سهیم شدن کتاب های تصویری بدون کلام با کودکان روشی فوق العاده و مهم در تقویت مهارت یادگیری است که شامل مهارت گوش دادن، دایره واژگان، درک مطلب و افزایش آگاهی درباره این مطلب است که چگونه یک داستان ساخته میشود.
کتاب های تصویری بدون کلام یا با تعداد واژگان محدود، مفاهیم خود را با استفاده از تصویرهایشان بیان میکنند. کتابهای تصویری فرصت درک بسیار خوبی را برای یادگیری به کودک میدهد. مطالعه این کتابها برای خواننده این امکان را فراهم میکند که داستان را با واژگان و خلاقیت خودش بسازد. همچنین در بسیاری از کتابهای تصویری بدون کلام ارتباط میان داستان و تصویرها محکمتر میشود. اغلب دانشآموزان در سنین ابتدایی از تلفیق داستان ابتکاری خودشان و نوشتن آن داستان زیر تصویرهای کتاب لذت می برند.
چرا کتاب های تصویری بدون کلام برای کودکان مناسب است؟
در ادامه تعدادی از راهبردهای مطالعه کتاب های تصویری بدون کلام برای کودکان ارائه شده است:
- می توان اعتراف کرد که راهی برای صحیح یا غلط خواندن کتاب های تصویری بدون کلام وجود ندارد. یکی از مزایای فوق العاده این کتابها این است که هر کودک می تواند داستان خود را از تصویرهای آن خلق کند.
- زمانی را برای دیدن جلد کتاب و صحبت درباره عنوان کتاب بگذارید. با انجام این کار، یک پیشبینی جزئی در ذهن کودک درباره کتاب شکل میگیرد.
- صفحههای کتاب را ورق بزنید و همراه با کودکتان به تصویرهای آن نگاه بیاندازید. از تصویرهای آن که جزئیات بسیاری دارد، لذت ببرید. به چهره شخصیت های داستان و جایگاه استفاده از رنگ توجه نمائید و در مورد آنچه می بینید با همدیگر صحبت کنید این صحبت ها روایت داستان را به قیافه شخصیت های داستان و جایگاه استفاده از رنگها توجه کنید. درباره آنچه می بینید با یکدیگر صحبت کنید؛ این گفتوگوها، روایت داستان را غنی و پرمایه میکند.
- از تصویرها لذت ببرید و به برخی نکتهها اشاره کنید. اما هنوز برای تعریف کردن داستان خیلی عجله نداشته باشید و تنها از تصویرهای کتاب و احساسی که کتاب می خواهد منتقل کند، بهرهمند شوید.
- برای بار دوم به کتاب مراجعه کنید و برای گفتن داستانهایی فوقالعاده آماده شوید. ابتدا خوب فکر کنید و سپس به عنوان یک مدل و الگو برای کودکتان قصه بگویید و در این کار اغراق کنید. در شخصیتهای گوناگون با صداها و آواهای متفاوت ظاهر شوید، هنگام خواندن داستان در برخی قسمتها صدایی را در زمینه داستان از خودتان دربیاورید مانند صدای باد و از واژههای بامزه و جالب در داستانگویی خود استفاده کنید.
- کودکان را تشویق کنید تصویرهای کتاب را با داستانی که خودش میسازد برایتان بخواند . هنگامی که برایتان داستان تعریف میکند، روی واژههایی که استفاده میکند، تمرکز کنید. به کودک کمک کنید که جملهها یا تخیلش را بسط دهد و او را تشویق کنید از جزئیتانی که در تصویرها به کار رفته است، اطلاعاتی را به داستان خود بیافزاید. یکی از راهای تشویق بیشتر کودک به این کار، پرسیدن سوالاهایی از قبیل : چه کسی؟ کجا؟ چه وقتی؟ و چرا؟ است.
- کتاب تصویری بدون کلام خود را با پرسیدن چند سوال ساده از کودک به پایان برسانید:
- چه تصویرهایی به تو کمک کردند تا داستانت را بگویی؟
- کدام بخش داستان را بیشتر دوست داشتی؟
- آیا تا به حال تجربهای شبیه به آنچه در کتاب بود، داشتهای؟
سهیم شدن کتابهای تصویری بدون کلام با کودکان، روشی فوق العاده و مهم در تقویت مهارت یادگیری است که شامل مهارت گوش دادن، دایره واژگان، درک مطلب و افزایش آگاهی درباره این موضوع است که چگونه یک داستان ساخته میشود؛ همانگونه که راوی داستان در قالب آغاز، نقطه اوج و پایان، داستانش را میسازد.
چند کتاب تصویری مناسب برای خواندن با کودکان: