چقدر بهعنوان پدر و مادری مسئول، از قصهگویی برای فرزندتان لذت بردهاید و چقدر از فایده قصه گفتن برای کودک آگاه هستید؟
مجموعه منتشر شدهی قصهی شب در کتابک
پاسخ این روزهای اغلب والدین، «بهندرت» یا «اصلا» است. در این دوران که والدین جوان از یک طرف درگیر پیچیدگیهای خانوادههای بسیار کمجمعیت هستند و از طرفی دیگر، کمبود وقت و درعینحال اعتیاد به انواع تکنولوژیها و وسایل الکترونیکی گریبانگیر آنها شده است، هنر قصه گفتن دارد در حال از یاد رفتن است.
قصه گفتن بخش مهمی از رشد کلی شخصیت کودک را شکل میدهد. قصهگویی سنتی قدیمی است که بخش مهمی از کودکی اغلب ما را هم تشکیل داده است.
قصهگویی چیست؟
در این روزگار، والدین ترجیح میدهند به جای اینکه کودکشان را در آغوش بگیرند و برایش قصه بگویند تا به خواب برود، او را بعد از تماشای کارتون مورد علاقهاش به رختخواب بفرستند. بااینحال بسیار مهم است که والدین هر شب زمانی را به فعالیت قصهگویی برای کودکان اختصاص دهند؛ بنابراین در این مقاله ۱۰ فایده قصه گفتن برای کودک را بیان میکنیم تا از همین امشب این فعالیت را با فرزندتان آغاز کنید.
قصهگویی ساده است. اگر توانایی به یاد سپردن داستان را ندارید، خیلی ساده از روی کتاب بخوانید. اگر میتوانید قصهای را از بر برای کودکتان تعریف کنید، از خاطرات خودتان بگویید یا حتی از روی متن تلفن همراهتان بلندبلند بخوانید. قصهگویی برای کودکان و بهویژه خردسالان و کودکان پیشدبستانی فواید بیشماری دارد.
۱۰ فایده قصه گفتن برای کودک:
در اینجا به ۱۰ فایده قصه گفتن برای کودک که نباید بهعنوان پدر و مادر بهراحتی پشت گوش انداخت، میپردازیم:
۱. قصهگویی خوبها را در کودکتان درونی میکند:
کودکان هر کجای دنیا دوست دارند به داستانها گوش بدهند. آنها دوست دارند بیشتر و بیشتر درباره شخصیتهای مورد علاقهشان بدانند و اغلب سعی میکنند شبیه آنها رفتار کنند. شما با تعریف کردن داستانهایی که پیام معناداری دارند میتوانید بهراحتی صفاتی همچون خردمندی، شجاعت، صداقت و ... را از همان سنین کودکی در کودکتان درونی کنید.
۲. قصهگویی باعث میشود کودکان درباره فرهنگ و ریشههای خود بیشتر بدانند:
یک فایده قصه گفتن برای کودک آشنایی او با آدابورسوم و ریشههای فرهنگی است. تعریف کردن داستانهایی درباره کودکی خودتان و صحبت کردن در مورد اتفاقات خوب گذشته باعث میشود کودکتان درباره فرهنگ و مراسم مختلف خانوادگیتان بیشتر بداند. تعریف کردن داستان درباره اعضای مختلف خانواده باعث میشود کودک شما درباره آنها بیشتر بداند و نیاکان خود را بهتر بشناسد.
۳. قصه گفتن مهارتهای کلامی کودک را تقویت میکند:
قصهگویی باعث میشود کودک شما با زبان آشناتر شود و همچنین در یک روند منظم، کلمات و جملات بیشتری یاد بگیرد. این کار باعث میشود کودک شما در تلفظ و بیان کلمات نیز ماهرتر شود.
۴. قصهگویی مهارتهای شنیداری را تقویت میکند:
اغلب کودکان توانایی تمرکز کوتاهمدتی دارند و متمرکز ماندن روی چیزی برایشان مشکل است. آنها دوست دارند بیش از گوش دادن حرف بزنند. قصه گفتن نهتنها باعث میشود تمرکز کودک بیشتر شود، بلکه شرایطی فراهم میکند که کودک به گوش دادن و فهمیدن علاقهمندتر شود.
۵. قصهگویی خلاقیت و قدرت تخیل کودک را تقویت میکند:
گوش دادن به داستان به کودک کمک میکند تا به جای تماشای یک چیز خاص و واحد روی صفحه تلویزیون، خودش درباره شخصیتهای داستان، مکانهای مختلف و نیز طرح داستان خیالپردازی کند. این کار باعث تقویت خلاقیت و تخیل کودک میشود که نهایتا او را نسبت به ایدههای مختلف آزاداندیشتر بار میآورد.
۶. قصهگویی ابزاری قدرتمند برای تقویت حافظه است:
دیگر فایده قصه گفتن برای کودک این است که شما با استفاده از ایدههای خلاقانه میتوانید از این فعالیت برای کمک به تقویت حافظه او کمک بگیرید. میتوانید چند روز بعد از تعریف کردن داستان از او بخواهید دوباره داستان را برایتان تعریف کند. میتوانید از او بخواهید داستان را تا بخش مشخصی از آن تعریف کند. در کل این روش، برای تقویت حافظه در عین تشویق به متمرکز ماندن جذاب است.
۷. قصهگویی افقهای گستردهتری پیش روی کودک قرار میدهد:
ممکن است کودکان همیشه فرصت روبهرو شدن با فرهنگهای مختلف یا دیدن کشورهای گوناگون را نداشته باشند. شما با کمک دنیای قصهها میتوانید آنها را با مکانهای مختلف و فرهنگهای متنوع سراسر دنیا آشنا کنید. برای این منظور از داستانهایی از کشورهای مختلف جهان استفاده کنید تا درک آنها را از دنیا گستردهتر کنید.
۸. قصهگویی تحصیلات آکادمیک را تسهیل میکند:
قصه گفتن برای کودک، گام اول موفقیت در تحصیلات آکادمیک او در آینده است. بسیاری از کودکان عادت دارند بدون اینکه مطالب را بفهمند آنها را طوطیوار یاد بگیرند. قصهگویی منظم باعث میشود کودک شما آنچه میخواند را بیشتر و بهتر درک کند. این کار به یادگیری مطالب درسی نیز کمک میکند. گاهی آموزش یک مبحث درسی بهعنوان داستانی جالب میتواند به درک بهتر کودک و برانگیختن کنجکاویاش کمک کند. (بهعنوان مثال تبدیل کردن یک درس خستهکننده تاریخ به یک داستان جذاب تاریخی)
۹. قصهگویی به بهبود ارتباطات کمک میکند:
گاهی کودکان با وجود کنجکاوی زیادی که درباره موضوعی دارند، از پرسیدن سوال میترسند. قصهگویی هنر پرسیدن سوالات درست را در کودکان تقویت میکند. این روش همچنین مهارت ارتباط برقرار کردن آنان را تقویت میکند و اعتمادبهنفسشان را بالاتر میبرد. قصهگویی و گوش دادن منظم، کودکان را تبدیل به سخنرانان توانمندتری نیز میکند.
۱۰. قصهگویی به مواجهه آسانتر کودک با شرایط دشوار کمک میکند:
شرایط دشوار اغلب حس سردرگمی در کودکان ایجاد میکند. شنیدن داستان شخصیتهای مختلفی که با شرایط دشوار روبهرو شدهاند میتواند به درک بهتر این موضوع کمک کند. داستانهایی را انتخاب کنید که به کودکان یاد میدهد همانطور که شادی و لذت، بخشی از زندگی است درد و رنج هم یک قسمت از زندگی است. داستانهای واقعی میتواند به کودک کمک کند برای مواجهه با زندگی و شرایط مختلف آن آمادهتر باشد.
بیشتر بخوانید: