داستان‌های جالب و هیجان‌انگیز. داستان ‌هایی را که در دوران کودکی خود به آن‌ها علاقه داشتید، تعریف کنید.

۱۵. یک نمونه‌ی خوب باشید

همواره با علاقه مطالعه کنید و سعی کنید الگوی خوب و مناسبی برای فرزندان تان باشید. اگر شما بیش از حد تلویزیون تماشا می‌کنید، نمی‌ توان انتظار داشت که فرزندتان علاقه‌ای به مطالعه داشته باشد.

۱۶. هرگز از مطالعه به عنوان جریمه استفاده نکنید

هرگز نباید کودکان را وادار به مطالعه کرد. برعکس می‌ توان از آن به عنوان جایزه سود جست. تنها در این صورت است که کودکان با دنیای کتاب و کتاب خوانی آشنا می ‌شوند.

سایت کتابک برای مطالعه بیشتر دو مقاله زیر را به شما پیشنهاد می‌کند:

۵ تکنیک برای تبدیل کتاب خواندن به فعالیتی سرگرم‌کننده برای کودکان

بلندخوانی برای نوزاد، بهترین سرمایه‌‌گذاریِ آموزشی

برگردان:
هاله وکیلی
Submitted by admin on