سلیمه باباخان

تصویرگر کتاب کودک

سلیمه باباخان تصویرگر و طراح کتاب و اسباب‌بازی، دانش‌آموخته‌ی کارشناسی‌ارشد تصویرسازی از دانشگاه هنر تهران است . تصویرسازی‌های او پر از خیال‌پردازی و فانتزی‌های کودکانه‌اند و همین نکته آن‌ها را برای کودکان دل‌نشین می‌کند .

« ۱۸ + ۲ دارکوب » و « رنگ رؤیای کلاغ » نوشته محمدهادی محمدی با تصویرگری سلیمه باباخان، حاصل همکاری او با « پروژه میان‌فرهنگی » بوده است . کتاب نخست تاکنون در ترکیه نیز منتشر شده است و کتاب دوم در سال ۲۰۲۴ از سوی ناشر خوش‌نام هلندی، کوریدو منتشر خواهد شد . او برنده و برگزیده‌ی فستیوال‌ها و رویدادهایی چون فهرست کلاغ سفید، نمایشگاه تصویرگران کتاب کودک بلونیا، فستیوال آسیایی محتواهای ویژه‌ی کودکان، تصویر کتاب مسکو، قلم طلای بلگراد، گاو اوکراین، لیتل هاکای چین و ... بوده و در بیش از ۵۰ نمایشگاه انفرادی و گروهی در درون و بیرون از ایران حضور داشته است .

سلیمه هنر را راهی برای ادامه‌ی زندگی و چیره‌شدن بر رنج‌های بشری چون نابرابری، جنگ و ... می‌داند و به این امید قلم در دست می‌گیرد و طرح و تصویر می‌آفریند تا در روشن نگه‌داشتن شعله کوچک امید در دل‌های کودکان نقشی هرچند اندک داشته باشد .

جوایز و تقدیرهای بین المللی
۲۰۲۴
فینالیست نمایشگاه کتاب کودک بولونیا
منتخب فستیوال آسیایی محتواهای ویژه کودکان
۲۰۲۳
راه یافته به فهرست کلاغ سفید (کتابخانه مونیخ)
برنده برجسته مسابقه تصویر کتاب» روسیه
منتخب بینال تصویرگری قلم طلای بلگراد
منتخب فستیوال آسیایی محتواهای ویژه کودکان (AFCC) سنگاپور
۲۰۲۲
برنده ۴ لاک پشت پرنده برای) کتاب والک و رویای سفر)
۲۰۲۱
برنده برجسته مسابقه تصویر کتاب» روسیه
منتخب بینال تصویرگری قلم طلای بلگراد
فینالیست نمایشگاه کتاب کودک بولونیا
۲۰۲۰
برنده دیپلم افتخار مسابقه تصویر کتاب» روسیه
منتخب دوسالانه تصویرگری گاو اوکراین
منتخب مسابقه تصویرگری برایتنس
۲۰۱۹
نامزد دریافت جایزه از مسابقه کتابهای تصویری «لیتل هاکای» چین
۲۰۱۱
راه یافته به جشنواره عکس اکسپوز (Expose) زیر نظر فدراسیون جهانی هنر عکاسی FIAP، انجمن عکاسی آمریکا PSA انجمن عکاسی اسلونی FZS و اتحادیه بین المللی عکاسان، اسلوونی
۲۰۱۰
جشنواره عکس شهر خوش منظر امریکا (SCIPE) زیر نظر فدراسیون جهانی هنر عکاسی FIAP، انجمن عکاسی آمریکا PSA آمریکا
کتابهای منتشر شده
۱۴۰۳
رنگ رویای کلاغ - در دست انتشار
صدای ساز من چیه؟ سازهای (ایرانی) - در دست انتشار
صدای ساز من چیه؟ سازهای (جهانی) - در دست انتشار
لی لی لی لی حوضک
۱۴۰۲
آفتاب مهتاب چه رنگه؟
باد دست. من را می گیرد
شال گردنی با رنگهای تابستانی
۱۴۰۱
کبوتری نشسته روی شانه ات
۱۴۰۰
والک و رویای سفر
تو میدانی پیشی کجاست؟
پیشی بازیگوش
احساسهای من
۱۳۹۹
۲+۱۸ دارکوب
پازلها و بازیهای منتشر شده
۱۴۰۳
بازی سازک - در دست انتشار
۱۴۰۲
پازل چوبی سوارک
۱۴۰۱
پازل چوبی پرندگان
کتاب «لی‌ لی لی ‌لی حوضک» بازآفرینی ترانه‌متلی کهن است. محمدهادی محمدی، نویسنده و پژوهش‌گر نام‌آشنای ادبیات کودکان، در بازآفرینی متل‌ها، این‌بار، سراغ لی‌لی‌ حوضک رفته «تا از درون بندهای شکسته‌ی این ترانه‌متل روایتی تازه و کامل بیافریند.»
شنبه, ۱۷ آذر
«باد دست من را می‌گیرد» شامل اشعاری سروده‌ی صفورا نیری و به تصویرگری سلیمه باباخان است. در این کتاب، شاعر همچون مجموعه‌شعرهای پیشینش به مفاهیمی مانند عشق، انتظار، غم و آینده پرداخته است؛ مضامینی که مانند همه‌ی شعرهای او در پیوند با طبیعت هستند. نیری طبیعت را بخشی از انسان می‌داند و انسان را شبیه به طبیعت. او از ماه و خورشید گرفته تا درختان و باد و پرنده‌ها، از تمام عناصر، بهره می‌برد تا احساسات انسانی را نشان دهد و از آرزوهای خویش و امیال بشری سخن بگوید. 
چهارشنبه, ۲۱ شهریور
کتاب «شال‌گردنی با رنگ‌های تابستانی» حاصل دومین همکاری مشترک صفورا نیری، در مقام شاعر، و سلیمه باباخان، در مقام تصویرگر، است. صفورا نیری شاعرِ حوزه‌ی نوجوان، شاعرِ شور زندگی، نگاه تازه به طبیعت و صلح است. آنچه شعرهای او را از شعر دیگر شاعران جدا می‌کند، وزن طبیعی و شناخت عمیق شاعر از بافت و ویژگی‌های زبان فارسی در قالب زبانی است که سنت شعر و شاعری در آن ریشه‌دار است. در حقیقت، نیری ظرفیت‌های زبان فارسی را به کار گرفته است تا از دریچه‌ی احساس نوجوانان با آن‌ها به زبان شعر سخن بگوید.
یکشنبه, ۱ بهمن
«آفتاب مهتاب چه رنگه؟» سروده‌ی پروین دولت‌آبادی از شاعران بزرگ کودکان ایران است که فلسفه‌ی عمیق چرخش روز و شب را در خود دارد و در این چرخش خواب و بیداری، رنگ‌ها و زیبایی‌های زمین و آسمان، شور و جنبش زندگی کودکانه و بازی ماه و خورشید با شیواترین کلام روایت شده است. این کتابِ تصویری متناسب با موضوع و شعر آن به‌صورت یکپارچه و آکاردئونی تصویرگری و طراحی شده است. تصاویر کتاب آمدن شب و روز، و آفتاب و مهتاب را به‌صورت بازی‌گون نشان داده‌اند که برای بلندخوانی و نمایش خلاق بسیار مناسب است. 
سه شنبه, ۳۱ مرداد
«کبوتری نشسته روی شانه‌ات» مجموعه شعری برای نوجوانان است. شعرهایی که با زبانی ساده به ژرفای ذهن پل می‌زنند و از احساسات آشنا، آرزوهای کوچک و افکاری عمیق می‌گویند.
سه شنبه, ۱۳ دی
بچه گربه‌ها عاشق بازی با گوله‌های کاموایی هستند. پیشی بازیگوش ما هم دنبال این گوله کامواهای رنگی می‌دود و بازی می‌کند. از قرمز شروع می‌کند و ناگهان توپک کاموایی دیگری جلویش ظاهر می‌شود. بزرگسالی که این کتاب تصویری مقوایی را با کودک سهیم می‌شود در صفحه نخست که تنها این جمله آمده است که «پیشی خیلی بازیگوش است» از او می‌پرسد پیشی چه می‌کند؟ توپک پیشی چه رنگی است؟ این پرسش در صفحات دیگر نیز می‌تواند تکرار شود و کودک را به سخن گفتن، بازگو کردن نام رنگ‌ها و شمارش تشویق کند. در پایان پیشی در می‌یابد که این توپک‌های کاموایی برای بازی نبوده است.
سه شنبه, ۱۷ اسفند
شناخت احساس‌ها از مهارت‌های مهمی است که کودک باید از همان نخستین سال‌های زندگی آن را فراگیرد. کودک نیاز دارد هم احساس‌های خود و اطرافیان خود را بشناسد و هم نام آن‌ها را بداند. هنگامی که کودک می‌تواند چهره شاد و اندوهگین، خشمگین یا شگفت زده را را از هم تشخیص دهد بهتر می‌تواند با دیگران ارتباط بر قرار کند و درباره احساس‌های خود و نیازهایش سخن بگوید.
یکشنبه, ۱۵ اسفند
«تو می‌دانی پیشی کجاست؟» کتاب تصویری مقوایی از گونه توصیفی ساده است. «تو می‌دانی پیشی کجاست؟» پرسشی است که از روی جلد تا پایان کتاب تکرار می‌شود تا کودک را به جست و جو و پاسخ گویی بر انگیزاند.
شنبه, ۱۴ اسفند
«والک و رویای سفر» داستانی است لطیف و شاعرانه. داستانی درباره کشف ناشناخته‌ها، دنبال کردن رویاها و رویارویی با تجربه‌های هیجان‌انگیز و نو.
چهارشنبه, ۲۰ بهمن
دارکوب‌ها بهانه‌اند، بهانه‌ای برای داستانی کردن روایت کودکان کم شنوا و ناشنوا که به سبب این کم توانی، همیشه از جامعه کنار گذاشته شده‌اند و آن جا هم که به آن‌ها توجه شده، نیازهای واقعی‌شان برآورده نشده است. چرا ۱۸ و چرا ۲؟ این شکستن عددها و بعد دوباره جمع بستن‌شان چه معنایی دارد؟ چرا نویسنده برای بیان نیازها و خواست های این گروه از کودکان به داستانی نمادین و استعاری روی آورده است؟ داستان‌پردازی از راه تمثیل و استعاره در فرهنگ بشری پیشینه‌ای چندین هزار ساله دارد. از آن هنگام که بزرگسالان متوجه شدند که کودکان در قالب داستان‌های تمثیلی و استعاری بهتر می‌توانند معنای نهفته در روایت را بفهمند.
شنبه, ۱۸ بهمن